سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از واگذاری رتبهبندی دانشگاههای جهان اسلام در سال 2013 به ایران توسط آیسسکو خبر داد.
جعفر مهراد در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در خرم آباد، با اعلام خبر واگذاری رتبه بندی دانشگاه های جهان اسلام به ایران گفت: بحث رتبه بندی دانشگاه ها از سال 2006 میلادی در دستور کار وزارت آموزش عالی قرار گرفته بود و زاهدی ، وزیر وقت این ایده را در نشست وزرای آموزش عالی کشورهای اسلامی در کویت مطرح کردند و قرار شد که در این مورد اقدام و معیارها و شاخص ها را تعیین کنیم.
وی افزود: بلافاصله پس از طرح این ایده در کویت دو سمینار در تهران برگزار شد و نمایندگان دانشگاه های جهان اسلام و خبرگان رتبه بندی بین المللی به این نشست ها دعوت و معیارها و شاخص های رتبه بندی تعیین شد.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: با این حال وقتی که در سال 2008 در باکو نشست وزرای آموزش عالی کشورهای جهان اسلام برگزار شد، برخی از وزرا از موضوع ابراز بی اطلاعی کردند و این در حالی بود که نمایندگان آنها در سمینارهای تهران حضور داشتند، به همین دلیل موضوع از دستور کار این نشست خارج شد.
مهراد ادامه داد: در پنجمین نشست وزرای آموزش عالی کشورهای جهان اسلام نیز این موضوع به خاطر خواسته های بویژه عربستان از دستور کار خارج شد؛ ولی مقرر شد که به صورت فوق العاده در نشست وزرا مطرح شود که در مهرماه سال 1390 در عربستان این نشست برگزار شد و تنها دستور کار آن هم رتبه بندی دانشگاه های جهان اسلام بود که معیارها و شاخص هایی که در ایران تدوین شده بود در این نشست مورد بازبینی قرار گرفت و پس از آنکه اصلاحات و اضافاتی در شاخص ها رخ داد ، نهایتا تصویب شد.
وی تصریح کرد: در نشست عربستان مقرر شد که کشورهای جهان اسلام خود و به طور مستقل کار رتبه بندی را انجام دهند؛ اما به خاطر ارتباطات تنگاتنگی که پایگاه استنادی علوم جهان اسلام که مولود جمهوری اسلامی ایران است با آیسسکودر رباط پایتخت مراکش داشت اخیرا آیسسکو نامه ای داده و خواستار انجام رتبه بندی با معیارهای نشست عربستان در سطح کشورهای اسلامی توسط ایران شده است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام به نقش تعیین کننده آیسسکو در تحقق رتبه بندی دانشگاه های جهان اسلام گفت: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام رتبه بندی دانشگاه های ایران را در سال های 89 و 90 انجام داده است و رتبه بندی سال 91 را نیز تا اواسط خرداد ماه جاری اعلام خواهد کرد که با نامه ای هم که از آیسسکو گرفته ایم، رتبه بندی دانشگاه های جهان اسلام را نیز در سال 2013 انجام خواهیم داد و به این ترتیب پایگاه استنادی علوم جهان اسلام به یک نظام رتبه بندی بین المللی همسان با شانگ های، تایمز و لایگن تبدیل خواهد شد.
.
مهراد با اشاره به اینکه رتبه بندی دانشگاه های جهان اسلام در پنج شاخصه صورت می گیرد، خاطرنشان کرد: بخش عمده شاخص ها در معیار پژوهش با 57 امتیاز قرار دارند و معیار آموزش با شاخص های مرتبط با آن نیز 32 امتیاز را به خود اختصاص داده اند و سه شاخص دیگر که وزن کمی دارند مرتبط به امکانات و تسهیلات دانشگاه، تاثیر اقتصادی و اجتماعی دانشگاه بر روی جامعه و تعداد پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی و مراکز رشدی که در دانشگاه ها وجود دارند، می باشند.
وی خاطرنشان کرد: سازمان کنفرانس اسلامی در بسیاری از کشورهای اسلامی دارای نهاد علمی است؛ اما ایران به هر دلیلی از این شانس برخوردار نبود، با این حال پایگاه استنادی علوم جهان اسلام تنها نهاد سازمان کنفرانس اسلامی در ایران است که از پشتیبانی دولت، سازمان کنفرانس اسلامی و آیسسکو برخوردار است و در عرض پنج سال به سطحی از رشد رسیده که همانند نظام های استنادی جهان مانند آی اس آی و اسکوپوس عمل می کند.