در این جلسه قربانی رایزن علمی و فناوری ایران در حوزه اروپا، وصفی رایزن فرهنگی ایران در اتریش و استقامت، مسئول بخش دانشجویی سفارت ایران در اتریش حضور داشته و به سوالات و مشکلات دانشجویان پاسخ دادند. در ابتدای جلسه گزارشی مختصر از مشکلات دانشجویان ایرانی در اتریش و سابقه فعالیت آنها برای جلب حمایت مسئولان و نهادهای دولتی ایرانی و اتریشی در راستای حل این مشکلات ارائه شد.
محور این گزارش نامهای بود که قبل از سفر رئیس جمهور اتریش و هیئت همراه به ایران، پیرامون مشکلات دانشجویان ایرانی مقیم اتریش، توسط کانون فرهنگی هنری دانشجویان ایرانی مقیم اتریش تهیه شده و به امضای قریب به 100نفر از این دانشجویان رسیده است. این نامه به دو زبان فارسی و آلمانی تهیه شده و در اتریش برای رئیس جمهور و وزیر علوم آن ارسال شد.
همچنین نسخههایی از آن نیز برای سفارت ایران در اتریش و همچنین وزارت علوم ایران ارسال شد.
سپس قربانی رایزن علمی ایران در حوزه اروپا به تشریح زمینههای فعالیت و وظایف رایزنی علمی پرداخت.
وی همچنین به اهمیت دانشجویان ایرانی خارج از کشور به ویژه افرادی که با هزینه شخصی اقدام به ادامه تحصیل کردهاند اشاره کرده و از تلاشهای وزارتخانههای مرتبط برای حل مشکلات ایشان خبر داد.
در ادامه استقامت، مسئول امور دانشجویی سفارت ایران در اتریش نیز به شرح فعالیتهای صورت گرفته توسط سفارت ایران در اتریش برای کمک به دانشجویان و حل مشکلات آنها پرداخت.در نامه مذکور به 5 مشکل اساسی اشاره شده و از مسئولان و مخاطبان نامه خواسته شده در راستای حل آنها اقدامات لازم را صورت دهند.
مسائل مورد اشاره در این نامه که محور صحبتها و سوالات و خواستههای دانشجویان از مسئولان حاضر در جلسه نیز بود عبارتند از شفاف سازی نحوه صدور اجازه کار دانشجویان ایرانی در اتریش و حذف مراحل پیچیده و زمان بر صدوراین اجازه نامه، درج میزان ساعت مجاز و اجازه کار دانشجو در پشت کارت اقامت وی و یا صدور اجازه کار دانشجویی با میزان ساعت مشخص و تحویل آن به دانشجو همزمان با صدور کارت اقامت وی بوده است.
قبول اعتبار تمام مدارک و گواهی های صادره از دانشگاههای ایران در مورد اخذ پذیرش و تطبیق واحد نیز به صورت خاص و به شکلی بسیار بحرانی در مورد دانشجویانی که فارغ التحصیل از دانشگاه آزاد بوده یا گواهی قبولی و گواهی دانشجویی آنها از این دانشگاه صادر شده وجود دارد.
کاهش یا معافیت از پرداخت شهریه برای دانشجویان ایرانی در تمام دانشگاههای اتریش هم بررسی شد که بر این اساس و به منظور ارائه خدمات بهتر دانشجویان به مقامات مسئول در هر دوطرف ایرانی و اتریشی پیشنهاد امضا تفاهم نامه همکاریهای علمی- دانشجویی میکنند. در این زمینه میتوان به عنوان نمونه به تفاهم نامههای پیشین مابین ایران و اتریش اشاره کرد.
امکان افتتاح حساب بانکی در تمام بانکهای اتریش و نیز امکان استفاده از تمام خدمات بانکها مانند اتباع سایر کشورها و دیگر اقشار جامعه اتریش، افزایش مدت زمان مجاز اقامت دانشجویان خارجی پس از اتمام تحصیلات در اتریش از 6ماه به 18 ماه ( مطابق با برخی کشور های اروپایی) نیز در این گردهمایی بررسی شد.
یک نسخه از این نامه و امضاهای پیوست آن نیز به رایزن علمی تحویل شد. البتهوی اعلام کرد که از قبل و به واسطه رایزنی فرهنگی و همچنین وزارت علوم از محتوای نامه اطلاع داشته است.
وی در راستای پاسخ گویی به سوالات مطروحه در زمینه این 5 مسئله به بیان این نکته پرداخت که برخی مسائل مربوط به قوانین کشورهاست و قابل تغییر نیست. اما در زمینههای دیگر مثل اعتبار مدارک دانشگاهی ، تفاهم نامههای دانشجویی میتوان از طریق رایزنی علمی و سایر مسئولان در کشور زمینههای لازم و اقدامات مقتضی را انجام داد تا مشکلات کمتری پیش روی دانشجویان ایرانی خارج از کشور باشد.
وی به این نکته نیز اشاره کرد که برخی مشکلات مانند مسائل بانکی و نقل و انتقالات پولی قطعا به زودی و پس از رفع تحریمها برطرف خواهد شد.
