هادی آجیلی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در ایلام، ارتباط آمریکا با ایران را در سه برهه تشریح کرد و گفت: بخش اول، جریان تاریخی است که از سال 1332 با به تخت نشاندن محمدرضا پهلوی بر اریکه قدرت و موضع آن نسبت به ایران در قبل و بعد از انقلاب مربوط می شود.
وی ادامه داد: بخش های دوم و سوم به تحلیل وضعیت جاری و آینده روابط این دو کشور مربوط می شود.
دشمنی آمریکا با ایران ریشه در تسخیر سفارتخانه این کشور در سال 1358 دارد
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به دلایل خصومت آمریکا نسبت به ایران بیان کرد: دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی ریشه در تسخیر سفارتخانه این کشور توسط دانشجویان خط امام ( ره) و مردم در سال 1358 دارد، دلیل انزجار مردم ایران از آمریکا بروز شرارت هایی بود که ایالات متحده در زمان پهلوی بر این ملت تحمیل می کرد.
آجیلی افزود: آمریکا در فروردین 1359 ارتباط خود را با ایران قطع و بلافاصله جمهوری اسلامی را تحریم نفتی کرد.
وی فعالیت های آمریکا بر ضد ایران را در همان اوان انقلاب دانست و تصریح کرد: حمله نظامی آمریکا در تابستان 1359 به طبس و انعقاد قرارداد همکاری با صدام حسین از گام های نخستین استکبار علیه ایران بود.
این کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: آن هنگام که آمریکا در انجام عملیات نظامی در ایران شکست خورد، توجه اش به سوی عراق معطوف شد؛ بنابراین در مرز عراق و اردن با صدام حسین دیدار کردند و به او اعلام داشتند که اگر حکومت بعث قصد حمله به یکی از همسایگان خود را دارد مورد حمایت آمریکا قرار می گیرد.
آجیلی در بیان شرایط عراق تصریح کرد: حکومت بعث عراق در آن زمان در لیست تحریم آمریکایی ها بود و عنوان تروریست را به یدک می کشید. پس از حمله صدام به خاک ایران، عراق از لیست تحریم و تروریست خارج شد؛ این در حالی است که این حکومت با استفاده از سلاح های میکروبی و هسته ای مردم ایران را قتل و عام می کرد.
آمریکا اموال بلوکه شده ایران را دوباره غصب کرد
وی با اشاره به مذاکرات ایران با آمریکا در الجزایر تاکید کرد: بر اساس توافقنامه ای که بین دو طرف به امضا رسیده بود آمریکا متعهد شد که در قبال آزاد سازی گروگان های آمریکایی توسط ایران، اموال بلوکه شده جمهوری اسلامی را آزاد کند و دخالت هایش برای همیشه در ایران قطع کند.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: پس از آزادسازی گروگان ها اموال بلوکه ایران نیز آزاد و به بانک های انگلیسی سپرده شد؛ اما برطبق دستور دولت ریگان این اموال دوباره توسط آمریکا غصب شد و به ایران پولی داده نشد.
طبق قانون دامانو، انعقاد قرارداد با ایران به 20 میلیون دلار کاهش یافت
آجیلی گفت: تحریم های آمریکایی تا سال 1995 میلادی یعنی در زمان بیل کلینتون ادامه پیدا کرد، برطبق قانون داماتو، انعقاد قرارداد با ایران تا سقف 40 میلیون دلار کاهش یافت، هر رئیس جمهوری که در آمریکا به قدرت می رسید این قانون را تمدید می کرد تا جایی که تحریم های مذکور در زمان رفسنجانی به 20 میلیون دلار تنزل یافت و هیچ کشوری حق سرمایه گزاری و خرید نفت ایران را نداشت. این تحریم ها تا زمان حاضر به قوت خود باقی هستند.
خاتمی مرز هوایی ایران را برای تسخیر افغانستان به آمریکا سپرد
وی با بیان اینکه در دوره اول ریاست جمهوری احمدی نژاد در کشور قزاقستان برای خاتمی مراسمی تمهید شد، افزود: در آن جلسه با مطرح کردن سوالی تحریک آمیز از رئیس جمهور دولت اصلاحات سعی در به چالش کشاندن خصومت میان ایران با آمریکا داشتند.
این تحلیلگر سیاسی ادامه داد: خاتمی در جواب به آنان گفت: فکر نمی کنم حرف شما درست باشد ما در آن زمان بحث گفت وگوی تمدن ها را بیان کردیم، در اتفاقی که در 11 سپتامبر رخ داد اعلام بی طرفی کردیم و با در اختیار نهادن حریم هوایی ایران و صدور مجوز به جنگنده های آمریکایی در حمله به افغانستان به شما کمک کردیم، نهایتا شما ما را محور شرارت قرار دادید، با این اوضاع ما در چه صورتی می توانیم به شما اعتماد کنیم؟
در مذاکرات پاریس حق غنی سازی از ایران سلب شد
آجیلی با بیان اینکه در سال 1383 عهد نامه ای به نام پاریس به امضای دو طرف رسید، افزود: طبق این توافق قرار شد که ایران اعتماد سازی کند، جمهوری اسلامی در آن مذاکرات خواستار کسب اجازه فعالیت های هسته ای بود و اما آنها نیروگاه های اتمی ایران را پلمب کردند.
