به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از ایلام، شاپور پولادی در همایش ملی "پژوهش، استان و توسعه با نگاهی به بایدها و نبایدهای برنامه ششم توسعه" که 25 و 26 آذرماه با حضور مسئولان ملی و استانی در هتل زاگرس ایلام برگزار میشود، مطالعات و تحقیقات پژوهشی را پشتوانه فعالیتهای عمرانی عنوان کرد و گفت: ارتباط موازن بین فضاهای دانشگاهی با مراکز صنعتی، کشاورزی و بخش خدماتی کشور وجود ندارد، این پنبه را از گوش خارج کنیم و به خود بقبولانیم که تا این رابطه دوسویه برقرار نشود پیشرفتی صورت نخواهد گرفت.
وی این انفصال را زمینهای برای هدر رفت بخشی از منابع و سرمایههای موجود دانست و بیان داشت: کارهای پژوهشی بزرگی در سطح کلان و خرد در کشور و استان انجام شده، این رویه نیازمند ارزیابی مطالبات پیشین و موجود است، ما هنوز نتوانستهایم براساس نیازهای ملی و منطقهای، فعالیتهای عمرانی- پژوهشی انجام دهیم.
معاون عمرانی استانداری ایلام بیشتر فعالیتهای حیطه کاری بخش عمرانی را سنتی عنوان کرد و گفت: در همین استان ایلام، کلنگهای زیادی برای کارهای عمرانی به زمین زده میشود؛ اما آیا بن مایه این ساخت و سازها براساس پژوهش است؟ چرا در یک زلزله پنج ریشتری در آبدانان، دیوارهای مسکن مهر که 20 روز از اتمام ساخت و ساز آن میگذرد به کلی تخریب میشوند، عمر مفید آسفالتهای جادهای کمتر از پنج سال است، جواب این سوالها در بیتوجهی به پژوهش و استفاده لوکس از آن در جملات عامیانهمان خلاصه میشود.
پولادی با خطاب قرار دادن ادارات مبنی بر ارتباط گیری با دانشگاهها تصریح کرد: یکی از دلایل توسعه نیافتن ایلام ناشناخته بودن عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است، جامعه علمی ما موظف است ارزیابی کند و ببیند که کدامیک در اولویت اول قرار دارند، براساس قانون برنامه توسعه مقرر بود که سه درصد از درآمد ناخالص کشور و بودجه ادارات به بخش پژوهش اختصاص یابد اما آیا این مهم محقق شد؟
وی خاطرنشان کرد: ما هنوز معانی، مصداقها و شاخصهای توسعه نیافتگی را تعریف نکردهایم، عامل اصلی توسعه نیافتگی چیست؟ آیا مدیران اجرایی تمایل به توسعه ندارند؟ مشکل کجاست؟ پیشنهاد میکنم برای اینکه تمام ادارات و سازمانهای استان را وارد میدان کنیم دبیرخانهای با مدیریت استانداری ایجاد شود که در آن مدیران مشکلاتشان را ابراز کنند تا جامعه دانشگاهی به رفع مشکل و ایده پردازی متبادر شوند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در کشورهای توسعه یافته، زمان مطالعه بر روی طرحهای عمرانی بیش از مدت زمان ساخت و ساز همان طرح است، بیان داشت: اما در ایران میبینیم که زمان ارائه نظر و پیشنهاد دو ماه و طول مدت ساخت و سازهای عمرانی به بیش از 20 سال به طول میانجامد، در هفته گذشته مرکز مدیریت شهری و روستایی در وزارت کشور تشکیل شد که هدف آن ایجاد وحدت رویه و بهرهمندی از پژوهشهای کاربردی در کشور است.
پولادی گفت: ایلام دومین استان نفت خیز کشور است، اینکه از دولت انتظار داشته باشیم تمام مشکلات ایلام را یک شبه حل و فصل کند محال و ناشدنی است، ما جامعهای ثروتمند هستیم که میتوانیم بدون نیاز به عوامل خارج از استان به توسعه دست یابیم.