کد خبر:۲۵۲۹۱۴

اخراج پرستار به دلیل اعتراض به پذیرش بیمار سفارشی + تصاویر

این روزها عنوان دهان پر کن عدالت در سلامت که یکی از اهداف ذاتی نظام سلامت به شمار می رود، یکی از بحث برانگیزترین مباحث است.
اخراج پرستار به دلیل اعتراض به پذیرش بیمار سفارشی + تصاویر اخراج پرستار به دلیل اعتراض به پذیرش بیمار سفارشی + تصاویر

گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ این روزها عنوان دهان پر کن عدالت در سلامت، که یکی از اهداف ذاتی نظامت سلامت به شمار می رود، یکی از بحث برانگیزترین و مورد توجه ترین مباحث است. در همین راستا، دولت 52 مورد شاخص عدالت در سلامت را با تاکید بر دسترسی به خدمات عمومی سلامت، دسترسی به خدمات تخصصی سلامت، بهره مندی از مراقبت های اولیه سلامتی و کاهش مرگ و میر و .... را تعیین و وزارت بهداشت را موظف کرد که در این راستا گام بردارد.


در مورد رتبه ایران از نظر عدالت در سلامت در جهان آمار ضدونقیضی وجود دارد. برخی می گویند ایران در رتبه 112 از بین 192 کشور جهان قرار دارد و برخی این رتبه را دو رقمی می دانند اما آنچه واضح است اینست که اوضاع ایران از این نظر در بین کشورهای دنیا چندان جالب نیست.


برکسی پوشیده نیست که در صورتی که سیستم عدالتی در سلامت طراحی و مدیریت شود، ابزاری خواهد شد در جهت بهبود وضعیت زندگی مردم، محافظت از آنان در برابر آسیب پذیری ها، ایجاد احساس امنیت در زندگی، تضمین برخورداری همه اقشار مردم از خدمات سلامت.


شاید یکی از ملموس ترین موارد اجرا یا عدم اجرای این عدالت، اتفاقاتی باشد که هر روز در بیمارستان ها برای بیماران می افتد. چیزهایی که از گوشه و کنار می شنویم و تا خودمان با آنها برخورد نکنیم، باورمان نمی شود واقعی باشند!


همین چند وقت پیش بود که پرونده ی بیماران رها شده در خیابان رو آمد و رسانه ای شد و سرو صدا به پا کرد و تایید و تکذیب و سر آخر مختومه شد؛ اما همه می دانیم این مورد، یک مشت کوچک بود نمونه ی خروار از بی انصافی هایی که در حق بیمار می شود و جالب این که خیلی از این بی انصافی ها را خود بیمار و خانواده اش هیچگاه متوجه نمی شوند و روحشان هم از موضوع خبردار نمی شود!


این که این بی انصافی در یکی از بزرگترین و معروفترین بیمارستان های پایتخت اتفاق بیفتد، شاید حساسیت بیشتری برانگیزد.


پدیده ای به نام «بیمار سفارشی»


یک جمله ی ساده است: «هوای بیمار ما را داشته باشید»! یک تماس تلفنی با یکی از دست اندرکاران حوزه ی سلامت در یک بیمارستان کافیست تا یک بیمار از حالت معمولی، تبدیل شود به یک بیمار سفارشی. آن وقت است که باید هوای این بیمار سفارشی را دوبله و سوبله داشت و اگر این اتفاق نیفتاد، تهش مواخذه است و پیامدهای بد!


پدیده ی بیمار سفارشی پدیده ی جدیدی نیست. به خصوصی و غیرخصوصی بودن بیمارستان و توی پایتخت یا غیرپایتخت بودن هم ربط ندارد. هر جا که روزنه ای باشد برای پارتی بازی، این پدیده هم سرو کله اش پیدا می شود!


