به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، سیدمحمدعلی تقوی امشب در همایش علمی «غیرت سازی و خشونت در خاورمیانه» که در دانشکده حقوق دانشگاه آزاد مشهد برگزار شد، ضمن اشاره به اینکه واقعیت این است که در خاورمیانه کارنامه قابل دفاعی وجود ندارد، گفت: آیا باید گفت که سرنوشت مختوم خاورمیانه این است که شاهد هیچ تحول مثبتی نباشد و آیا داعش سرنوشت مختوم خاورمیانه است؟ واقعیت این است که خیر.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: معتقدم ریشههای چنین جنبشهایی در فرهنگ خاورمیانه، فرهنگ عربی و یا فرهنگ اسلامی نیست؛ بلکه این جنبشها ریشه در سیاست دارد.
وی با بیان اینکه جنبش داعش را باید مانند جنبش فاشیستی تحلیل کرد، یادآور شد: جنبش داعش را نباید به صورت فکری تحلیل کرد بلکه باید یک تحلیل سیاسی و اجتماعی در رابطه با آن ارائه داد.
تقوی منازعات سیاسی را عاملی در جهت قدرتمند شدن داعش در منطقه دانست و خاطرنشان کرد: عواملی چون جهادیهای تکفیری و فوق رادیکالها، فرصت طلبانی که در جست وجوی پول و یا قدرت اند، عملگرایانی که طالب ثبات هستند و کسانی که تحت تأثیر ایدئولوژی این گروه سیاسی و به ویژه، خلافت جهانی قرار گرفته اند را باید باخت داعش دانست.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه اساس گروه داعش خارجیها بودند و جنگجویان خارجی بسیاری در آن حضور دارند که اکثر آنان یا از کشورهای اسلامیاند و یا مسلمانانی هستند که تحت تبلیغ در کشورهای اروپایی و یا آمریکا قرار گرفته اند، بیان کرد: شکست بهار عربی، سلطه جویی قدرتهای جهانی، جنگ داخلی در سوریه و بحران سیاسی در عراق زمینههای موفقیت داعش هستند.
وی ضمن بیان اینکه داعش به اقدامات خود رنگ و لعاب دینی و مذهبی میدهد، یادآور شد: این مسئله درست است که همه جنبشها مبنای فکری دارند؛ اما باید دید کدام عوامل وزن بیشتری در شکل گیری در چنین جنبشهایی را دارا میباشند.
تقوی با تأکید بر اینکه داعش براساس یک دیدگاه سیاسی و اجتماعی ایجاد و در نهایت جهت تأیید خود و کسب محبوبیت به سمت یکی ایدئولوژی پیش رفته است، گفت: انگیزه اصلی در ایجاد داعش مسائل سیاسی بوده است و نقش مسائل سیاسی و اجتماعی را در شکل دهی داعش بیشتر از فرهنگ می توان مشاهده کرد.