به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، صبح امروز سومین جلسه علنی چهارمین دوره شورای اسلامی شهر مشهد با دستور کار انتخاب شهردار در محل تالار شورای شهرداری مشهد آغاز به کار کرد.
انتخاب شهردار مشهد صبح امروز در حالی انجام شد که نزدیک به 99 روز از انتخاب اعضای شورای شهر توسط مردم در انتخابات 24 خردادماه می گذرد، همزمان با آغاز رسمی شورای شهر گزینه های همچون احمدی نژاد، جلیلی، قاسمی، فتاح، نیک زاد، سعیدی کیا، بختیاری و تمدن برای شهرداری پایتخت معنوی ایران به عنوان چهره های ملی مطرح شدند که در نهایت این صولت مرتضوی، معاون سیاسی وزارت کشور در دولت دهم بود که کلیددار شهرداری کلان شهر مذهبی مشهد با 19 رأی موافق، سه رأی مخالف و یک رأی ممتنع شد.
در جلسه انتخاب شهردار سه نفر از اعضای شورا به عنوان مخالف و سه نفر به عنوان موافق صحبت کردند که در مجموع 22 دقیقه مخالفان و 25 دقیقه موافقان به بیان نظرات خود پیرامون انتخاب شهردار مشهد و صولت مرتضوی پرداختند.
مرتضوی نیز در دو بخش که یکی ابتدایی جلسه و دیگری در پایان جلسه و بعد از بیان نظرات اعضای شورا بود به دفاع و معرفی خود پرداخت.
در ابتدای این جلسه لطفی یکی از اعضای شورای شهر به سه شبهه ای که طی روزهای اخیر به اعضای شورای شهر نسبت داده شده است، پاسخ داد.
اولین شبهه، مسئله غلبه شدن سابقه فرهنگی بر شورای چهارم بود، دومین شبهه عدم تخصص و بی تجربگی اعضای شورا و شبهه سوم موضوع شائبه سیاسی بودن شورا بود که حجت الاسلام لطفی طی ده دقیقه به آنها پرداخت.
در ادامه انتظاری، نایب رئیس شورای شهر مشهد در غیاب کمال سروی ها، رئیس شورای شهر مشهد که در سفر حج می باشد، به چهار معیار ارزشی بودن، تخصص، مدیریت و ویژگی های شخصیتی به عنوان آیین نامه انتخاب شهردار مشهد اشاره و توضیحاتی در مورد این معیارها داد.
صولت مرتضوی سخنران بعدی جلسه شورای شهر بود که ابتدا به کارنامه و سابقه مدیریتی خود در 18 سال گذشته در وزارت کشور پرداخت و تأکید کرد: در تمام این مدت مدیریت را امانت می دانستم، در دولت دهم 426 فرماندار، 180 بخشدار، 31 استاندار و 130 معاون استاندار را ارزیابی و منصوب کردم و هیچ ریزش نیرو از حیث اخلاقی و مسائل مالی نداشتیم.
معاون سیاسی وزارت کشور در دولت نهم در ادامه در خصوص اینکه چرا پیشنهاد شهرداری مشهد را قبول کرده است، تصریح کرد: اصلاً در مخیله ام نبود که روزی شهردار مشهد شوم؛ در حالی که حکم معاون تولیدی سازمان بازرسی را به من ابلاغ کرده بودند دوستان برای شهرداری مشهد با من تماس گرفتند و به خاطر امام رضا(ع) نتوانستم این مسئله را رد کنم.
وی با بیان اینکه من مدعی نیستم که متخصص امور شهرداری ها هستم، بیان کرد: ولی ادعا دارم که اشرافیت لازم را داشته و دارم، زمانی که بخشدار و فرماندار بودم با شهرداری ها ارتباط داشتم و تمام امورشان را هدایت می کردم.
مرتضوی با اشاره به زمان استانداری خودش در استان های مختلف تصریح کرد: در دوران استانداری حاشیه نشینی را در بعضی از استان ها جمع کردند، امروز نیز یکی از مشکلات شهر مشهد سکونتگاه های غیررسمی است که باید به همه مسائل فرهنگی و امنیتی آن پرداخت.
معاون سیاسی وزارت کشور در دولت نهم شهر و شهرداری را موفق دانست که توسعه متوازن داشته باشند و تصریح کرد: در مباحث فرهنگی و توجه به مناطق محروم کمی عقب هستیم و امروز باید خدمات شهری را به مناطق محروم کشاند و مهاجرت های بی رویه را در سکونتگاه های غیررسمی مدیریت کرد.
در ادامه جلسه اعضای شورای شهر در مقام مخالفین و موافقین به بیان نظرات خود پیرامون انتخاب صولت مرتضوی به عنوان شهردار مشهد پرداختند.
فیاضی، عضو شورای شهر به عنوان مخالف به آخرین سمت مرتضوی به عنوان معاون سیاسی وزارت کشور اشاره و تصریح کرد: مرتضوی در سیاسی ترین مسئولیت دولت قبلی بوده است من نگران این هستم که با اختلاف نظر به عنوان یکی از مدیران ارشد دولت قبلی با دولت فعلی رخ بدهد و مسائل مشهد به حاشیه برود.
وی ادامه داد: همه ما نیز می دانیم که دولت قبلی و مجلس شورای اسلامی اختلاف نظر جدی داشتند و بخشی از مسائل شهر مشهد نیز در مجلس می باشد.