این که به بیمار توجه ویژه ای شود شاید به خودی خود مورد اشکال نباشد، ولی این که توجه به یک بیمار باعث کم گذاشتن برای بیمار دیگر شود، با اصول کادر درمانی، پزشک، پرسنل بیمارستان و پرستار سازگار نیست.

 

ماجرای استعفای اجباری یک پرستار به خاطر اعتراض به پدیده بیمار سفارشی


قضیه برمی گردد به دو ماه پیش که یکی از پرستارهای اورژانس بیمارستان خاتم الانبیا، به خاطر اعتراض به پدیده بیمار سفارشی و بی عدالتی موجود در بیمارستان مجبور به استعفا می شود.


این پرستار تنها از این پدیده شکایت ندارد و موارد زیادی را دلیل نارضایتی اش از بیمارستان و مدیریت برمی شمرد، اما ماجرایی که او را مجبور به استعفا کرده و شرایطی که عرصه را برای او و همکارانی که با او هم عقیده بوده اند تنگ کرده، همان پذیرش بیماران سفارشی است. می گوید: « بیمار سفارشی در بیمارستان تبدیل به رویه شده است. بارها اتفاق افتاد که خانواده شهداء از شهرستان های دور به بیمارستان مراجعه کرده اند و نیاز به بستری هم داشتند اما به آنها تخت بستری اختصاص پیدا نکرده و پذیرش به اورژانس اعلام می کرد که تخت خالی نداریم؛ اما بارها اتفاق افتاده که بیماری که حتی از خانواده شهدا هم نبود و فقط به دلیل این که آشنای مدیر و رئیس و پزشک و .... بود، به راحتی به او تخت بستری می دادند...»


این پرستار می گوید که بعضا بیماران متوجه می شدند که درحالی که به آنها گفته شده تخت خالی موجود نیست، به فرد دیگری به راحتی پذیرش داده می شود که در اکثر موارد هیچ اولویت پزشکی وجود نداشت.


به گفته این پرستار مستعفی(بخوانید اخراجی) مسئله بیماران سفارشی، تبدیل به یک مشکل حاد برای اورژانس شده بود و وقتی یک بیمار سفارشی وارد اورژانس می شد و بعضا واقعا مشکل خیلی اورژانسی هم نداشت اما همه نیروها برای خدمت رسانی به بیمار فوق بسیج شده و واقعا مراقبت از بقیه بیماران تحت تاثیر بیمار سفارشی قرار می گرفت و با پیگیری زیاد مدیریت برای بیمار فوق فشار مضاعفی به پرستاران وارد می شد.


تا این که یک روز که این پرستار شیفت عصر، بیماری سفارشی را از همکاران صبح تحویل می گیرد و به او تاکید می شود که این بیمار، بیمار سفارش مدیریت است! این در حالی بود که بیمارستان سه چهار بیمار که اتفاقا همگی از خانواده شهدا بودند را به بیمارستان های دیگر ارجاع داده بود اما این بیمار چون بیمار مدیریت بود باید تخت می گرفت. این قضیه برای پرستار سنگین تمام می شود و علی رغم تماس های مدیریت با وی، حاضر به بله قربان گویی و اطاعت بی چون و چرا نمی شود و همین امر موجبات استعفا(اخراج) او را فراهم می آورد.