همچنین وی در زمینه اعتبار مدارک دانشگاه آزاد اعلام فرمودند مسائل را به مسئولان مربوطه در این دانشگاه انتقال داده و در راستای حل مشکل اقدامات لازم را صورت خواهند داد . همچنین جناب اقای استقامت مسئول امور دانشجویی سفارت ایران در اتریش نیز اعلام داشتند سفارت در مورد قبول مدارک دانشگاهی صادره از دانشگاه آزاد اقداماتی را صورت داده و به نتایج مطلوبی نیز رسیده اند .
در ادامه دانشجویان به طرح مطالب و مشکلات مهمی مانند عدم اعطای کمک هزینه تحصیلی به دانشجویان ایرانی توسط موسسه اتریشی به نام OeAD پرداختند.
این موسسه ارگانی شبیه به DAAD در آلمان است و در زمینههای مختلف مانند امور خوابگاهی، مسائل دنشجویی فعالیت دارد. متاسفانه این موسسه ایران را با کشورهای عراق و یمن در یک حوزه قرار داده و هیچ گونه کمک هزینه (scholarship) به دانشجویان ایرانی اعطا نمیکند.
در این زمینه مقرر شد رایزنی علمی تحقیقات لازم را صورت داده و راهکارهایی برای حل این مسئله بیابند. در این زمینه می توان به پیشنهاد امضای توافق نامههای همکاری بین سازمانهای دانشجویی و نهادهای دولتی ایرانی و اتریشی مرتبط اشاره کرد.
بسیاری از دانشجویان معترض به نحوه فعالیت موسسات اعزام دانشجو در ایران بودند. این موسسات که عموما از وزارت علوم نیز مجوز دارند تصویر درستی از کشور مقصد به متقاضی ارائه نمی دهند و با ارائه تصویری که صرفا جنبه زیبا، کاملا فانتزی و غیر واقعی از ادامه تحصیل در اروپا را ترسیم م کند شخص را از دریافت اطلاعات واقعی به ویژه در مورد هزینهها ، مشکلات زندگی ، مشکلات تحصیلی محروم میکنند.
این موسسات عموما بجای اینکه محلی برای دریافت اطلاعات مفید و واقعی از نحوه تحصیل و شیوه زندگی در خارج از ایران باشند به بنگاهی برای اخذ پذیرش و به دنبال آن صدور ویزای تحصیلی برای هر قشری از جامعه ایرانی که با اهداف گوناگون مانند تجارت و خوش گذرانی و تفریح شده اند و شاید هدف اصلی را که تحصیل است در انتهای جدول قرار دادهاند.
مسئولان و صاحبان مجوز این موسسات نیز بعضا افرادی هستند که خود تجربه و اطلاعاتی در زمینه تحصیل و زندگی خارج از کشور ندارند. در این مورد رایزنی علمی اعلام داشت که وزارت علوم در حال پالایش این موسسات است.
اما از جمله مهمترین مسائل مطرح شده توسط دانشجویان بحث تطبیق واحدهای درسی گذرانده شده در ایران، در دانشگاههای اتریش است. در این زمینه با توجه به اینکه فرد دانشجو برای تطبیق واحد به سیلابسهای درسی وزارت علوم ایران نیاز دارد، پیشنهاد شد نسخه جدید این سیلابسها به صورت ترجمه شده و با تاییدات لازم از طرف وزارت خانهها و ادارات مربوطه ، به گونه ای که از طرف دانشگاههای اتریشی قابل قبول باشند ، تهیه شده و در محل سفارت ایران در اتریش موجود باشد.
فرد متقاضی با مراجعه به سفارت و تهیه یک نسخه کپی برابر اصل می تواند به راحتی اقدام به تطبیق واحد نموده و در زمان و هزینه صرفه جویی کند.
این پیشنهاد هم از طرف قربانی و هم از طرف جناب آقای استقامت مورد استقبال قرار گرفت و قرار شد هماهنگیهای لازم در این راستا توسط رایزنی علمی صورت پذیرد تا این مدارک هرچه سریع تر در اختیار دانشجویان قرار گیرد.
از جمله دیگر درخواستهای دانشجویان می توان به این مورد اشاره کرد که خدمات و امکاناتی مانند درج مهر خروج مکرر و معافیت دانشجویان رسمی از عدم پرداخت عوارض خروج از کشور یا صدور پاسپورت رایگان برای آن ها شامل حال دانشجویان غیر رسمی که در حال گذراندن دوره زبان هستند نیز باشد.
همچنین تسهیل و تسریع روند اعطای ارز دانشجویی از دیگر موارد مورد درخواست حاضران در جلسه بود. در هردو مورد رایزنی علمی و همچنین مسئول امور دانشجویی سفارت تایید کردند که این موارد نیاز به هماهنگیهای لازم بین وزارت خانههای مرتبط در ایران دارد و البته اقدامات لازم در این زمینهها را صورت خواهند داد.
در پایان مراسم به مناسبت ایام محرم توسط یکی از دانشجویان هنرمند و نوازنده نی، موسیقی متناسب با این ایام به صورت زنده اجرا شد.سپس دانشجویان به همراه مسئولان برای صرف شام به یکی از رستورانهای ایرانی وین دعوت شدند.