به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، حمیدرضا طاهری نخست امروز در جمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در اولین سمینار علمی آموزشی پیشگیری از مصرف مواد با تمرکز بر رسانه در تالار اجتماعات این دانشگاه با بیان اینکه اصلی ترین عنصر اولیه در پیشگیری مواد شناخت هنجارهای درست و درک واقعیت میباشد، گفت: این موضوع که انسان پیوند روحی با موضوعات مختلف زندگی خود دارد میتواند ما را در شناخت چگونگی دچار شدن فرد به ناهنجاری های اجتماعی کمک کند.
وی با بیان اینکه سوال من از بسیاری از مراجعه کنندگانم این میباشد که چرا شما رفتار پرخطر را در زندگی خود انجام نداده اید؟ افزود: متاسفانه در جامعه و در میان مردم نیمه خالی لیوان و اهمیت رفتارهای خطرآمیز بسیار مورد توجه است؛ اما حقیقت این است که بسیاری از مردم سراغ رفتارهای خطرآمیز نمیروند چون این رفتار در خانواده و محیط رشد کننده آنان هنجار و ارزش نبوده است.
این کارشناس پیشگیری از اعتیاد در ادامه با بیان اینکه انسان ها تحت تاثیر دیگران و باورهای هم سالان خود قرار میگیرند، افزود: در صورتی که یک فرد تحت تاثیر یک گروه قرار بگیرد نگرش این گروه را به عنوان هنجار و قانون میپذیرد و تحت تاثیر این قانون رفتار میکند حال آنکه امکان دارد هنجار این گروه یک رفتار کاملا نا به هنجار در اجتماع باشد.
طاهری نخست، به تغییر نگرش در دانشگاهها اشاره کرد و گفت: متاسفانه امروز در دانشگاهها نگرش هایی در حال رشد هستند که با هنجارهای سالم اجتماعی کاملا مغایر بوده و برای دانشجویان ضرر رسان میباشند.
وی ادامه داد: دانشجویان بسیاری در دانشگاههای علوم پزشکی مصرف برخی مواد مخدر را قانونی میدانند به این دلیل که در ایالت کلرادو آمریکا مصرف آن مواد مخدر آزاد اعلام شده است و این در حالی است که نمیتوان به این فرد تحصیلکرده حقیقتی را که برایش به عنوان هنجار درآمده تغییر داد.
این کارشناسی پیشگیری از اعتیاد هنجارهای ادراک شده در هر فرد را واقعیت ذهن آن فرد دانست و گفت: رسانهها می توانند در ایجاد این هنجارها در کشور تاثیرگذار و مانع از رشد حقایق منفی در ذهن جوانان باشند.
طاهری نخست درک غلط و تحریف شده حقایق را محصول برخی رسانه ها در کشور دانست و تصریح کرد: متاسفانه گاهی رسانه ها برای ژورنالیستی رفتار کردن دست به سیاه نمایی و وارونه نشان دادن حقایق میزنند و تنها به مطرح شدن رسانه خود فکر می کنند.
وی رسانه ها را شمشیر دو لبه ای دانست که می توانند به جای اثرگذاری مثبت رفتار مخرب از خود نشان دهند و ضمن تاکید بر اینکه باید هر رسانه مخاطب خود را به خوبی بشناسد؛ رسالت رسانه را اطلاع رسانی دانست و گفت: رسانه باید تلاش کند تا نرم های موفق در جامعه را آموزش دهد و برنامههای خود را پا به پای قشرهای مختلف جامعه از مدرسه تا دانشگاه دنبال کند.
طاهری نخست، رسانه های آن سوی مرزهای ایران را تعیین کننده سلامت اجتماعی مردم کشور خود و تخریب کننده سلامت اجتماعی دیگر کشورها دانست و گفت: رسانهها، قدرت هنجارها در غرب را باور کرده اند؛ اما در ایران قدرت هنجارها به شکل یک باور در ذهن رسانه ها شکل نگرفته است و تلاش میشود با اطلاع رسانی ساده هنجارهای پرقدرت شکل گرفته در ذهن یک دانشجو را تغییر دهند.
وی در پایان با بیان اینکه شما نمیتوانید این فرآیند را از طریق اطلاع رسانی ساده تبدیل به یک هنجار کنید، گفت: اگر رسانه ها بتوانند با ظرافت و قدرت به یک همگونی مثبت مسائل و هنجارهای شکننده در کشور را ترد کنند آن گاه ما خواهیم توانست در کشور با قشری آگاه نسبت به هنجارهای شکننده روبرو شویم و قبل از شکل گیری یک هنجار منفی، رفتار مثبت در جامعه هدف خود را اطلاع رسانی کنیم.