به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در حاشیه نشست خبری که امروز به مناسبت روز خانواده و معرفی هفتمین کنگره ملی آسیب شناسی خانواده در مرکز همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد شهیدخت ملاوردی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و دکتر طهرانچی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی در جمع خبرنگاران به سوالات آنها پاسخ دادند.
ملاوردی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و طهرانچی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری دانشجو مبنی بر اینکه آیا آماری از کاهش و یا افزایش طلاق و ازدواج دانشجویی در جامعه دانشگاهی برای ارائه دارید و اینکه آیا اقداماتی مثل تغییر کتاب تنظیم خانواده برای تغییر در نگرش و رویکرد جوانان و تشویق آنها به ازدواج و فرزندآوری موثر و کافی است گفت: آمار مشخصی از ازدواج و طلاق دانشجویی در دست نداریم اما قطعا در سیاست های کلی ابلاغ شده در خصوص جمعیت باید تغییراتی لحاظ شود که بخشی از آن به طور تخصصی در مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد کارشناسی قرار گرفته و زیرساخت های لازم برای تغییر نگرش و تشویق جوانان به امر ازدواج در حال بررسی است.
وی در این خصوص افزود: تشویق و ترغیب جوانان به امر ازدواج متضمن ایجاد تسهیل شرایط ازدواج جوانان و ایجاد شرایط آسان برای دستیابی به مسکن است در این صورت است که می توان انتظار داشت دانشجوی ما به ازدواج تمایل نشان دهد.
معاون رئیس جمهور در امور زنان در ادامه خاطرنشان کرد: این بحث در برنامه ششم توسعه در پنج محور در حال بررسی است تا طی آن به طور علمی علت عدم علاقه جوانان به ازدواج مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد چرا که طی تحلیل های انجام شده تاکنون به این نتیجه رسیده ایم که جوانان به طور کلی به ازدواج علاقه دارند اما بحث عدم توانایی اقتصادی و معیشتی موجب شده احساس کنیم رغبت و اشتیاقی به ازدواج ندارند.
وی همچنین در خصوص حمایت سازمان امور زنان و خانواده در خصوص طرح تعالی جمعیت خانواده گفت: این طرح بار مالی زیادی برای دولت خواهد داشت و قطعا شورای نگهبان آن را رد خواهد کرد مگر اینکه مشخص شود دولت از چه راهی می تواند منابع مالی را برای حمایت از این طرح تامین کند.
دکتر طهرانچی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی نیز در پاسخ به این سوال گفت: ما نیز معتقدیم پاس کردن دو واحد درسی به اسم تنظیم خانواده نمی تواند تاثیرگذاری چندان مطلوبی داشته باشد اینکه فقط به تغییر مفاهیم کتابی مثل تنظیم خانواده اکتفا کنیم و منتظر تغییرات اساسی در نگرش دانشجویان باشیم کار بیهوده ای است.
وی ادامه داد: باور ما این است که باید به این قضیه نگاه عالمانه داشت به همین خاطر یکی از پژوهشکده های قوی ما در دانشگاه شهید بهشتی هم اکنون در حوزه خانواده در حال تحلیل و بررسی است.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی ضمن اشاره به اینکه هم اکنون شاهد دانشجویان دختر و پسری هستیم که تا سن 35 سالگی ازدواج نکرده اند تصریح کرد: باید نهضتی که در یک زمان برای افزایش خوابگاه های مجردی داشتیم هم اکنون برای توسعه خوابگاه های متاهلی به کار ببندیم و همچنین درصدد توسعه طرح همسان گزینی برای جوانان باشیم.
طهرانچی در پایان سخنان خود عنوان کرد: باید تدابیر اندیشیده شود که وقتی مادری فرزند خود را به دنیا می آورد درسش مختل نشده و آن را رها نکند نباید این احساس بین زنان جامعه ما ایجاد شود که فرزندآوری یعنی عقب ماندگی باید برای جلوگیری از ایجاد چنین تفکری آموزش الکترونیک را با آموزش حضوری ترکیب کنیم.
ملاوردی در پاسخ به این سوال که دستگاه های اجرایی چه اقداماتی برای بهبود وضعیت خانواده باید انجام دهند گفت: خانواده در کشور ما یکی از موضوعاتی است که دستگاه های مختلفی خود را متولی رسیدگی به آن می کنند.
