به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ایلام، نشست اعضای هیات علمی دانشگاه های ایلام با رئیس سازمان صدا و سیمای استان، امروز در سالن اجلاس این سازمان و به همت بسیج اساتید ایلام برگزار شد.
رسانه ها مصرف فرهنگی مردم را سمت و سو می دهند
در این نشست رحیمی، استاد جامعه شناسی فرهنگی گفت: در جامعه ای زندگی می کنیم که فرهنگ شفاهی بر فرهنگ کتبی غلبه دارد، هویت ما برگرفته از سبک زندگی ماست، رسانه ها، مصرف فرهنگی مردم جامعه را سمت و سو می دهند؛ بنابراین لزوم توجه بر عملکرد صدا و سیما به عنوان والد برای قشر کودک، نوجوان و جوان احساس می شود.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد کارگروه های تخصصی با استفاده از تئوریسین های متخصص گفت: خانواده های ایرانی بویژه ایلامی ساعات شبانه خود را به تماشای تلویزیون اختصاص می دهند و صدا و سیمای ایلام برنامه های خود را به پخش موسیقی های رقص آور و برنامه های طنز بی محتوا محدود کرده است.
این استاد دانشگاه های ایلام با تاکید بر برگزاری برنامه های ورزشی در راستای ارتقا سلامت جامعه تصریح کرد: شایسته است در کنار برنامه های ورزش همگانی مسابقات ضرب المثل و مشاعره نیز برگزار شود.
رحیمی بیان داشت: مردم استان ایلام پرستیژ بومی خود را از دست داده اند، این رویه به کم رنگ شدن فرهنگ چند هزار ساله استان منجر خواهد شد.
آسیب های رسانه نباید مورد غفلت واقع شوند
همچنین در این نشست باقری، استاد دانشگاه های ایلام با انتقاد از جامعه علمی استان گفت: عملکرد دانشگاهیان و نخبگان ایلام در ارتقای فرهنگ اصیل استان منفعل بوده است، مسئولیت دانشگاهیان بسیار خطیر است، آسیب های رسانه نباید مورد غفلت واقع شوند.
وی هویت مردم کرد استان ایلام را مجزا از سایر استان ها عنوان کرد و افزود: برای مبارزه با آسیب های اجتماعی در استان تمام شیعه ایلام که از انواع اقوام و گویش ها برخوردار است، باید کارگروه های تخصصی ایجاد شود.
عملکرد صدا و سیمای ایلام انطباقی است
سارا فلاحی، مدیر گروه رشته علوم سیاسی دانشگاه آزاد ایلام خاطرنشان کرد: اساتید جامعه ما باید نگاه انتقادی به کم کاری های فرهنگی داشته باشند؛ در غیر این صورت جامعه نه تنها پیشرفت نخواهد داشت؛ بلکه حرکت آن رو به عقب خواهد بود.
وی با بیان اینکه در جامعه ما مشکلات و چالش های بسیار وجود دارد، گفت: در دو هفته گذشته 14 نفر در شهرستان ایوان غرب خودکشی کرده اند، رسانه های استان اعم از خبرگزاری ها، صدا و سیما و روزنامه های محلی حتی به یک مورد از این آمار اشاره نکرده اند؛ زیرا با اعتراض برخی نهادها مواجه می شوند.
استاد دانشگاه آزاد ایلام با ابراز تاسف از عدم بکارگیری نخبگان در جامعه ادامه داد: هر کدام از شبکه های ماهواره ای فارسی زبان تنها با وجود 15 نفر کارمند هزاران هزار مخاطب را به خود جذب می کنند، این افراد ایرانی هستند و از همین مردم هستند.
فلاحی عملکرد سیمای استان را انطباقی دانست و تصریح کرد: سیمای ایلام بر اساس برنامه های سیمای سایر استان ها تنظیم میشود، طنزهای فاخر کمتر در این نهاد مشهود است، چرا باید موسیقی هایی که پخش می شوند، از زبان هورامی، سورانی یا جافی باشند؟ زبان هایی که مختص ایلام نبوده و برای مردم این استان قابل فهم نیستند.
وی تاکید کرد: اگر تمام واقعیات جامعه خود را بپذیریم به راحتی می توانیم آسیب ها را شناسایی کنیم و به بررسی آنان بپردازیم.
مردم ایلام با موسیقی های صدا و سیمای استان مانوس نیستند
قنبری، رئیس حراست دانشگاه آزاد ایلام با ابراز نگرانی از عملکرد رسانه ملی تصریح کرد: در عصر حاضر دو خطر مردم و فرهنگ جامعه ما را مورد تهدید قرار می دهد، برخی افراد با وجود آنکه در محیط عینی زندگی می کنند؛ اما از نظر فضایی و فکری در عوالمی که با واقعیات موجود تفاوت دارند، سیر می کنند، این فضای ذهنی ساخته و پرداخته رسانه های جامعه جهانی است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر ممکن است فرهنگ بومی و سپس ملی رو به فراموشی و خاموشی سپرده شوند.
رئیس حراست دانشگاه آزاد ایلام برخی از برنامه های استانی را تقلیدی دانست و ادامه داد: موسیقی و ترانه هایی که پخش میشوند، کاملا از فرهنگ سایر استان ها وارد شده است؛ به گونه ای که مردم ایلام با آن مانوس نیستند؛ این امر اسباب خستگی مردم را فراهم می کند.
قنبری با تاکید بر روند برنامه سازی برای سالخوردگان و غفلت ورزیدن به نسل جوان گفت: مسئولان مربوطه باید تمام اقشار و طیف های سنی را در نظر گیرند و با تولید برنامه های پرمحتوا افراد بیشتری را به خود جذب کند.
