به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از گرگان؛ حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان استان گلستان، امروز، کرسی آزاداندیشی با موضوع "ضرورت امر به معروف و نهی از منکر" برگزار کرد.
در ابتدای این کرسی یکی از دانشجویان با توجه به ایام ماه محرم به بیان علت هدف قیام امام حسین (ع) پرداخت و گفت: در اهمیت و ضرورت فریضهی "امر به معروف و نهی از منکر" همین بس که امام حسین (ع) آن را علت قیام تاریخ ساز و انسان ساز خود فرمودند.
دانشجوی دیگری در ادامه اظهار داشت: اهمیت فریضهی امر به معروف و نهی از منکر بر کسی پوشیده نیست اما آنچه که بر این فریضه سوال وارد میکند شیوهی انجام آن است؛ یعنی درست است که باید این فریضه انجام بگیرد ولی چگونگی انجام این فریضه، جای سوال دارد.
وی افزود: به نظر من در انجام این وظیفه بهتر است شخصی که به معروفی امر میکند و یا کسی را میخواهد از منکری بازدارد باید خود عامل به آن معروف و مبرا از آن منکر باشد، مطمئنا شخصی که قرار است راهنمایی شود با دیدن عمل فرد راهنما بیشتر از بیان زبانی وی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
این دانشجو همچنین متذکر شد: از طرفی شخص آمر به معروف و ناهی از منکر باید طرف مقابل خود را بشناسد و اگر میداند او هدایت پذیر نیست او را امر به معروف و نهی از منکر نکند.
دانشجوی دیگری با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در رابطه با موظفان به انجام امر به معروف و نهی از منکر، اذعان داشت: بنا به فرمودهی رهبر انقلاب 90 درصد وظیفه ی امر به معروف و نهی از منکر بر عهدهی مسئولین نظام اسلامی و تنها 10درصد آن بر عهدهی مردم است.
این دانشجو در ادامه، انجام این فریضه را از روی خیرخواهی و انسان دوستی و همچنین رغبت به تحقق جامعهی آرمانی اسلامی و عدالت محور و مملو از آرامش و امنیت خواند و تصریح کرد: در واقع انجام "امر به معروف و نهی از منکر" از سوی یک فرد از عشق وی به همنوع نشأت میگیرد.
پس از وی، یکی دیگر از دانشجویان، منکرات را مانند میکروب بیماری زایی خواند که وقتی شخصی به آن مبتلا شود آن میکروب شروع به رشد کرده و تمامی وجود وی را آلوده میسازد بنابریان نهی از منکر مانند جلوگیری از آلودگی یکی از همنوعان است.
این دانشجو معروفات را نیز به مثابه آبی خواند که همهی وجود انسان را پاک میکند از این رو "امر به معروف" به معنای این است که همنوع خود را پاک بخواهیم.
دانشجوی دیگری خاطرنشان کرد: برخی میگویند "امر به معروف و نهی از منکر" دخالت در زنگی افراد است اما زندگی انسانها یک زندگی اجتماعی با روابط گسترده است که این روابط در یک بستر اتفاق میافتد درست مانند حضور یک اجتماع در بستر یک کشتی بر روی آب، در این وضعیت کسی نمیتواند بگوید من به شخصه کشتی را سوراخ میکنم و کسی حق دخالت ندارد چرا که آن سوراخ موجب غرق شدن تمام کشتی با تمام سرنشینان خواهد شد.
یکی دیگر از دانشجویان به عوامل اثرگذاریِ بیشتر امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرد و عنوان داشت: بیان با ظرافت و تکرار در امر به معروف، موجب نتیجه گیری بهتری خواهد شد.
وی افزود: در واقع در انجام این فریضه باید پرستارگونه عمل کرد، یعنی همانگونه که یک پرستار به یک بیمار در خطر کمک میکند باید نهی از منکر و یا امر به معروف کنیم.
دانشجویی نیز اذعان کرد: به نظر من بیشتر ما به سمت نهی از منکر رفتهایم در حالی که در این فریضه اول بر امر به معروف تکیه شده است و اگر این فریضه به درستی انجام بپذیرد منکری شاهد نخواهیم بود که بخواهیم کسی را از آن نهی کنیم بنابراین بهتر است بیشتر فعالیت و دغدغهی دینی خود را در رواج معروفات و امر به آن بگذاریم.
در پایان، حجت الاسلام مرعشی، مسئول فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان گلستان به عنوان داور این کرسی، انجام فریضهی "امر به معروف و نهی از منکر" را مبتنی بر شرایطی دانست و گفت: شخص آمر به معروف و ناهی از منکر باید پیش از هر چیز بصیرت دینی داشته باشد یعنی اطلاعاتش از دین کافی بوده و بتواند حلال را از حرام دین تشخیص دهد.
وی متذکر شد: هیچ عمل واجبی در دین مانند خمس و جهاد و نماز و روزه شرط اجرا ندارد البته این به آن معنی نیست که نماز و روزه قواعد اجرا ندارند بلکه شرطی برای انجام ندارند.
مرعشی اضافه کرد: اما به سبب اهمیت این فریضه و از آنجاییکه در ارتباط با دیگران انجام میشود برای آن شرط گذاشته شده است که اگر آن شروط نباشد انجام آن نتیجه بخش نخواهد بود.
حجت الاسلام مرعشی تصریح کرد: شخصی که میخواهد این فریضه را انجام دهد باید بصیرت در عمل داشته باشد یعنی بتواند اولویت اعمال را تشخیص دهد و نتیجهی آن را پیش بینی کند، برای مثال اگر احتمال تاثیر در امر به معروف و نهی از منکر وجود ندارد این عمل در آن مقطع واجب نیست.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد گرگان در پایان خاطرنشان کرد: برای نهادینه کردن معروفات در جامعه و زدودن منکرات از آن باید انسانهای مومن و ارزشی به میدان بیایند و هسته و شبکه آمرین به معروف و نهی از منکر را راه اندازی کنند باید این کار با ظرافت دنبال شود برای مثال در امر حجاب برای ترغیب بدحجابان به حجاب باید از دریچهی دوستی و محبت وارد شد چرا که هدف نیز چیزی جز لطف و مرحمت نیست.