گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- یادداشت دانشجویی*از دسامبر ۱۹۴۸ و پس از امضاء و تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در پاریس موضوع توجه به آزادی، برابری و حرمت انسان ها همواره یکی از بحث های چالش برانگیز بوده است معمولا تقابل ها و دسته بندی های دووجهی به صورت شمال-جنوب، مرکز-پیرامون، قرمز-آبی، سیاه و سفید و غیره همواره وجود داشته است به این دسته بندی ها می توان خودی و غیر خودی را هم اضافه کرد.
روزگاری که دنیا از جنایات ژرمن های نازی و بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی به ستوه آمده بود،تصویب یک اعلامیه جهان شمول برای توجه به حقوق انسان را ضروری دیدند و برای این ضرورت اعلامیه جهانی حقوق بشر پدیدارشد، اعلامیه ای ۳۰ ماده ای برای در نظر گرفتن حقوق سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و غیره که امروز سؤال برانگیز شده است.
می توان دسته بندی خودی و غیرخودی که گفته شدرا امروز در پنهان و پیدای اعلامیه دید؛ اعلامیه ای که برای ارزش نهادن به ماهیت وجودی انسان ها، حاکمیت قانون، بهبود زندگی، توسعه فرهنگی و... طراحی شده؛ گویی برای برخی کشورهای به اصطلاح غیرخودی موضوعیت ندارد.
در تحلیل گفتمان، گفته می شود که در بافت و پشت پرده هر موضوع به ویژه موضوعات سیاسی و بین المللی، ما و غیر ما وجود دارد و این تحلیل امروزه به دستاویزی برای سوء استفاده از حقوق بشر تبدیل شده جایی که رسانه های غربی با برچسب زنی، سرباز اسرائیل را مجاهد می نامند و کودکان مظلوم غزه را بخشی از مسلمانان تروریست به دنیا معرفی می کنند!
حقوق بشری که باید ضامن رفاه و حیات کودکان و زنان مظلوم فراتر از نژاد و دین باشد، ابزار تحقق اهداف سیاسی نفوذ در دنیا، تأمین منافع اقتصادی و کسب سود، حفظ هژمونی و برتری کشورهای غربی و عمدتا ثروتمند شده است .کشورهایی که همراهان خود را خودی و دیگران را که همراه نیستند غیر خودی، تروریستی و ایدئولوژیکی می نامند.
تجربه تاریخی نشان می دهد که این جبهه گیری ها و قطب بندی ها در ۶۶ سال گذشته بوده است و با این روال ادامه خواهد داشت. رویکردی که در آن عمدتا اسلام هدف اصلی است.
اسلامی که امروز با هجمه ها و تاکتیک های رسانه ای به دنیا بد و غیر واقعی نشان داده می شود مکتبی است عمیق و ریشه دار که شخصیت نام آورش علی ابن ابیطالب(ع) در وسط کارزار هم حقوق بشر را رعایت می کند و در پاسخ به سؤال یکی از سربازان می گوید که هرچند امروز و در این مکان جای پاسخ نیست اما حق مردم بر حاکم این است که پاسخگوی آنان باشد.
آری امروز حقوق بشر نه یک اعلامیه جهانی بلکه یک متن شکیل برای نشانه گرفتن باورها، اعتقادات و ارزش های کشورهای اسلامی است. اعلامیه ای که رسانه های غربی با برجسته سازی و کوچک نمایی هدفمند می گویند که هرکس با ما باشد تحت لوای حقوق بشر است و هرکس می خواهد با استقلال به حیاتش ادامه دهد ناقض این حقوق است و اینچنین جیب خود را با توجیه های معنی دار و یک طرفه و به نام حمایت از حقوق بشر پر می کنند.
آنهایی که با اصول تشریفات سرو کار دارند می دانند که تشریفات با ظواهر و رنگ و لعاب سرو کار دارد. امروزه نیز با این برخوردها و برداشت ها و محکوم کردن کشورهای اسلامی به عنوان ناقضان حقوق بشر می توان اعلامیه حقوق بشر را یکی از تشریفاتی ترین متون بین المللی دانست.
مهدی فتاحی-استاددانشگاه ایلام
انتشار یادداشتها به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.