به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، عصر امروز نشست علمی چالش توسعه یافتگی با حضور دکتر مشایخی و دکتر رزاقی در دانشگاه شریف برگزار شد.
رزاقی در این نشست اظهار داشت: ایران با بالاترین استقلال سیاسی، سیاست تعدیل را پیاده کرد در حالی که در شعار به حذف وابستگی اعتقادداشتیم اما عملاً سال به سال وابسته تر می شویم.
وی افزود: اگر از الگوی مقاومت استفاده می کردیم حال امکان صادرات و دست یافتن به توسعه را داشتیم و در فضای دیگری زندگی می کردیم.
رزاقی ادامه داد: نتیجه اجرای این سیاست ها تنها افزایش فقر، توسعه نیافتن و کم شدن انسان های ایثارگر بوده است و مادیات افراد را سیری ناپذیر کرده است.
وی با بیان اینکه منابع کره زمین در حال نابودی است، تصریح کرد: به کارگیری سیاست های تعدیل اقتصادی نه تنها در ایران بلکه در تمامی کشورهای دنیا چیزی جزء نابودی مردم جهان و کره زمین در بر نداشته است.
مشایخی: مادی گرایی در طبیعت انسان هاست
در ادامه این نشست مشایخی با بیان اینکه طبیعت انسان ها گرایش به سمت علاقه مندی آنهاست، اظهار داشت: گفتن اینکه سرمایه گذاری نظامی خونخوار است چیزی را حل نمی کند و نباید بگویم از آنجا که دنیای صنعت به مواد احتیاج دارد و این مواد در کشورهای صنعتی تولید می شود مواد اولیه سهم زیادی در دنیا دارند بلکه این دانش است که به آن ارزش می دهد.
وی اضافه کرد: به جای این افکار منفی در خصوص کشورهای توسعه یافته باید به درون کشورهای در حال توسعه نگاه کنیم و علت توسعه نیافتگی را پیدا کنیم.
مشایخی ادامه داد: این حذف صورت مسئله است که همه مشکلات را به گردن کشورهای سرمایه داری انداخته و لفظ خونخوار و جهانخوار را به کار ببریم.
وی با بیان اینکه باید از خود بپرسیم چرا کسی به سمت تولید نمی رود، اظهار داشت: یکی از دلایل این معضل را می توان ارزان نگه داشتن دلار در شرایط تورم بالا عنوان کرد که در نتیجه آن واردات به صرفه تر از تولید شده است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: سیاست عقلانی این است که دلار به گونه ای تنظیم شود که تولید داخلی مقرون به صرفه بوده و در بازار بین المللی نیز توان رقابت داشته باشیم.
به گفته وی ثابت ماندن نرخ برخی کالاهای اساسی همچون گندم و نان به دلیل نگرانی از عکس العمل کوتاه مردم یک اشتباه بزرگ است که باعث علامت دهی به فعالین اقتصادی، عدم تولید کالاهای اساسی و در نهایت وابستگی به بازار خارج از کشور می شود.
مشایخی تعدیل اقتصادی را علامت دهی درست به تولیدکنندگان و تقویت تولید در کشور دانست و گفت: علی رغم علاقه کارشناسان به اجرای سیاست تعدیل اقتصادی به دلیل نگرانی سیاست مداران از برخوردهای اجتماعی این سیاست در کشور ما اجرا نشده است.
رزاقی:با اجرای تعدیل اقتصادی همان کاری را کردیم که آمریکایی ها می خواستند
رزاقی با بیان اینکه از سال ۹۰ با اعمال تحریم های اقتصادی وارد جنگ اقتصادی شدیم، عنوان کرد: تفاوت جنگ اقتصادی با جنگ نظامی عدم دیده شدن تلفات است چرا که در جنگ نظامی متوجه زیان ها می شویم اما در جنگ اقتصادی آسیب ها را دیرتر می بینیم.
وی افزود: در حال حاضر به دنبال مذاکره با مهاجم خود هستیم که این موضوع موجبات خردشدن بیشتر کشورمان را فراهم آورده است.
این استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: با مقایسه تحریم اقتصادی با هشت سال دفاع مقدس متوجه می شویم اقتصاد مقاومتی نیز در شرایط فعلی همان مفهوم را دارد و باید از این طریق از تولیدکنندگان صنعتی حمایت کرد.
