به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، آنچه امروز زندگی انسانها را دچار خود کرده است روزمرگی و گرفتار آمدن در دنیایی است که هر روز حرفی نو برای گفتن دارد.
کم شدن جمعیت خانوادهها و همراه شدن اعضا با وسایلی که به نحوی ما را از تعامل سازنده با دیگر اعضا دور میکند و خواه ناخواه برای برون رفت از تنهایی تنهاتر می شویم.
کودکان برای هر جامعه و ملیتی آینده ساز و سرمایهای بسیار دارای اهمیت هستند که نمیتوان بی تفاوت از کنار آن عبور کرد.
«اولین کنگره تازههای کبد و گوارش کودکان در مشهد» امروز با حضور برخی از متخصصان کودکان در امر گوارش و بیماریهای مربوط به آن توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد که طی آن متخصصان این امر به تبادل نظر پرداختند.
استفاده نادرست از داروها عامل بیماری هپاتیتهای خود ایمن در کودکان است
حمید رضا کیانیفر، دبیر همایش و یکی از متخصصان مشکلات گوارشی کودکان با بیان اینکه بیماریهای گوارشی در اطفال بسیار گسترده است، بیان داشت: این بیماریها چه از لحاظ تشخیصی و چه از لحاظ درمانی بسیار در کودکان شایع است.
وی ادامه داد: متاسفانه گاهی پزشکان نیز در تشخیص به دلیل این فراوانی دچار اشتباه میشوند و به همین دلیل ما به دنبال این هستیم تا راه کارهای بهتری را برای رفع این بیماریها پیدا کنیم.
دبیر همایش تازههای کبد و گوارش برگزاری این چنین کنگرههایی را برای رسیدن به تازههای این حیطه مناسب دانست و افزود: در این چنین کنگرههایی فضای لازم برای تبادل اطلاعات یافت شده میان اساتید و دانشجویان ایجاد میشود.
کیانی فر پرداختن به برخی بیماریهای خاص در کودکان را از دیگر فواید گردهم آمدن اساتید بیماریهای گوارش و کبد کودکان دانست و گفت: گاهی اوقات علائم برخی بیماریها در کودکان یک بیماری را نشان میدهد؛ در حالی که در حقیقت بیماری کودک چیز دیگری است.
وی ادامه داد: نشانه بیماری گاهی زردی، گاه دل درد و یا استفراغ است؛ اما تشخیص در نهایت، بیماری دیگری است که در کودکان شایع نیست و موجب تعجب است.
این متخصص کودکان با دادن هشدار نسبت به استفاده خودسرانه دارو جهت درمان کودک به مادران بیان داشت: شروع یک بیماری شایع مانند هپاتیتهای خود ایمن در کودکان گاها با استفاده نادرست از داروهای شیمیایی توسط والدین شکل میگیرد.
دبیر کنگره تازههای گوارش و کبد در کودکان گفت: زردی، ریفلاکس، استفراغ، دل درد و یا سوء جذب در بدن ممکن است ارثی یا به قولی خدادادی باشند.
کیانی فر با انتقاد از به کار بردن کلمه مادرزادی در خصوص تشخیص برخی بیماریها گفت: اینکه بسیاری این کلمه را اصطلاحا به جای کلمه ارثی به کار میبرند در حقیقت اجحافی بزرگ در حق مادران میکنند؛ زیرا بسیاری از بیماریها در اینکه مولود پدر است یا مادر قابل تشخیص نیست و بهتر است بگوییم ارثی است.
مسمومیت کودکان با اسیدها معلولیت را در پی دارد
وی با انتقاد از بی توجهی والدین در مراقبت از کودکان خود بیان داشت: متاسفانه والدین جعبه شیرینی خود را بسته و در داخل یخچال یا کمد نگهداری میکنند؛ اما بطری حاوی اسیدهای خطرزا را در دسترس کودک قرار میدهند.
دبیر کنگره تازههای کبد و گوارش افزود: بسیاری از مراجعات والدین به دلیل بلع سکه و یا اشیای دیگر بوده که در کنار این کودک کنجکاو بطریهای اسیدی را که خانواده در سینک ظرفشویی نگهداری میکند را به دهان کشیده و مسمومیت را باید تحمل کند.
کیانی فر در ادامه با بیان اینکه این موارد بسیار خطر آفرین است، افزود: کودکی سالم و با نشاط، به دلیل استعمال اسیدها و یا لباس پاکنها متاسفانه معلولیت را در حال حاضر تجربه می کند که این هشداری برای دیگر والدین است.
وی در پایان گفت: سنین دو تا پنج سال بیشترین فشار را بر والدین در مراقبت از کودکان در نحوه تغذیه و سلامت جسم میطلبد که باید مورد توجه قرار گیرد.
تنهایی موجب فشار عصبی به کودکان میشود
در ادامه پدرام عطایی، فوق تخصص گوارش کودکان با بیان اینکه برای هر بیماری رژیم تغذیه ای خاص آن وجود دارد، گفت: بیماری سیلیا در کودکان با رعایت رژیم غذایی خاص خود بهبود مییابد که باید رزیم گلوتن را که در گندم و جوانه آن وجود دارد به کار برند.
وی ادامه داد: بیماری ویلسون نیز که یک بیماری کبدی است به دلیل کمبود مس در بدن کودک ایجاد میشود که علاوه بر درمان دارویی باید غذاهای حاوی مس را قرار دهیم.
عطایی با دادن هشدار نسبت به استفاده خود سرانه خانواده ها در تجویز دارو به فرزندانشان بیان داشت: بهتر است در استفاده از داروهای گیاهی و دارویی بدون مشورت با یک پزشک و یا صاحب تخصص، کودک را به استفاده از دارو اجبار نکنیم.
وی گفت: بی تحرکی در کودکان یکی دیگر از عواملی است که موجب ایجاد بیماری در کودکان شده است.
این متخصص گوارش کودکان ادامه داد: کودک امروز به دلیل وجود بازیهای رایانهای و تماشای بیش از اندازه تلویزیون و البته کم شدن جمعیت خانواده به یک تنهایی اجباری هدایت شده که موجب ایجاد فشار عصبی در کودکان شده است.
عطایی افزود: رنجش بیش از اندازه کودکان از فشار شرایط محیطی تحمیل شده موجب افزایش بیماریهای کودکان و تاخیر در درمان شده است که بیش فعالی اوج آن است.
وی گفت: بیش فعالی، چاقی، لاغری، سوء تغذیه و بسیاری دیگر از بیماریها میتواند تا اندازهای ناشی از مشکلات روحی کودک باشد که برای کمبود محبت در وجود کودک راه دیگری جز توجه نیست.