وی افزود: ظریف با مذاکره خواستار کسب مجوز غنی سازی 5 تا 3 درصد بود و این مقدار را برای مطالعات تحقیقاتی دانشجویان در آزمایشگاه ها ی فیزیک طلب می کرد و با این حال کوفی عنان، رئیس اسبق سازمان بین الملل به طرف مذاکره کننده ایرانی گفت: مهمترین تضمینی که شما می توانید برای صلح آمیز بودنتان داشته باشید این است که اساسا غنی سازی نداشته باشید.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: دولتمردانی که موافق ارتباط با آمریکا هستند با خطای تحلیلی مواجه می باشند، این افراد فکر می کنند اگر با آمریکا مذاکره کنیم همه مشکلات اقتصادی به صورت اتوماتیک و دومینو وار حل خواهند شد.
70 درصد از مشکلات اقتصادی ایران مربوط به ضعف های مدیریتی است
آجیلی بخش عظیمی از مشکلات اقتصادی ایران را داخلی عنوان کرد و گفت: سوء تدبیر در مدیریت و رها کردن کشور در گذشته از یک سو و تحریم های فلج کننده بانک مرکزی و نفت ایران از سوی دیگر سبب بروز فشارهای اقتصادی بر مردم شده است.
وی ادامه داد: 70 درصد از مشکلات اقتصادی ایران به سوء مدیریت و ضعف دولتمردان مربوط می شود، سهم تحریم های خارجی بر جمهوری اسلامی تنها 30 درصد است.
این تحلیلگر سیاسی با بیان توان های بالقوه کشورمان بیان کرد: ایران سرزمینی بزرگ و توانمند در زمینه دارا بودن ثروت های عظیم معدنی است در صورت اتکا به اقتصاد مقاومتی بخش عظیمی از مشکلات با استفاده از امکانات داخلی قابل حل می باشند.
دولت موسوی اعلام کرد: بودجه ای برای مقاومت در برابر آمریکا و عراق نداریم.
آجیلی با اشاره به جریانات سال 1365 بیان کرد: در زمان هشت سال جنگ تحمیلی، آمریکایی ها دیدند حتی از راه کمک کردن به عراق نمی توانند بر جمهوری اسلامی پیروز شوند؛ بنابراین تصمیم گرفتند ایران را از نظر نظامی فلج کنند.
وی افزود: جمهوری اسلامی با بودجه فروش نفت در برابر دنیای استکبار مقابله می کرد آمریکایی ها به این نتیجه رسیدند که اگر درآمدهای نفتی ایران قطع شود این کشور یارای مقاومت نخواهد داشت؛ بنابراین فروش نفت ایران را از 30 دلار به 10 دلار و سپس به پنج دلار تنزل دادند تا جایی که دولت موسوی اعلام کرد ما درآمدی برای مقاومت و ادامه جنگ در برابر آمریکا و عراق نداریم.
ما نفت می فروشیم که دلار وارد کشور کنیم
استاد دانشگاه علامه طباطبایی دور تسلسل سیاست آمریکا را باطل دانست و تصریح کرد: هم اینک آمریکا در حال تکرار تاریخ است و با توهم شکست دادن ایران، کشورمان را بر سر میز مذاکره و ادامه انعقاد پیمان نامه فرا می خواند.
آجیلی تحریم بانک مرکزی ایران در سال 1391 و قطع کردن درآمدهای نفتی ایران از سوی آمریکا را فلج کننده عنوان کرد و گفت: ما نفت می فروشیم تا دلار وارد کشور کنیم دلار در کشور باید تبدیل به ریال شود دولت دلار را می فروشد و این مقدار دلار اندک صرف خرید کالا و خدمات می شود؛ این روش اداره کردن کشور از سوی مدیران غیرمتبحر است.
آمریکا می خواهد ایران را با زانو خونین بر سر میز مذاکره بنشاند
وی گفت: آمریکا خواستار این است که ایران را با زانوی خونین بر سر میز مذاکره بنشاند تا از جمهوری اسلامی امتیاز بگیرد.
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به سخنان جان کری مطالبات آمریکا از ایران را فراتر از مسئله هسته ای دانست و تصریح کرد: نباید از ذکر این مطلب مغفول ماند و تا زمانی که ایران از سوریه، لبنان و فلسطین حمایت می کند نگاه ایالات متحده به ایران از بالا به پایین است؛ زیرا آنها منافع اسرائیل در منطقه را در معرض خطر می دانند.
آجیلی افزود: در مذاکره اخیر، ظریف 3 بار بر سر وزیر خارجه آمریکا فریاد کشید، کری با رسانه ای کردن این مطلب گفت: تاکنون کسی با من چنین برخورد نکرده است، این مطلب دارای خطای راهبردی است؛ زیرا آنها سعی در فضاسازی غیرمتعارف در راستای نشان دادن رفتار و عملکرد چندگانه از سوی ایران را دارند.
وی خاطرنشان کرد: ایران صرفا با این راهبرد بر سر میز مذاکره با آمریکا نشسته است که غرب حق هسته ای جمهوری اسلامی را در MPT به رسمیت بشناسد؛ اما این سیاست نیز سرشار از خطا می باشد و راه به جایی نخواهد برد.