وی افزود: سیاست تعدیل اقتصادی باعث شده است تا واقعیت ها را نبینیم و با امپریالیسم درونی مواجه شویم.
رزاقی گفت: سیاستمداران در حال حاضر با اجرای تعدیل اقتصادی همان کاری را انجام می دهند که آمریکایی ها می خواهند و با این کار بیش از گذشته خود را تضعیف می کنیم.
وی خاطرنشان کرد: ما باید با نگاه به قانون اساسی به بهبود وضعیت اقتصادی و حفظ کشورمان بپردازیم نه با نگاه لیبرالی که اعتقاددارد کسی سرور است که پول بیشتری دارد.
مشایخی: عدم شفافیت موجب بروز فساد در کشور شده است
در ادامه این مناظره مشایخی با اشاره به اینکه هیچ کس نمی گوید توزیع بد ثروت در کشور درست بوده است، اظهار داشت: ما نیز می دانیم که در سال های اخیر ثروتمندان، ثروتمندتر شده اند و در مقابل عده ای کثیری از افراد فقیر شده اند اما سئوال اینجاست که چه باید کرد، فساد بعد است اما چرا فساد به وجود آمد چه سیاست های بسترساز این وضعیت شده است.
وی ادامه داد: یکی از ساختارهای که سبب بروز فساد می شود، ایجاد یک نظام اداری در اقتصاد است که رانت را توزیع می کند.
مشایخی اضافه کرد: لازم است شفافیت وجود داشته باشد تا بستر بروز فساد در کشور فراهم نشود باید ضمن برخورد با فساد ساختارها را اصلاح کنیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: بعد از انقلاب بخش زیادی از سرمایه های کشور ملی و دولتی شد و این موضوع سبب شد بهره وری و زایندگی این دارایی ها بسیار کم شده و مانعی بر سر راه رشد اقتصادی شود.
مشایخی تاکید کرد: بعد از دولتی شدن سازمان ها، مدیران توسط زد و بندهای سیاسی انتخاب شدند و همین موضوع نیز باعث بروز و گسترش فساد در کشور شده است.
وی تصریح کرد: در هشت سال گذشته فارغ از اینکه چه کسی رئیس جمهور بود شاهد کاهش شدید رشد اقتصادی بودیم در حالی که لفظ عدالت را به کار می بردند اما تنها نتیجه به دست آمده افزایش بی عدالتی و فاصله طبقاتی بود.
مشایخی با بیان اینکه استمرار وابستگی ایران و نبودن هیچ صنعت جوشانی در کشور به دلیل دولتی شدن اقتصاد است، اظهار داشت: دخالت دولت در قیمت گذاری، زمینه سازی برای ایجاد رانت، نفوذ سرمایه داران در صنعت و نبود بستر توسعه و پیشرفت از دیگر عواملی است که تولید را تضعیف کرده است.
وی خاطرنشان کرد: اینکه می گویم تعدیل اقتصادی باعث تمام مشکلات کشور است یک تصور اشتباه بوده چرا که ما باید برای پیشرفت با دنیا تعامل داشته باشیم، هیچ کشوری نمی تواند ایزوله باشد بلکه باید از دانش و اختراعات دیگر کشورها نیز استفاده کرده و تعاملی عاقلانه و با حفظ عزت داشته باشیم.
رزاقی: فرهنگ لیبرالی ذهن را از عقلانیت تهی می کند
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه فسادها تنها در بخش های دولتی رخ نمی دهد، گفت: در بخش های خصوصی نیز با همین مشکلات مواجه هستیم و تمام این معضلات به این دلیل است که فرهنگ لیبرالی ذهن ها را از عقلانیت تهی کرده است.
وی افزود: بحث ما تنها مواد اولیه ساده نیست بلکه باید مجموعه ای از مواد اولیه را در نظر گرفت که بدون آن کشورهای غربی نمی توانند کاری انجام دهند.
رزاقی با بیان این سئوال که اگر با خارج ارتباطی نداشته باشیم چه اتفاقی می افتد، عنوان کرد: در این صورت متاسفانه ما از تکنولوژی عقب می افتادیم اما مصرفمان کنترل شده بود، بیکار نداشتیم و مشکلات نیز قابل تحمل بودند اما در حال حاضر با گشوده شدن اقتصاد بقای ۹۰ درصد مردم ایران به خطر افتاده است و این ذات سرمایه داری است.