معاون فرهنگی وزیر علوم و دبیر هفتمین جشنواره فارابی به ارائه توضیحات و بیان جزئیات جشنواره امسال پرداخت.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، غلامرضا خواجه سروی، معاون فرهنگی و دبیر هفتمین جشنواره فارابی در نشست خبری صبح امروز در وزارت علوم به ارائه توضیحات و بیان جزئیات در خصوص جشنواره امسال پرداخت.
خواجهسروی با اشاره به زمان برگزاری جشنواره فارابی در سالهای گذشته گفت: امسال نیز همانند سالهای گذشته جشنواره در هفته اول آبان ماه یعنی از شنبه، 4 آبان ماه در سالن همایشهای برج میلاد با حضور علما، دانشمندان و علاقهمندان به علم و پژوهش مخصوصاً دانشمندان علوم انسانی و مقامات بلندپایه کشوری برگزار خواهد شد.
وی افزود: به استثنای یک دوره که رئیس جمهور وقت حضور نداشت، در بقیه دورهها جشنواره با حضور ریاست جمهوری، مقامات شورای عالی انقلاب فرهنگی، نمایندگان کمیسیونهای آموزشی و فرهنگی مجلس و مقامات بلندپایه علمی کشور برگزار شده؛ هم اکنون دعوتنامهها توزیع شده و هر ساله نیز استقبال خوبی از این جشنواره به عمل آمده است.
معاون فرهنگی وزیر علوم خاطرنشان کرد: اینکه ما بیشترین دانشجو و هیئت عملی را در علوم انسانی داریم یکی از امتیازات کشور است؛ جشنواره فارابی خود نشانی از توجه وزارت علوم به علوم انسانی و قائل شدن هویت مستقل برای برترینهای علوم انسانی کشور می باشد.
خواجه سروی با اشاره به استقبال دانشمندان خارجی از جشنواره فارابی گفت: هر ساله ما به طور متوسط 400 اثر از کشورهای دیگر داشتهایم؛ کشورهایی همانند آمریکا، آلمان و کانادا که در علوم انسانی اولینها هستند و به عنوان برترینهای علوم انسانی بیشترین توجه را به این حوزه را دارند.
وی با اشاره به اهمیت ویژه علوم انسانی در بومی شدن تمامی علوم افزود: با توجه به اینکه علم به سمت بومی شدن حرکت میکند و علوم انسانی اولویت کشور ماست، اگر ما در علوم انسانی علم بومی داشته باشیم در سایر حوزههای علمی نیز صریحتر و راحتتر به سوی بومی شدن حرکت خواهیم کرد.
معاون فرهنگی وزیر علوم بنیاد علمی نخبگان معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری، انجمن مفاخر ملی، دانشگاه ها و پژوهشگاههای کشور را از نهادهایی دانست که همیشه به برگزاری جشنواره فارابی کمک کردهاند و گفت: در طول سالهای متمادی جشنواره از کمک استادان برتر رشتههای علوم انسانی در داوری آثار بهره برده است و سعی بر این بوده که سختگیری زیادی در داوری آثار لحاظ شود تا سطح علمی جشنواره حفظ شود.
خواجه سروی مهمترین مشکل جشنواره را مشکل بودجهای دانست و گفت: ما به دلیل مشکلات بودجهای جشنواره، جوایز شرکت کنندگان سال گذشته را با تاخیر به آنها اهدا کردیم؛ امسال نیز جشنواره همچنان با مشکلات بودجهای روبرو است.
وی در خصوص جزئیات بیشتر جشنواره گفت: فراخوان هفتمین دوره جشنواره فارابی دقیقاً پس از پایان ششمین دوره یعنی آبان ماه سال گذشته اعلام شد و در 25 اسفند 91 که آخرین فرصت دریافت اثر بود، 2348 اثر به دبیرخانه ارسال گردید که 2036 اثر یعنی 86 درصد آثار داخلی و 312 عنوان یعنی 14 درصد آثار خارجی بودند؛ از مجموع 12 گروه جشنواره فارابی بیشترین تعداد اثر با 352 عنوان در گروه فلسفه، ادیان، اخلاق و عرفان است و کمترین تعداد مربوط به گروه مطالعات انقلاب اسلامی و امام خمینی با 37 عنوان است.
