به گزارش گروه دانشگاه های کشور «خبرگزاری دانشجو»، اولین معتکف در طول تاریخ حضرت آدم بود که پس از رانده شدن از بهشت و هبوط به زمین گوشه عزلت برگزید و به مدت 300 سال به عبادت خداوند متعال پرداخت.
حضرت ابراهیم (ع) معتکف شدن برای رسیدن به حقایق ذات اقدس حق را نیکو می دانستند، این سنت در میان فرزندان موحد ایشان تداوم یافت و توسط نبی مکرم اسلام (ص) به اوج خود رسید؛ به گونه ای که ایشان در حین آیین اعتکاف به پیغمبری مبعوث شدند.
حضرت محمد (ص) در طول حیات مبارکشان هر سال به غار حرا می رفتند و با دوری گزینی از مردم به راز و نیاز با معبود خویش مشغول می شدند.
انجام این آیین پسندیده، اجری برابر با جهاد در راه خدا دارد چه بسا شخص معتکف با نفس خویش به مبارزه می پردازد و قوای درونی خود را برای رسیدن به تعالی و حصول معرفت الهی تقویت می کند.
اعتکاف بخشی از سنت و سیره حضرت محمد ( ص) است
حجت الاسلام هاشمی اعتکاف را به معنای بازگشت به خویشتن دانست و بیان کرد: خداوند متعال با تبیین این سنت توجه انسان به خود، عالم وجود و منشاء کائنات را معطوف می دارد.
معاون نهاد رهبری در دانشگاه ایلام ادامه داد: تقویت بعد معنوی در انسان اسباب توجه وی به امت اسلامی و خدمت به آن را فراهم می سازد، در این عبادت انسان به خدا متقرب می شود و تداوم این توفیق راه را برای دستیابی به سعادت جاودانه هموار می سازد.
وی با بیان اینکه شواهد و قراین بسیاری مبنی بر خلوت گزینی انبیا، اولیا و اوصیا در ادیان گذشته وجود دارد، تصریح کرد: از نوع برگزاری این آیین حسنه در ادیان الهی اطلاعاتی در دست نیست.
هاشمی اعتکاف را بخشی از سنت و سیره نبی مکرم اسلام ( ص) دانست و افزود: در دین مقدس اسلام به خلوت گزینی برای عبادت خداوند در تمام ایام سال توصیه شده است، در تحقق این عمل معنوی هیچ ممانعتی وجود ندارد.
معاون نهاد رهبری در دانشگاه ایلام افزود: از آن جایی که ارزش تمام زمان ها، مکان ها و لحظات با یکدیگر برابر نیستند بنابراین خداوند یکتا بر خلوت گزینی در روزهای 15 و 14، 13 ماه رجب با عنوان ایام البیض و ماه مبارک رمضان تاکید بیشتری کرده است.
وی به اعمال اعتکاف اشاره کرد و گفت: بجای آوردن اعمال ایام البیض با نیت قربه عند الله، مکانیابی در مساجد تمهید شده، گرفتن روزه، تلاوت قرآن، قرائت ادعیه، اذکار، تعقل و تدبر در ذات اقدس الهی محقق خواهد شد.
هاشمی افزود: بنا بر رصدهای صورت گرفته در سنوات پیشین برگزاری برنامه های معنوی در محیط مقدس دانشگاه باعث ایجاد تحول ولو برای چند روز خواهد شد.
معاون نهاد رهبری در دانشگاه ایلام با تاکید بر اینکه حتی اگر هیچ تغییری در دانشجویان رخ ندهد نفس برگزاری این برنامه ها حسنه است، افزود: حتی اگر تحولی در نهان طیف مذکور ایجاد نشود ترغیب آنها به شرکت در برنامه های دینی و گناه نکردن آنان در 3 روز گامی مهم است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به آیین نامه ای که از سوی نهاد مرکزی مقام معظم رهبری به صورت کتاب به نمایندگی های این نهاد در استان ها ابلاغ شده است ثبت نام علاقه مندان در اول اردیبهشت آغاز شد و تا پانزدهم این ماه ادامه می یابد.
هاشمی به چیدمان برنامه ها و ارزشیابی شرایط موجود پرداخت و افزود: تمهید تمام برنامه های نهاد رهبری در دانشگاه ایلام براساس آمار ثبت نام شوندگان در این مرکز آموزش عالی انجام خواهد شد.
معاون نهاد رهبری در دانشگاه ایلام بیان داشت: اگر جمع دانشجویان دختر در دانشگاه ایلام و علوم پزشکی به 200 نفر برسد خواهران گرانقدر در مسجد دانشگاه ایلام و برادران عزیز در مسجد علوم پزشکی معتکف خواهند شد؛ اما اگر تعداد دختران بیش از این رقم باشند نهاد رهبری در دو دانشگاه، پسران را به یکی از مساجد دانشجو پذیر سطح شهر گسیل می دارد.
وی با اشاره به برگزاری اعتکاف دانشجویی در سال های 91 و 90، 89 تاکید کرد: طرح ضیافت اندیشه اساتید و دانشجویان در استان ایلام فرصتی برای اجرای سنت حسنه اعتکاف در ایام مبارک ماه رمضان بود. امسال سومین سالی است که ایام البیض در این مرکز آموزش برگزار می شود.
هاشمی با بیان اینکه حتی یک ریال از هزینه دانشجویان برگشت داده نخواهد شد، گفت: اجرای برنامه های افطار و سحر، تلاوت قرآن توسط اساتید بین المللی، اجرای برنامه های مذهبی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، پرسش و پاسخ، رفع شبهه، نشست علمی و پخش فیلم های مذهبی بخشی از برنامه های این نهاد در دانشگاه ایلام است.