وی با تاکید بر اینکه بررسی ها نشان می دهد دخیل بودن اکثر دستگاه ها در این زمینه نشانه خوبی است خاطرنشان کرد: اما از زاویه دیگر به نوعی دستگاه ها فعالیت های جزیره ای و بعضا پراکنده کاری و موازی کاری دارند که در این صورت نه اثربخشی خواهد داشت و نه موجب هم افزایی می شود.
معاون رئیس جمهور در امور زنان در ادامه گفت: برنامه ها روی کاغذ نوشته می شود اما چیزی در عمل نمی بینیم.
ملاوردی در خصوص بررسی هایی که در اسفند ماه 93 شورای عالی انقلاب فرهنگی طی جلساتی با رئیس جمهور در خصوص بررسی چالش های ازدواج در جامعه داشته است گفت: کارگروهی در دبیرخانه شورا در این خصوص شکل گرفته است تا در آن برنامه ای برای تحول و کاهش طلاق و در ذیل آن جلب کمک های مردمی به دولت برای کاهش در این زمینه صورت گرفته است.
وی برنامه ستاد ملی زن و خانواده را که در سال 85 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده بود تصویب نشده خواند و یادآور شد: این ستاد برنامه تشکیل و تکریم خانواده را تصویب کرد اما دستگاه ها به بهانه عدم تخصیص بودجه از اجرای آن شانه خالی کردند. این ستاد با عضویت هشت وزیر دولت و صاحب نظران و استادان برای همفکری در این زمینه شکل گرفته است و امیدواریم با بازبینی های صورت گرفته در این برنامه اجرایی شدن آن را شاهد باشیم.
معاون رئیس جمهور در امور زنان با تاکید بر اینکه آموزش های ضمن خدمت و طرح های مختلفی که در زمینه طلاق و ازدواج برای جوانان برگزار شده است تاکنون فایده چندانی نداشته تصریح کرد: ما در این خصوص با دو رویکرد درمان نگر و سلامت نگر مواجه هستیم. رویکرد اول به گونه ای است که می گذارد طلاق اتفاق بیفتد کار از کار بگذرد و بعد به فکر ارائه راهکار و راه حل باشد اما رویکرد سلامت نگر به بحث پیشگیری قبل از وقوع طلاق می اندیشد تا ما در جامعه با آسیب هایی چون طلاق عاطفی مواجه نباشیم.
ملاوردی در پایان صحبت خود در خصوص این سوال گفت: در مورد مشاوره های قبل و بعد ازدواج نیز که به علت گران بودن شان خیلی از جوان ها در آن شرکت نمی کردند قصد داریم با مشارکت سازمان بهزیستی لایحه بیمه مشاوره را تصویب کنیم.
ملاوردی در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران در خصوص اظهارات اخیر وی در مورد اینکه باید قانونی تصویب شود که زنان بدون اجازه همسران شان به سفر بروند گفت: این قضیه از آنجایی شروع شد که ما متوجه شدیم یکی از بانوان تیم ملی فوتسال ایران به خاطر ممانعت همسرش به مسابقات آسیایی در مالزی نرفت و همین ممانعت موجب شد که ما در معاونت امور زنان با 1040 ایمیل و یک نامه 11 هزار امضایی مواجه شویم که چرا باید یک زن موفق ایرانی به خاطر ممانعت همسرش از این چنین مسابقاتی باز بماند.
وی در این خصوص افزود: قصد من اصلاح قانون بود نه تغییر قانون آن هم قانون گذرنامه ای که در سال 52 تصویب شده است ما در خصوص برخی موارد مثل حج واجب شاهد هستیم که اگر همسر خانمی اجازه سفر به حج واجب را به وی ندهد دادستان ظرف سه روز می تواند حکم اجازه را برای زن صادر کند ما نیز به این فکر افتادیم که شاید بتوان با تغییراتی جزئی در این قانون زنانی که عضو هیئت علمی دانشگاه ها و یا تیم های ملی ورزشی هستند بتوانند به عنوان ماموریت برای شرکت در کنفرانس های بین المللی و مسابقات جهانی به خارج سفر کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اظهارات من در خصوص این اتفاق موجب اعتراض برخی مراجع نیز شده است که در حال آماده کردن متنی برای توضیحات خود و شفاف سازی این مسئله هستیم تا در روزهای آینده آن را ارائه دهیم.