دبیر هفتمین جشنواره فارابی در خصوص کاهش آثار نسبت به سالهای قبل گفت: آثار دریافتی ما مربوط به سه سال قبل است، در حالی که تا دوره پنجم آثار مربوط به 10 سال قبل بود، به این ترتیب کاهش آثار طبیعی است.
خواجه سروی در خصوص گروه سنی صاحبان اثر گفت: 1355عنوان آثار پژوهشی یعنی 57.7 درصد آثار، مربوط به افراد بزرگسال (بالای 35 سال) و 993 عنوان یعنی 42.3 درصد مربوط به افراد زیر 35 سال است؛ همچنین از مجموع شرکت کنندگان 74.1 درصد مرد و 25.9 درصد زن هستند.
وی در خصوص قالب پژوهشی آثار بیان داشت: از مجموع آثار، 1101 عنوان کتاب هستند، یعنی 57 درصد؛ 184 عنوان گزارش پایانی، یعنی هشت درصد؛ 335 عنوان رساله دکتری، یعنی 14 درصد و 634 عنوان پایان نامه ارشد، یعنی 28 درصد.
معاون فرهنگی وزیر علوم به افزایش میزان رسالههای دکتری در جشنواره فارابی در سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: این افزایش به دلیل افزایش پذیرش افراد در مقطع دکتری بوده که این خود نشانه پیشرفت علمی کشور است.
خواجه سروی افزود: 56 درصد آثار ارسالی به جشنواره فارابی در حوزه تحقیقات بنیادی در علوم انسانی اختصاص دارد، سه و نیم درصد به تحقیقات در حال توسعه، 25.2 درصد کاربردی بوده و نزدیک 15درصد حالت ترکیبی دارند.
وی در خصوص جوایز برگزیدگان جشنواره فارابی گفت: ما امسال نسبت به سال گذشته به دلیل مشکلات بودجهای جشنواره، افزایشی در هدایا نخواهیم داشت و جوایز به صورت سالهای گذشته خواهد بود، بنابراین جایزه نفر اول بخش بزرگسال 25 میلیون تومان، رتبه دوم 15 میلیون تومان و نفر سوم 10 میلیون تومان خواهد بود و یک نفر شایسته تقدیر که پنج میلیون تومان جایزه خواهد گرفت؛ در بخش جوان، نفر اول 10 میلیون تومان، نفر دوم 7.5 و نفر سوم پنج میلیون تومان و یک نفر شایسته تقدیر سه میلیون تومان جایزه میگیرد.
معاون فرهنگی وزیر علوم افزود: جایزه برگزیده خارجی جشنواره 5000 یورو است که در شرایط کنونی رقم بالایی می باشد؛ به خاطر مشکلات بودجهای، امسال برگزیده خارجی نخواهیم داشت و تنها بلیت رفت و برگشت و اقامت شرکت کنندگان خارجی تامین خواهد شد.
خواجه سروی در خصوص بخشهای جانبی جشنواره گفت: در جشنواره از یک پیشکسوت علوم انسانی که دارای آثار، خدمات و شاگردان در این حوزه باشد، تقدیر میشود و به دو نفر که دارای مجموعه آثار در علوم انسانی باشند مدال آیسسکو داده میشود؛ در حوزه ترجمه در زبان عربی و لاتین حداقل از یک مترجم تقدیر به عمل میآید، از نظریه پرداز برتر در حوزه علوم انسانی نیز تقدیر خواهد شد؛ همچنین از شخصیتهای پیشرویی که در این حوزه فعال بوده و مرحوم شدهاند، تقدیر میشود؛ از مصححهای برتر و علاوه بر این از موسسه پژوهشی انجمن علمی و نشریه علمی برتر که توسط معاونت پژوهشی وزارتخانه معرفی میشود نیز تقدیر به عمل خواهد آمد.
دبیر هفتمین جشنواره فارابی در پایان در پاسخ به خبرنگاران در خصوص مشکلات بودجه جشنواره گفت: جشنواره فارابی دارای ردیف اعتباری مستقل در بودجه نیست و یکسری نهادهایی که قبلاً به جشنواره کمک میکردند برخلاف میل باطنیشان و به دلیل مشکلات مالی نتوانستند به جشنواره کمک کنند؛ با توجه به اینکه علوم انسانی در هر کشور هویتساز است، هر هزینهای برای آن در واقع سرمایهگذاری برای کشور است و ما امیدواریم مشکلات بودجهای جشنواره حل شود.