به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، علی اصغر داوودی دیروز در جلسه نقد و بررسی کتاب «رهایی یا انقیاد» که توسط انجمن علوم سیاسی ایران شعبه خراسان رضوی در دانشکده علوم اداری دانشگاه فردوسی برگزار شد، نقد کردن را بسیار دشوار دانست و گفت: از خواندن این اثر بسیار لذت بردم.
وی با بیان اینکه عنوان کتاب بسیار جذاب است، تصریح کرد: با توجه به اینکه آزادی و رهایی مقولهای جذاب برای بشر است به همین دلیل عنوان این کتاب باعث جذب مخاطب خواهد شد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: یکی دیگر از مسائلی که در انتخاب عنوان کتاب به آن توجه شده این است که تا حدودی میتوان از عنوان کتاب پی به حدود و ثغور کتاب برد و مخاطب میتواند حدس بزند که در کتاب به چه مطلبی اشاره شده است.
داوودی، قطع و تعداد صفحات کتاب را مناسب دانست و گفت: یکی از اشکالات جدی که میتوان برای این کتاب برشمرد این است که کتاب دارای مبحثی تحت عنوان گفتار نیست و با توجه به اینکه گفتار به مخاطب کمک کند تا مخاطب با بسیاری از مطالب کتاب آشنا شود.
ارزیابی من از روش تدوین کتاب مثبت است
وی ضمن اشاره به اینکه ارزیابی من از روش تدوین کتاب مثبت است، خاطرنشان کرد: یکی دیگر از نکات مثبت کتاب این است که رابطه خوبی میان فصلهای کتاب که در آنها نگاه انتقادی میانه، نگاه انتقادی همدلانه و نگاه انتقادی رادیکال عنوان شده وجود دارد؛ اما برخی پاراگرافها بسیار پشت سر هم است؛ به طوری که مخاطب را خسته میکند.
استاد دانشگاه آزاد مشهد با بیان این موضوع که غلطهای تایپی در این کتاب زیاد نیست؛ اما همین تعداد هم نباید باشد، بیان داشت: آیین سجاوندی در این کتاب رعایت نشده همچنین برخی از واژههای موجود در کتاب به صورت تفننی به کار گرفته شده که سبک نگارش کتاب را متفاوت کرده است.
داوودی با اشاره به اینکه در ساختار کتاب مشکل چندانی مشاهده نمیشود، تصریح کرد: یکی دیگر از اشکالات کتاب این است که به پیشینه موضوع اشاره نشده و بین مقدمه و نتیجه رابطه ضعیفی وجود دارد.
نویسنده به ژانر کتاب وفادار نیست
وی ضمن بیان این در این کتاب از منابع دست اول استفاده شده است، خاطرنشان کرد: یکی از ایراداتی که میتوان به کتاب گرفت این است که نویسنده به ژانر کتاب وفادار نیست و مدام به حاشیه رفته است و کتاب بیشتر گزارش فلسفی است تا تکنولوژی اطلاعات.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه بیش از اینکه کتاب یک کار تالیفی باشد یک کار تصنیفی است، بیان کرد: متاسفانه در این کتاب بیشتر دیدگاههای متفکران گنجانده شده تا اینکه خود نویسنده حضور داشته باشد.
داوودی افزود: سبک کتاب بیشتر فلسفی است و چنانچه فردی بنیه فلسفه سیاسی قوی نداشته باشد جذب کتاب نخواهد شد، بلکه مخاطب خاص را برای خواندنش جذب میکند.
وی ضمن بیان اینکه مطلب که ارتباط کتاب با مکاتب سیاسی کمتر و بیشتر به مکاتب فلسفی پرداخته است، خاطرنشان کرد: در بسیاری از موارد در کتاب به مطلق تکنولوژی پرداخته و نه تکنولوژی اطلاعات.