بعد از این ماجرا این پرستار به دفتر مدیریت می رود و اعتراض خود را اعلام می کند و حتی نامه ای به مدیریت می نویسد. در قسمتی از این نامه آمده است: «اگر در مجموعه تحت مدیریتی مدیری اتفاقاتی رخ می دهد که به نوعی مدیریت را زیر سوال می برد این از قانون طلایی و کلیدی دو حالتی تبعیت می کند و به هیچ وجه از دو حالت خارج نیست و صد البته هر چند دو حالتی است نتیجه مشترکی دارد؛
1- یا مدیر نمی داند در زیر مجموعه تحت مدیریتش چه می گذرد؟
2- یا مدیر می داند چه می گذرد ولی کاری انجام نمی دهد و یا به گونه ای خودش هدایت کننده همین مسیر است.
به هر حال نتیجه مشترک است... کار مسوولین بیمارستان در اجرای عدالت (ببخشید اجرای ناعدالتی!) به جایی رسیده است که تاب گفتار و کلمه حق را نیاورده اند و به جای این که خود را پاسخگو بدانند و به خودشان مراجعه کنند که چه کرده اند که چنین مشکلاتی در سیستم بروز کرده است صورت مساله را پاک می کنند و به جای تقدیر و تشکر از پرسنلی که این بار اگر مطالبه ای داشته، یک مطالبه شخصی نبوده، بحث حقوق و مزایا و دستمزد و فشار کاری نبوده بلکه دقیقا بحث مطالبه حق خانواده شهداء و اجرای عدالت بوده است را وادار به استعفای اجباری کرده اند...»


این پرستار می گوید: «مشکلات، مشکلاتی نیست که نشود آن را رفع کرد. مشکلاتی که اگر مدیریت در صدد رفع آن بر می آمد هم نتایج دنیایی آن بهتر بود هم نتایج اخرویی. در واقع با رفع این مشکلات می توانست بهتر به خانواده شهدا خدمت رسانی کند البته اگر قصدی برای ارتقاء خدمات به این قشر معزز داشت...».


پرستار دیگری که او هم به همین دلایل و دیدن همین بی عدالتی ها استعفا داده در نامه ی استعفایش این چنین می نویسد: « استعفا می دهم تا دیگر شاهد رنج پدر و مادر شهیدی که به خاطرنداشتن کسی برای سفارش کردن بی کس هستند و با وجود توصیه به بستری بودن با رضایت شخصی اورژانس را ترک می کنند، نباشم. استعفا میدهم تا دیگر شاهد آن نباشم که به مادر شهیدی به گفته پذیرش بیمارستان برای بستری شدن جواب رد بدهم و در جلوی چشم همان مادر شهید به بیمار دیگری که از نظر علمی هیچ الویتی بر آن مادر شهید برای بستری شدن ندارد و تنها به جهت آنکه صرفا بیمارسفارشی ست تخت داده می شود...»

 

مسئولین بیمارستان خاتم تا به حال بیمار سفارشی ندیده اند!


مریم حکمی مدیر بخش پرستاری بیمارستان خاتم الانبیا می گوید بیماران سفارشی تعریف های متعددی دارند و بر حسب همین تعریف ها، این بیماران به سه بخش تقسیم می شوند. می گوید: « دسته اول بیمارانی هستند که از نظر بیماری در وضعیت حساسی قرار دارند. با این بیماران به خاطر شرایطشان باید با حساسیت بیشتری برخورد کرد. مثل وقتی که برای اولین بار در یک کشور یک عمل جراحی انجام شود...


دسته ی دوم کسانی هستند که به خاطر شرایط خاص روانی یا وضعیت اجتماعیشان سفارش می شوند. این بیماران باید در شرایط خاص مداوا شوند و دسته آخر بیمارانی که از نظر وضعیت سیاسی و امنیتی در شرایط خاص باشند که در مکان عمومی نتوانند مداوا شوند.»


در تقسیم بندی مترون بیمارستان خاتم الانبیا، جایی برای پدیده بیماران سفارشی که بارها بیماران و مراجعین به بیمارستان و پرسنل با آن برخورد داشته اند، وجود ندارد.

 

 

دستور مقامات بیمارستان خاتم الانبیا برای پذیرش یک بیمار


وقتی از این مقام بیمارستانی در مورد آن دسته بیماران که سفارش شده مدیریت تا پزشک هستند می پرسم می گوید: «من تا به حال به این شکل بیمار ندیده ام. نمی گویم وجود ندارد. خیلی چیزها ممکن است وجود داشته باشد و افرادی درگیر این مسائل شده باشند اما با من تا به حال این مبحث طرح نشده است.»