این عضو شورای شهر با ابراز نگرانی نسبت به این مسائل بیان داشت: قطعاً مرتضوی شهردار مشهد خواهد شد؛ اما شهرداری یک نهاد اجتماعی است و باید طبق نظر مقام معظم رهبری در خدمت مردم و نظام باقی بماند.
فیاضی خطاب به مرتضوی بیان داشت: اجازه ندهید شهرداری جولانگاه گروه های سیاسی شود.
در ادامه آصفی به عنوان موافق به فرآیند انتخاب گزینه های شهرداری مشهد اشاره و تصریح کرد: این فرآیند یک کار کارشناسی بود که در کارگروه تخصصی انجام شد و به شاخص های رسیدیم که در اختیار همه اعضای شورای شهر می باشد.
وی بیان داشت: شهرداری یک نهاد اجتماعی است و امروز در دنیا مدیریت با رویکرد فرهنگی- اجتماعی یا مدیریت نرم حرف اول را در تعاملات اجتماعی می زند با توجه به سوابق مرتضوی ایشان از مدیریت راهبردی و فرابخشی برخوردار است.
در ادامه فاطمه غیور به عنوان مخالف به موضوع علم بودن مدیریت اشاره و تصریح کرد: مدیریت یک دانش و علم است؛ در حالی که مدیریت مرتضوی تجربی است و اگر به گذشته برگردیم بیشترین مراجعات به شهرداری درباره مسائل شهرسازی است، قرار است در دوره صدارت وی طرح جامع جدید شهر مشهد اجرا شود؛ بنابراین به صورت تجربی نمی توان شهر را اداره کرد.
ذاکر یکی دیگر از اعضای موافق شورای شهر نیز در پاسخ به مخالفت غیور گفت: کسی که استاندار بوده است اشراف خوبی بر مسائل دارد و ویژگی های شهر مشهد طوری است که از شهر خوب و سالم رد شده ایم و امروز باید به عنوان شهر اسلامی خودمان را مطرح کنیم.
بصیری پور نیز به عنوان مخالف با انتقاد از رویه انتخاب شهردار و نحوه اداره جلسه انتخاب شهردار گفت: فرآیندی برای انتخاب شهردار طراحی شده بود؛ اما هیچ وقت فکر نمی کردم که سیاسی ترین آدم مملکت شهردار مشهد شود.
وی افزود: دوستان دیشب در رسانه ها مصاحبه کرده بودند که شهردار مشهد تعیین شده است و ما 14 نفر هستیم؛ لذا تابع رأی اکثریت می باشیم.
بصیری پور بیان داشت: ما 25 نفر نماینده مردم هستیم و تصمیم ما حق الناس است می خواهیم چهارسال با هم کار کنیم خواهش می کنم این بحث های شانه کشی را در شورا مطرح نکنید.
وی در پایان بیان داشت: من همواره طرفدار شهردار بومی بوده و هستم و معتقدم با شهردار غیربومی، مدیران بومی تحقیر می شوند.
جهان بخش آخرین عضو شورای شهر مشهد بود که به عنوان موافق به سخنرانی پرداخت.
وی با بیان اینکه کسی که استاندار می شود چهره ملی است، تصریح کرد: فراموش نکنید سیاست ما عین دیانت ماست، وقتی می گوییم فردی سیاسی است و برای شهرداری مناسب نیست یعنی جدایی دین از سیاست.
وی با اشاره به سابقه مرتضوی در وزارت کشور بیان داشت: تجربه مدیریتی وی نشان می دهد بالاترین تعامل را با مجلس، دولت و آستان قدس می تواند داشته باشد.
استاندار، فرماندار و بخشدار در حیطه مدیریتشان بر همه چیز اشراف دارند؛ بنابراین مرتضوی نیز با توجه به هشت سال کار در استان خراسان بزرگ نسبت به شهر مشهد شناخت دارد.
در ادامه جلسه مرتضوی در دفاع از خودش در مقابل نظرات مخالفین بیان داشت: آقای فیاضی به سیاسی بودن من اشاره کرد اگر داشتن شغل سیاسی عیب است پس همه ما شغل سیاسی داشته ایم؛ کدام شهردار است که سیاسی نبوده باشد.
وی بیان داشت: سیاست یعنی درک و شناخت شرایط داخلی، مشکلات و نارسایی ها؛ بنابراین من واقعاً سیاسی هستم. سیاست اگر به معنی دیانت و صداقت باشد من سیاسی هستم.
مرتضوی با بیان اینکه در قانون اساسی رئیس جمهور باید رجل سیاسی باشد، تصریح کرد: بنابراین سیاسی بودن من نقطه قوت است نه نقطه ضعف.
وی تاکید کرد: سیاست اگر جنجال آفرینی و اتهام زنی است، من سیاستمدار نیستم اگر بگویید در فلان جلسه گروه سیاسی بوده ام همین الان انصراف می دهم من در وزارت کشور مدیریت سیاسی جامعه را برعهده داشته ام.
مرتضوی با اشاره به بحث بومی یا غیربومی بودن شهردار مشهد تصریح کرد: بعد از انقلاب هر سه یا چهار سال در گوشه ای از کشور بوده ام و نزدیک به هفت سال هم در خراسان مشغول خدمت بوده ام.
در ادامه این جلسه رأی گیری از اعضای شورای شهر برگزار شد که صولت مرتضوی با اکثریت آرا کلیددار شهرداری پایتخت معنوی ایران شد.