همچنین عباسی، رئیس دانشکده فنی دختران ایلام با انتقاد از سبک پوشش بانوان در رسانه محلی تصریح کرد: برخی از مجریان خانم، آراستگی را در پوشیدن البسه گل گلی یا پر زرق و برق می دانند، لباس مجریان باید ارزشی باشد نه ضد ارزش.
وی ادامه داد: حرمت چادر به عنوان نماد پوشش ملی زنان ایران حفظ نمی شود حتی مجری برنامه های کودک در استان ایلام از لباسهای خاله شادونه تقلید می کنند و لباس مادران بومی ما مورد غفلت واقع شده اند.
رئیس دانشکده فتی دختران ایلام با اشاره به تلاش های مردم ایلام به عنوان رزمندگان خط مقدم در غرب کشور گفت: چرا تلاش های مردم استان به تصویر کشیده نمی شود؟ آنچه که از صحنه های هشت سال دفاع مقدس مشهود است، فقط رشادت های مردم خوزستان است، جایگاه مردم ایلام در این ایستادگی کجاست؟
عباسی تاکید کرد: عملکرد صدا و سیمای استان در پخش اخبار رو به بهبود است.
برنامه هایی در بخش اخلاق مداری اسلامی تدوین شود
همچنین اورنگ، رئیس بسیج اساتید استان با انتقاد از نوع لباس پوشیدن مجریان مرد صدا و سیمای ایلام بیان داشت: این نوع لباس پوشیدن مجریان مرد، ذهن را به سوی پوشش گروهک پژاک متبادر می کند و زمینه های تفتیش فکری و هویتی را ایجاد می کند.
وی تاکید کرد: این گونه تقلید از استان ها یا پوشش های خاص برای کسب مقبولیت عمومی مناسب و در شان نیست.
رئیس بسیج اساتید ایلام افزود: اینکه برای ایجاد نشاط، مسابقه ماست خوری و آرد خوری ترتیب دهید و سر و صورت عده ای پیرمرد سالخورده را آغشته ماست و آرد کنید تا چند جوان بخندند مورد انتقاد است.
اورنگ احکام را جزئی از دین اسلام دانست و گفت: تنها مبحث دینی که در صدا و سیمای ایلام پخش می شود، تشریح احکام در ساعات پیش از اذان مغرب و عشا است و لازم است که در بخش اخلاق مداری اسلامی برنامه هایی تدوین شود.
وی با انتقاد از نوع آواز خواندن در صدا و سیمای ایلام بیان داشت: اینکه مجری برنامه به سطح شهر می رود و به هر پیر یا جوانی که می رسد، می گوید یه دهن آواز بخوان بسیار خنده دار است، این گونه برنامه های هدفمند نیستند.
70 درصد از جامعه آماری استان از صدا و سیمای ایلام راضی نیستند
قنبربیگی، عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور ایلام عملکرد صدا و سیما در ماه های محرم و صفر را مطلوب دانست و بیان داشت: با این وجود، 70 درصد از جامعه آماری استان از صدا و سیمای ایلام راضی نیستند.
وی رسانه را یکی از مهمترین نهادها در نهادینه کردن فرهنگ دانست و ادامه داد: بیشتر برنامه های این سازمان در استان ایلام کلیشهای هستند، از کارشناسان خبره برای رونق برنامه ها استفاده نمی شود، در مباحث مذهبی از زبان امری و باید ها و نبایدها استفاده می شود و زبان مادری مردم این استان رو به فراموشی است.
استاد جامعه شناسی دانشگاه پیام نور ایلام گفت: باندهایی که در سازمان صدا و سیمای ایلام هستند، مانع از فعالیت کردن سایر نهادها می شوند.
محمد عیدی، مدیر فرهنگی دانشگاه ایلام گفت: ما باید ایلام را خوب بشناسیم و به شیوه مناسب بشناسانیم.
وی با اشاره به کلام رهبر معظم انقلاب گفت: رهبر فرمودند: فرهنگ، تنفس است. اگر بخواهیم سیستمی عمل کنیم، باید تمام حوزهها را مد نظر قرار دهیم و در هر حوزه، کارگروه متخصص تعریف کنیم.
مدیر فرهنگی دانشگاه ایلام با تاکید بر استفاده از کارشناسان مرجع در برنامه ها تصریح کرد: با افزایش جذابیت در برنامه های مختلف طیف های سنی جامعه را به فرهنگ بومی ترغیب کنید.
کرامت انسان ها در برنامه های طنز حفظ شود
حجت الاسلام هاشمی، معاون نهاد رهبری در دانشگاه ایلام با طرح این سوال که آیا تمام برنامه ها، منطبق بر مکتب اسلام هستند، گفت: بیشتر برنامه ها بر مبنای اصول اعتقادی مردم نیست از نشانه های این سخن می توان به گسترش بدحجابی، کم فروشی، گران فروشی و سایر آفت های دینی اشاره کرد.
وی کمبود بودجه صدا و سیمای استان را مزید بر علت و عاملی برای کمرنگ بودن فعالیت این حوزه دانست و ادامه داد: خداوند متعال در قرآن کریم فرمودند: جاهدو بالاموال و النفس، مطالبات باید بر اساس واقع گرایی و با در نظر داشتن امکانات موجود باشد.
معاون نهاد رهبری در دانشگاه ایلام تصریح کرد: باید کرامات انسان ها در برنامه های طنز حفظ شود.
حجت الاسلام هاشمی با بیان اینکه دشمن نتوانسته است استحاله فرهنگی ایجاد کند، گفت: استناد برخی از کارشناسان دینی در سخنرانی های به زندگی ائمه و قیاس های غیرمتجانس به حیطه دین آسیب وارد می کند.