حکمی معتقد است در هیچ بیمارستانی این اتفاق نمی افتد که بیماری که شرایطش بدتر است به بیمار سفارش شده به خاطر آشنایی ترجیح داده شود. می گوید وقتی در این کسوت هستی نمی توانی از این قبیل کارها انجام دهی.


مدیر پرستاری بیمارستان خاتم می گوید: «بیمار بیمار است و فرقی نمی کند که این بیمار چه جور آدمی باشد؛ سفارش شده یا معمولی همه یکسانند. از نظر نوع کار و پذیرش، هر دو گروه یکسانند.


کولیوند، مدیر بیمارستان خاتم هم تا به حال با این موارد مواجه نشده است و می گوید چون مواجه نشده ام نمی توانم اظهارنظر خاصی بکنم.

 

 


معتقد است: «ممکن است این موارد در بیمارستان ها وجود داشته باشد اما من تا به حال با این مورد برخورد نداشته ام و علاقه ای هم به صحبت در این باره ندارم.»


کولیوند به مراجعین بیمارستانش که اکثرا از خانواده شهدا و جانبازان هستند اشاره می کند و می گوید: «ما سفارش شده تر از این افراد نداریم و چون اغلب مراجعین ما خانواده های محترم شهدا و جانبازان هستند، در بیمارستان ما این موضوع کم رنگ است و تا به حال نشده حق این خانواده شهدا ضایع شود.»


