سیستم دانشگاهی همواره یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین ارکان تحولات کشور بوده و از این بابت مورد توجه دولت مردان نیز قرار داشته است، تغییرات سیاسی در جامعه ی ایران و روی کار آمدن دیدگاه های گوناگون که نتیجه ی طبیعی مردمسالاری دینی مورد پذیرش ملت ایران است، سبب شده تا نگاه به دانشگاه نیز هم راستا با این تغییرات، متحول شود و گاها برخی از جریان ها را به فکر بهره برداری سیاسی از دانشگاه ها در راستای اهداف خود بیندازد؛ تحولات ماه های اخیر در دانشگاه آزاد که به ایجاد محدودیت برای تشکل های دانشجویی از سویی و پر و بال دادن به برخی جریان های خاص سیاسی از سوی دیگر منجر شده؛ این روزها هم زمان شده است با اظهارات معاون فرهنگی دانشگاه آزاد درخصوص «وزیدن نسیم تغییرات جدید فرهنگی» در این دانشگاه.
مجموع این شرایط ما را بر آن می دارد تا پای گفتگوی کوتاهی با سجاد ریحانی از فعالین دانشجویی و معاونت جوان و پرکار بررسی و تحلیل سازمان بسیج دانشجویی بنشینیم و درخصوص تحولات اخیر آموزش عالی کشور به خصوص دانشگاه آزاد با او هم کلام شویم. متن کامل این مصاحبه در ادامه از نظر شما می گذرد.
س) نظر شما در مورد فضای نشاط سیاسی که برخی ادعا دارند در دانشگاه ایجاد شده چیست و آیا شما به عنوان یک فعال دانشجویی معتقدید با روی کار آمدن دولت یازدهم این فضای نشاط سیاسی بیشتر از قبل شده است؟
ج) باید دقت داشت که تعریف ما از نشاط سیاسی در دانشگاه ها چیست؟ نشاط سیاسی به معنای دراختیار قرار دادن دانشگاه به یک جریان سیاسی خاص و تبدیل دانشگاه به جولانگاه جریانات خاص سیاسی نمی باشد. در مدت اخیر شاهدیم که این اتفاق به صورت بسیار زیاد در داخل دانشگاه ها در حال رخ دادن است.
شکل گیری برخی انجمن ها و برخی جریانات، حضور برخی افراد و چهره های منتسب به جریان فتنه در دانشگاه ها را نمی توان در پازل فضای نشاط سیاسی تعریف کرد. باید دقت داشت که این دو موضوع با هم خلط نشود. این صرفا ادعایی است که از سی دولت وجود دارد چون از طرفی می بینیم که جریانات ارزشی در حال محدود شدن در داخل دانشگاه ها هستند و از حضور چهره هایی که وابسته به یک جریان فکری هستند در داخل دانشگاه ها جلوگیری می شود و از طرف دیگر و در کنار آن از برخی جریان ها و شخصیت های دیگر برای حضور در داخل دانشگاه دعوت می شود. لذا باید گفت که نشاط سیاسی نه به معنای جولانگاه قرار دادن دانشگاه برای یک جریان سیاسی بلکه به معنای توانایی دانشجویان در بیان مطالباتشان و داشتن تحلیل سیاسی است. متاسفانه روندی که دیدیم این بود که در 16 آذر به دانشجویان این اجازه داده نشده که در حضور بالاترین مقام اجرایی کشور صحبت کنند. با این شرایط چطور می توانیم بگوییم که نشاط سیاسی به دانشگاه بازگشته؟
س) رونمایی از سیاست های فرهنگی جدید دانشگاه آزاد با توجه به صحبت های اخیر طه هاشمی درخصوص وزیدن نسیم فرهنگی جدید در دانشگاه آزاد، واکنش هایی را در بر داشته؛ از طرفی تجربه ی بخشنامه ی سال قبل درخصوص مسامحه ی حراست دانشگاه آزاد با دانشجویان بد حجاب هم وجود دارد، شما این نگاه جدید فرهنگی را چگونه ارزیابی می کنید؟
ج) در دانشگاه آزاد با دو رویکرد مواجهیم یکی محدودسازی جریانات انقلابی که همین امروز هم شاهد آن هستیم که برای بسیج دانشجویی محدودیت های جدی ایجاد می کنند و در بخشنامه هایشان اشاره می کنند و به دنبال محدود کردن بسیج دانشجویی به شکل جدی هستند، در کنار آن هم یکسری از جریانات به شکل کاملا راحت فعالیت می کنند، در واقع در کنار محدود سازی برخی جریانات، جریان های دیگر تقویت می شوند.
س) یعنی شما معتقدید که جریانات نزدیک به دولت را تقویت می کنند؟
ج) دقیقا نگاه بیش از آن که فرهنگی باشد یک نگاه سیاسی است. درواقع این رویکرد سیاسی است که در لفافه ی مسایل فرهنگی ارائه می شود. این مسئله باید به طور جدی مورد توجه قرار گرفته پیگیری شود.
نمونه ای از این رویکرد سیاسی را در بخشنامه ی اخیر دانشگاه آزاد در مورد محدودسازی بسیج دانشجویی می بینیم در حالی که پیش از آن واحدهای دانشگاهی این دانشگاه هیچگونه مشکلی با تشکل بسیج دانشجویی نداشته اند. این مصوبه هم برای دانشگاه ایجاد مشکل کرد و هم برای روسای واحدهای دانشگاهی.
س) آیا شما این محدودیت ها را با نگاه جدید فرهنگی دانشگاه آزاد مرتبط می دانید؟ به عبارت دیگر آیا ایجاد محدودیت ها برای اجرای سیاست های جدید فرهنگی است؟
ج) عرض من اینجاست که اصلا کار فرهنگی انجام نمی شود و به جای معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد باید بگوییم معاونت سیاسی یعنی آنچه در معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اتفاق می افتد بیشتر صبغه و رنگ و بوی سیاسی دارد تا فرهنگی. این ایجاد محدودیت ها برای محدود کردن گفتمان ارزشی است که نمونه های بارز آن را در اظهارات مسئولان این دانشگاه می بینیم.
س) در واقع شما معتقدید که این قبیل فضا سازی های فرهنگی بیشتر برای بهره برداری های سیاسی است؟
ج) دقیقا همینطور است.
س)با تشکر از وقتی که به ما دادید