آغوش خدا برای تمام بندگانش باز است
یک دانشجوی دانشگاه ایلام با اشاره به اینکه در سال های گذشته با دیدن تصاویر معتکفین در تلویزیون قلبم برای خلوت گزینی با خدا پر می کشید، افزود: با وجود آنکه خداوند مهربان هر سال برای بندگانش کارت دعوت می فرستاد؛ اما سال گذشته برای اولین بار به مهمانی خدا و انجام اعمال ایام البیض مشرف شدم.
وی بیان کرد: با وجود آنکه نیت من، کسب رضای خدا نبود؛ اما آغوش پروردگار برای تمام بندگانش باز است.
این معتکف با بیان اینکه سال گذشته مادرم بیمار بودند و در ایام فرجه ها بسر می بردم، تصریح کرد: به دلایل ایام دشواری که سپری می کردم قید اعتکاف را زده بودم؛ اما با دعوت یکی از دوستانم، بار سفر سه روزه را بستم و مهمان خدا شدم.
این دانشجو دانشگاه ایلام گام نهادن در مسجد دانشگاه ایلام و حضور در جوار شهدا را یکی از بهترین خاطرات خود دانست و گفت: با وجود آنکه نیتم خالص نبود؛ اما پس از سه روز آثار معنوی این سنت حسنه چنان بر دل و جان من تاثیر نهاد که تا به این ساعت قلبم مملوء از عشق به خدا شده است.
وی با بیان اینکه همه ثانیه ها در ایام اعتکاف رنگ و بوی دیگری دارد، ادامه داد: ارزش و اهمیت حس تازه ای که در معتکفین ایجاد می شود با هیچ ثروتی در این دنیا قابل مقایسه نیست، دعا کردن در محضر خدا و اشک ریختن های خالصانه وجود انسان را مانند شیشه صیقل می دهد.
این دانشجوی دانشگاه ایلام با تاکید بر اثرات مثبت و پایدار این گونه برنامه ها گفت: تمام ناخالصی های وجودم در کوتاه ترین زمان ممکن رخت بربست و به جای آن عشق به معبود ازلی به عنوان هدیه ای از خدای مهربان در روح من ریشه دوانده است.
هرگز شیرینی اعتکاف را تجربه نکرده ام
دانشجوی دیگر دانشگاه ایلام با ابراز تاسف از برخی محدودیت های بی قاعده و نانوشته ای که در فرهنگ مناطق روستایی وجود دارد، گفت: من 20 سال سن دارم و دانشجو کارشناسی ادبیات فارسی هستم، هرگز شیرینی و حلاوت معتکف شدن را تجربه نکرده ام.
وی با اعتراض از فرهنگ های من درآوردی که در برخی از مناطق کشور سیر صعودی دارد، بیان کرد: در روستایی که من زندگی می کنم دختران اجازه بیرون ماندن از خانه در شب هنگام را ندارند.
این دانشجوی ایلامی با بیان اینکه هیچ تبصره ای بر این قاعده وارد نیست، ادامه داد: در فرهنگ نامکتوب دره شهر، یک دختر حتی نمی تواند شب را در مسجد سپری کند.
وی اجازه ولی را شرط اساسی برای اجرای آیین اعتکاف دانست و گفت: پدر بنده با وجود آنکه مرد متعهد و مومنی می باشند؛ اما می گویند که اگر قصد انسان سیر و سلوک برای رضای خدا باشد در کج خانه هم می توان به این هدف رسید.
این دانشجوی ایلامی گفت: به حمد و قوه خداوند امسال با کسب رضایت از پدرم با مراجعه به دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در این دانشگاه به ثبت نام در آیین اعتکاف دانشجویی مبادرت ورزیدم.
وی شرط اساسی برای حضور در این مراسم را کسب اجازه از اساتید و به تعویق انداختن امتحاناتش دانست و عنوان کرد: در صورتی می توانم تاج بندگی خداوند در روزهای 15 و 14، 13 رجب را بر سر نهم که اساتید و معلمان بزرگوارم تاریخ امتحانات را به هفته های آینده موکول کنند.
این دانشجوی دانشگاه ایلام خاطرنشان کرد: اولین تجربه، مهمترین و به یادماندنی ترین اوقات را در ذهن انسان ثبت می کند، امیدوارم که به توفیق چشیدن این شیرینی نایل آییم.
در آموزه هاي ديني ما وزن يک سري مسائل بيشتر از اعتکاف است. اگر اين مساله در شهر رخ مي داد غلط بود، اما فرهنگ و سنت هايي که خيلي هم از آموزه اي ديني دور نيستند، بهتر است حفظ بمانند. حتي اگر يک نفر به اعتکاف نرسد
پس جايگاه انسان ها اين وسط چي مي شه؟
شما اگه به خانه خدا مشرف شدي متوجه مي شي که حال اونجا واقعاخداييه، تويه مکه انگاري که خدا کنارته، از رگ گردن هم نزديک تر، تويه قلبت جا باز کرد با اين وجود حسي که اون جا هست رو تو خونه خودت نمي توني تجربه کني
مسجد هم خونه خداس، عشق به خدا رو نبايد با محدود کردن و نسخه پيچوندن پژمرده کرد
همه ي احوال که مثل هم نيستند.
حق با شماست، فرهنگ ها محترم و مغتنم هستند اما با خدا نمي شه اما و اگر و بايد و نبايد گفت.