در این که پدیده ی بیماران سفارشی در بیمارستان های کشور وجود دارد شک نیست. این که هر روز بیماران زیادی با این مشکل مواجه می شوند و دستشان به جایی بند نیست هم موضوع جدیدی نیست؛ اما این که چرا با وجود همه ی اینها و اعتراضاتی که مراجعین و بعضا پرسنل بیمارستان به این بی عدالتی دارند، هنوز شاهد این مسائل هستیم و برنامه ریزی جدی در جهت رفع آن صورت نمی گیرد، جای سوال و تامل دارد.
 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
بدون نام
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۶
آره جون خودشون. واقعا نداريم بيمار سفارشي؟
26
3
حسين
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۴:۳۴
چي ميگي ؟ اصلا مطلبو خوندي ؟؟؟
بدون نام
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۸
فکر مي کنيد مي خونن اين مطلب شما رو و ترتيب اثر مي دن؟ کم گفته شده؟
23
3
مريم
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۴:۵۸
آدم هاي با وجدان و عدالت طلب هنوز هستن.
زنده باد اين پرستار شجاع....
کاش روزي وجدان هممون بيدار بشه دوباره.
33
1
احسان
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۱۴
واقعا جاي تاسف داره.. البته موضوع تازه اي نيست ولي همين که بطور مستقيم به اين موضوع پرداختيد جاي تحسين داره.
28
2
بدون نام
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۲۱
اتفاق جديدي نيست چرا تعجب كرديد. الان هر جا بخواي بري بايد سفارش شده باشي حتي بهشت زهرا!!!!!1
50
1
مريم
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۱:۴۹
احسنت دعاي خانوادهاي شهيد ياري تان
5
2
انقلابي
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۲:۴۵
به نام خدا. اين مدير بيمارستان چقدر تابلو دروغ گفته ، گفته من تا به حال با چنين مواردي برخورد نداشته ام پس اين کريمي کيه که انقدر سفارشش رو کرده ، اين دنيا اينجوري جواب مي دهند اون دنيا ميخوان چي کار کنند.
ممنون از شما و زحماتتان در تهيه اين گزارش هر چند با يک گزارش کار درست نمي شود ولي انعکاس اين مطالب روح عدالت خواهي را زنده نگه مي دارد و جامعه را به سمت مطالبه عدالت پيش مي برد.
8
2
زهرا
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۲:۵۰
و خداوند در قرآن چه زيبا مي فرمايد:
وَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا رَّجُلَينْ‏ِ أَحَدُهُمَا أَبْكَمُ لَا يَقْدِرُ عَلىَ‏ شىَ‏ْءٍ وَ هُوَ كَلٌّ عَلىَ‏ مَوْلَئهُ أَيْنَمَا يُوَجِّههُّ لَا يَأْتِ بخَِيْرٍ هَلْ يَسْتَوِى هُوَ وَ مَن يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ هُوَ عَلىَ‏ صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ(نحل/76)
2
2
محسن
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۲:۵۱
اگه آقاي کوليوند تا به حال بيمار سفارشي نديدند پس اين دو تا نامه مال کيه؟!!!
5
3
زهرا
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۲:۵۲
وَ قِفُوهُمْ إِنهَُّم مَّسُْولُون(24/صافات)
من اين آيه را هميشه خطاب به مسووليني که در حوزه کاري خودشان کم کاري مي کنند مي خوانم که خداوند در آن روز آن ها را مخاطب قرار مي دهد که نگه شان داريد اين ها بايد مورد سوال قرار بگيرند.
امان از آن روز!!!!
11
2
طليعه داران
-
۰۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۳:۲۴
با سلام
به اميد روزي که همه شاهد عدالت باشيم
يا مهدي
7
2
بدون نام
-
۰۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۴:۴۷
به نظرمن از اين قبيل پرستارهاي دلسوز واخراج شده کم نيستند و همچنين از اين قبيل مسئولين که حق ديگران را راحت پايمال ميکنند هم کم نيستند بهتر است وزير بهداشت در اين موردبيشترتوجه کنند وقتي که با خانواده شهداچنين اجحافي بشود واي به حال کساني که خانواده شهدا نيستندودستشان بجايي بند نيست وکسي جز خدا راندارند
8
1
بدون نام
-
۰۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۳
واقعا بايد به وجود چنين پرستارهايي در سيستم افتخار کرد . من خودم با مشکل بيمار سفارشي تو بيمارستان مواجه شدم ...مسئولين بايد يه کاري بکنند
13
2
بدون نام
-
۰۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۱
دهه دهه توسعه عدالته بايد کاري کرد
8
2
سجاد
-
۰۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۸
بايد افرادي روي کار بياند که با جان و دل به مردم خدمت کنند و حق کسي رو ضايع نکنند، و دولت بايد با عاملين اين جرم شديدأ برخورد کنه تا ديگه اينطور پديده هاي سفارشي بوجود نياد.
8
1
بدون نام
-
۰۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۴
خواهشا به موضوع پزشک سالاري هم بپردازيد. جز عده معدودي از پزشکان که ان شاالله خداخيرشان بدهد بقيه شان فکر مي کنند خداي مردم اند!! حتي جواب سلام بيمار را هم نمي دهند!!! بعد همين قشر بي دليل در اکثر موقعيت هاي مديريتي قرار مي گيرند و قانون و بخش نامه ها را به نفع خودشان تنظيم مي کنند مثل همين طرح پزشک خانواده، مثلا چرا بايد پزشکاني که خودشان منتفع هستند اجازه ورود دستگاههايي مثل سي تي و ... رو داشته باشند!؟ واقعا در نظام سلامت ما بيماران مظلوم اند. خواهشا موضوع عدالت در نظام سلامت را رها نکنيد خيلي ابعاد گسترده اي دارد.
10
0
علي
۰۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۶
واقعا اينمعزل بزرگي است برخي از پزشکان با تباني با يکديگر مثلا يک دستگاه سي تي اسکن را وارد مي کنند و انقدر بي دليل بيمار را براي اين تست هاي تشخيصي که مي فرستند تا چندين برابر هزينه اي که براي وارد کردن دستگاه کرده اند را دربياورند يعني براي خودشان مدام العمر از جيب مردم کيسه مي دوزند.
يک پرستار
-
۰۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۴۳
يادتون هست چند وقت پيش وزير بهداشت چه برخورد نامناسبي با يکي از پرستاران در مواجه سرزده به يکي از مراکز درماني داشتند که منجر به اعتراض جامعه پرستاري شد!! در حالي که اون پرستار مقصر نيست فشار کاري زياد و نبودن امکانات همه چيز را متوجه پرستاري مي کنه که در خط اول مواجه با بيمار است حالا اگر واقعا در نگاه آقاي وزير همه چيز انقدر گل و بلبل است و فقط پرستاران مشکل دارند لطفا پاسخگوي اين رسوايي جديد در نظام سلامت باشد که اين تازه همان مشت نمونه خروار است!!!!!
10
1
دلسوز
-
۰۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۴۹
احسنت به خبر گزاري دانشجو که انقدر ولايتمدار است چون حضرت اقا همواره به دانشجويان مي فرمايند که عدالت را مطالبه کنيد. و ما دانشجويان بايد هموارد در اين مسير گام برداريم.
لبيک يا خامنه اي
14
3
حسن
-
۰۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۲:۱۱
خدا به اين پرستار دلاور خير دنيا و آخرت بدهدکه شهامت اين رو داشت که جلوي بي عدالتي کوتاه نياد و حرف حق رو مردانه و علي وار بزنه و پاش وايسته. در ضمن لازمه به همه ي دوستان درگير در سلامت مردم مثل خودم بگم که ديگه دوره خود بزرگ بيني گذشته و اصطلاحاتي مثل حقوق بيمار روز به روز پر رنگ تر ميشه و گروه علوم پزشکي و مخصوصا پزشکان که 99درصد شون با پول و آموزش ديدن بر روي بدن نازنين اين ملت به جايي رسيدند بايد هر چه زودتر به فکر بي عدالتي در نظام سلامت باشند در غير اين صورت شعله اين آتش هرجايي رو امکان داره بگيره
2
1
داركوب الدوله
-
۰۴ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۷
بايد به رياست محترم اين بيمارستان تبريك كفت ؟ آفرين بر شما كه زورتان به اين بنده خدا رسيده و باعث اخراجش شده ايد ؟! واقعا جناب رييس خسته نباشي ؟! يك جانباز
1
1
منصور نوين
-
۰۴ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۳
اينها بهتره يک بار ديگه سوگند پزشکيشون رو مطالعه کنن ببينن چه قسم هايي خوردن که الان يادشون نيست...
3
2
خون دل خورده
-
۰۴ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۲
اين سفارش بازي ها ديگه يه رسم شده تو همه اداره ها-24 ساعته ميتونن جلوش رو بگيرن اما نمي خوان
9
2
سامان
-
۰۵ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۴
يعني امکانپذير است سيستم مبتني بر فساد را بشود اصلاح نمود؟

4 سال پيش مديرم گفته بود که به تنهايي نميتواني جامعه را اصلاح کني.
4
0
همدرد
۰۶ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۵
آقا سامان مدير شما خواسته شما رو نااميد کنه و مثل اين که شما هم قبول کرديد من به شخصه هيج جا از مواضع حق کوتاه نميام اگر هر کسي با خودش اين تصميم رو بگيره امثال مديراني مثل اين آقاي کوليوند و يا مدير شما نمي توانند رسم برده داري را که سال هاست توسط اسلام برچيده شده است در مورد افراد زير دست خودشان اجرا کنند پس يا علي که نهضت ادامه دارد و به لطف خدا ما قادريم ريشه ظلم و فساد را از هر نوعي که باشد از بين ببريم.
سوده
-
۰۸ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۸:۰۹
با خوندن اين مطلب متاسف شدم.
4
0
ناهيد سروستاني
-
۰۹ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۶:۲۱
مسوولين اين بيمارستان کافيه خودشونو يه لحظه بگذارن جاي خانواده ي بيماران.عزيز آدم رو تخت اورژانس باشه و بگن جا نيست البته به دروغ.خدا به اون دنياشون رحم کنه چون بايد جوابگو باشن.
4
0
پربازدیدترین آخرین اخبار