محمد حسین آیتی، معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو» گفت: در خوابگاه ها به دلیل کمبود جا و فضا، مجبور شدیم که اتاق های چهار نفره را هشت نفره کنیم.
وی افزود: طی سال های اخیر افزایش میزان پذیرش دانشجو بدون توجه به امکانات رفاهی معضلات زیادی را ایجاد کرده است؛ ضمن این که کاهش اعتبارات در این زمینه خصوصا اعتبارات مربوط به تملک، دارایی و ساخت خوابگاه ها نیز از دیگر مشکلات در این حوزه بوده است.
آیتی با اشاره به وضعیت سوء مصرف مواد مخدر در خوابگاه ها گفت: آمار مربوط به استفاده مواد مخدر در خوابگاه ها و در دانشگاه ها در اختیار ستاد مبارزه با مواد مخدر قرار دارد ولی در مجموع استفاده و مصرف دانشجویان وزارت بهداشت از سایر دانشجویان کشور، پایین تر بوده است.
وی در ادامه اظهار داشت: پژوهش صورت گرفته مربوط به تمام دانشجویان کشوری می شده است و در این پژوهش وزارت علوم، وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد، دانشگاه غیر انتفاعی و پیام نور را شامل می شده است و جمعیتی حدود 4 میلیون نفر را دارد در این پژوهش شرکت داشتند.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت درمورد سلامت روحی و روانی دانشجویان، گفت: این صحبت ها تنها در حد شعار نیست بلکه با این گفت و گو ها و پژوهش ها توجه سایر دستگاه ها و مسئولان را جلب می کنیم؛ همچنین نظر وزارت بهداشت این است که ادارات مشاوره روان دانشجوها در سلامت روحی و روانی دانشجویان نقش مهمی دارند و این ادارات باید تقویت بشوند.
وی افزود: در هر خوابگاهی که افتتاح می کنیم به این توجه می کنیم که یک اتاق مشاوره روان و یک اتاق ورزش داشته باشند و در کنار این موارد در صورتی که دانشگاه فضا دارد، اتاق فرهنگ نیز باید داشته باشد.
آیتی با اشاره به سلامت روان دانشجویان جدید الورود گفت: تمام دانشجویانی که می خواهند وارد دانشگاه بشوند در ابتدای ورود به دانشگاه تست سلامت روان می دهند؛ برای انجام این تست دانشجو در یک فضای آرام قرار می گیرد و به سوالات پاسخ می دهد و براساس جواب های داده شده طبقه بندی می شوند و براساس این تست ها دانشجوی در معرض خطر و یا دانشجوی آسیب پذیر شناسایی می شود.
وی در ادامه اظهار داشت: این اقدام یک فعالیت عظیم و سختی است؛ به این دلیل که وزارت بهداشت هر سال 12 هزار دانشجو جدیدالورود را پذیرش می کند و این تست هزینه بر و وقت گیر است اما باید به سلامت روان دانشجویان توجه کرد و افرادی که در معرض خطر هستند تحت نظارت اداره مشاوره قرار می گیرند.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت با اشاره به توجه وضعیت تحصیلی دانشجویان گفت: طرحی به عنوان طرح افت تحصیلی در مشاوره روان ما انجام می شود و هر دانشجویی که افت تحصیلی داشته باشد یعنی معدلش دو نمره افت داشته باشد، اداره آموزش به اداره مشاوره گزارش می دهد و اداره مشاوره دانشجو را دعوت می کند و سعی می کند در حل مشکل به دانشجو کمک کند.
وی اظهار داشت: حدود 400 نفر دانشجو در دو سال اخیر در این طرح افت تحصیلی شرکت کرده اند و با کمک مشاوران توانسته اند از افت تحصیلی خود جلوگیری کنند که از نظر ما نتیجه این طرح فوق العاده بوده است.
آیتی با اشاره به اعتیاد دانشجویان گفت: از نظر قوانین موجود استفاده مواد مخدر در محیط دانشگاه ممنوع است و اگر اثبات بشود که دانشجو در محیط دانشگاه و خوابگاه از مواد مخدر استفاده کرده و یا اسباب و لوازم استفاده از مواد مخدر را نگه داری می کند به شورای انضباطی معرفی می شود.
وی در ادامه بیان کرد: شوراهای انظباطی ارتباط نزدیکی با ارادات مشاوره ما دارند و بخشنامه کردیم به تمام شوراهای انظباطی که اگر دانشجویی به دلیل استفاده و یا نگه داری مواد اعتیاد آور به شورای انظباطی فرستاده شد ابتدا باید به ادارات مشاوره ای فرستاده شود و دانشجو تحت مشاوره قرار بگیرد و اگر نیاز بود برای ترک اعتیاد به مراکز دیگر فرستاده شود.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت گفت: ما به اخراج دانشجو از دانشگاه اعتقادی نداریم و در آیین نامه شورای انظباطی نیز این مسئله بیان شده است و دانشجو معتاد ابتدا به اداره مشاوره فرستاده می شود و اگر ترک نکرد و به اعتیاد باز گشت تنبیهاتی را در نظر گرفته ایم که به صورت ترک موقت از تحصیل است.