محمدرضا مولایی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در قزوین، بیان داشت: 27 کتابخانه نهادی به صورت مستقیم و 24 کتابخانه مشارکتی با مشارکت سایر نهادها همانند مساجد و مدارس، زیر نظر نهاد کتابخانه های استان قزوین در حال فعالیت است.
وی افزود: در کتابخانه های مشارکتی، مکان و نیروی انسانی را نهاد مقابل تامین می کند؛ اما منابع، مجلات، نرم افزارها و کتاب ها توسط نهاد کتابخانه های استان تعیین می شود.
سرپرست اداره کل کتابخانههای عمومی استان قزوین با اشاره به وجود 760 هزار جلد کتاب در استان قزوین تصریح کرد: کتاب ها در تمام زمینه ها از جمله اطلاعات عمومی، ادبیات، مذهبی، تاریخ، و فلسفه وجود دارد.
مولایی خاطرنشان کرد: سرانه مطالعه در استان قزوین با سرانه کشوری که 75 دقیقه است، برابری می کند.
ایستگاه مطالعه؛ راهکاری موثر در افزایش مطالعه کتاب
وی تصریح کرد: از راه های تشویق عموم مردم به مطالعه کتاب می توان به برگزاری کانون های ادبی، مسابقات فرهنگی، نمایشگاههای کتاب، کتابخانه های سیار، ایستگاه های مطالعه و قفسه های پیک مهر اشاره کرد.
سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی قزوین ادامه داد: یکی از مزیت های ایستگاه های مطالعه، استفاده از آن در سراسر کشور است، این ایستگاه ها که بیشتر جنبه عمومی دارند را می توان در دادگستری، اداره کل، بیمارستان ها و پایانه های مسافربری مشاهده کرد، در این ایستگاه ها فرد بدون عضویت می تواند از کتاب ها استفاده کند.
مولایی ادامه داد: برای مثال، فردی که می خواهد با وسایل نقلیه عمومی مسافرت کند برای استفاده بهینه از زمان خود، می تواند به مطالعه کتاب بپردازد و در صورت علاقمندی به کتاب می تواند آن را برداشته و تا 15 روز بعد به ایستگاه های مطالعه شهر خود تحویل بدهد.
وی تاکید کرد: در صورت تمایل به خرید کتاب، فرد می تواند هزینه آن را به شماره حساب پشت کتاب واریز کرده و مالک آن کتاب شود.
کانون های ادبی در جذب و علاقمند کردن افراد به کتابخانه ها موثر بوده است
سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی قزوین گفت: کانون های ادبی به جذب علاقمندان، شعر دوستان و به حافظ پژوهی و سعدی پژوهی می پردازد. این کانون ها در جذب و علاقمند کردن افراد به کتابخانه ها، شعر و نقد کتاب، تاثیر بسزایی داشته و سبب تجمیع ادبیات دوستان و شعر خوانان شده است.
مولایی ادامه داد: هر مکانی تجهیزات خاص خود را دارد، کتابخانه های استان قزوین نیز به سیستمی به نام اینترانت مجهز شده اند؛ یعنی تمام کتابخانه های استان می توانند با یکدیگر تماس الکترونیکی بگیرند، بدون آنکه برای آنان هزینه ای در برداشته باشد.
وی افزود: هم اکنون نرم افزارهای استان قزوین تعداد امانات را در صورت خروج کتاب از کتابخانه ثبت می کنند و اگر کتابخانه ای عضویت جدید بپذیرد و یا عضوی را حذف کند، همزمان اداره کل از آن مطلع می شود.
لزوم همکاری شهرداری با کتابخانه ها در حل مشکلات بودجه
سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی استان قزوین در بیان مشکلات و موانع در نهاد کتابخانه ها تصریح کرد: بیشتر مشکلات به بحث بودجه مالی مرتبط است، اگر شهرداری ها به قانونی که قانون گذار تعیین کرده، تن دهند و تعاملشان را با نهاد کتابخانه ها بیشتر کنند، ما نیز خدمات بیشتری را در اختیار مردم قرار می دهیم.
مولایی با تاکید بر اینکه کتابخانه دیجیتال در استان قزوین وجود ندارد، بیان داشت: سامانه ای به نام «کتاب من» وجود دارد که شخص با رجوع به آن می تواند کتاب مورد نظر خود که در کتابخانه ها موجود نیست را در یک فرم رایگان نوشته و به تهران ارسال کند و در مدت 45 روز کتاب را به نام خود دریافت کند.
وی گفت: تعداد عضویت کتابخانه ها روند رو به رشد دارد؛ به صورتی که 5600 نفر عضو به 6000 نفر عضو رسیده است که این رشد از طریق تاثیر تبلیغات رسانه ای در صدا و سیما و مطبوعات صورت گرفته است.
متولی کار فرهنگی تنها یک نهاد نیست/کتابخانه ها، نهادی موثر در محیط فرهنگی جامعه
سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی قزوین خاطرنشان کرد: متولی کار فرهنگی تنها یک نهاد نمی تواند باشد، کار فرهنگی باید طولانی مدت و همه جانبه صورت بگیرد و لازم است تمام نهادها و دستگاه های فرهنگی و غیرفرهنگی از جمله شهرداری ها، ارشاد و آموزش وپرورش با کتابخانه ها تعامل داشته باشند.
مولایی تاکید کرد: تعداد کتابخانه به اندازه ظرفیت استان قزوین نیست و باید در ساخت آن بیشتر تاکید شود.