آخرین اخبار:
کد خبر:۲۲۷۶۲۸
برای نخستین‌بار در کشور؛

شب‌پره مینوز توسط محققان دانشگاه زنجان مهار ‌شد

برای اولین بار در کشور، محققان دانشگاه زنجان با همکاری سازمان حفظ نباتات جهاد کشاورزی زنجان، موفق به طراحی و ابداع دستگاهی با عنوان «تله نوری-فرمونی» در راستای مهار شب‌پره مینوز شدند.

به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از زنجان، پروانه مینوز گوجه فرنگی (tuta absoluta)  از راسته بال پولکداران، بومی آمریکای جنوبی بوده و یکی از مهمترین آفات خسارت‌زا برای محصولات کشاورزی به خصوص گیاهان خانواده سولاناسه مانند گوجه فرنگی، سیب زمینی و بادنجان است.

 

این آفت با وجود قرنطینه بودن در سطح کشور، از طریق نقل و انتقالات اندام های گیاهی میزبان به خصوص گوجه فرنگی و سیب زمینی وارد کشور شده و برای اولین بار در سال 1389 از ارومیه جمع‌آوری و شناسایی شد و در سال 1390 به صورت رسمی توسط محققان کشورمان در سطح بین‌المللی، حضور این آفت در ایران گزارش شد.

 

پروانه مینوز گوجه فرنگی در حال حاضر نیز در 24 استان کشور به عنوان خسارت‌زاترین آفت محصول گوجه فرنگی، کشاورزان را با مشکلات جدی مواجه کرده است.

 

تله نوری-فرمونی با اثر سینرژیستی باعث جلب آفت پروانه مینوز شده و کارایی آن در مقایسه با تله‌های تشتکی و دلتایی فرمونی به شدت افزایش می‌یابد، همچنین سازگار با محیط زیست بوده و روشی بی خطر برای از بین بردن آفت است.

 

با استفاده از سلول های خورشیدی به منظور تامین انرژی الکتریکی این دستگاه، دیگر احتیاج به برق و سیم کشی در داخل مزرعه نیست.

 

همچنین، این دستگاه  به راحتی قابلیت نصب در مزرعه و گلخانه را دارد و مدار الکترونیکی آن به گونه‌ای طراحی شده که در صورت ابری بودن هوا نیز کارایی خود را حفظ می‌کند.

 

از دیگر مزایای این دستگاه با صرفه بودن آن است، چراکه کشاورز فقط در سال اول برای خرید آن هزینه می‌کند، ولی در سال‌های متمادی می‌تواند از آن استفاده نماید و هزینه ای نیز بابت استفاده از برق نخواهد داشت.

 

این دستگاه با توجه به خسارت شدید شب‌پره مینوز و نگرانی ‌های کشاورزان و مدیران حوزه کشاورزی از طغیان این آفت، ابداع شده و معرفی این روش در استان زنجان بازتاب گسترده ‌ای در سطح رسانه ‌های جمعی کشورمان داشته است.

 

تله نوری-فرمونی توسط کارشناسان جهاد کشاورزی در مزارع گوجه فرنگی استان مورد آزمون قرار گرفته و کارایی مطلوب آن (بیش از دو برابر روش‌های معمول) مورد تایید قرار گرفته است.

 

تله نوری-فرمونی به دلیل استفاده از انرژی پاک خورشیدی برای شارژ منبع انرژی خود، روشی پاک و سازگار با محیط زیست محسوب می‌شود.

 

در این روش کنترل غیرشیمیایی سعی شده است تا با تلفیق طول موج‌های خاصی از نور به همراه استفاده از فرمون جنسی، به دام انداختن و از بین بردن آفت مینوز تشدید شود.

 

تله نوری-فرمونی به سرپرستی حمیدرضا صراف معیری، از اعضای هیئت علمی دانشگاه زنجان و با همکاری امید عسگری، مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان و میثم طاهری، مدیر شرکت دانش‌بنیان مبتکر آریایی جی واقع در مرکز رشد دانشگاه زنجان با هدف معرفی روشی بی‌خطر و سازگار با محیط زیست در جهت تولید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک طراحی و ابداع شده است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار