به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، شعرباف امروز در کرسی آزاد اندیشی پسا تحریم در دانشگاه خیام مشهد در انتقاد از مراکز پژوهشی ودانشگاهی کشور به دلیل نپرداختن به موضوع برجام، گفت: فضای آکادمیک ودانشگاهی ما از موضوعات مانند برجام و وتحریم به دور است.
وی افزود: با وجود آنکه مدت زیادی کشور در تحریم به سر میبرد، متاسفانه ما به اندازه انگشتان دست در این خصوص کتاب نداریم و این در مقایسه با طرف مقابل قابل قبول نیست.
این استاد دانشگاه ادامه داد: شاید اگر دانشگاهها و مراکز پژوهشی ما دیدگاههایشان را در زمینه برجام و تحریم مطرح میکردند، بسیاری ازشبهات این زمینه برطرف میشد، که این نشان از کم کاری است.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به این نکته که متاسفانه اغلب اساتید ما در حوزه اقتصاد در این مسائل کم کاری انجام دادهاند و آنان حتی به مسائل اصلی ایران و مشهد توجهی ندارند، بیان داشت: ما حتی یک استاد اقتصاد که به طور خاص در حوزه حاشیه نشینی کار کرده باشد با وجود جمعیت یک سوم حاشیه نشین این شهر نداریم.
شعرباف با تاکید بر این مطلب که ما باید بدانیم در مسئله برجام چه اتفاقی افتاده است، گفت: برای شناخت در حوزه برجام و تحریم باید سه مسئله قبل برجام، وضعیت پرونده برجام را به لحاظ اثرات اقتصادی و سناریوهای آینده مورد بررسی قرار دهیم.
وی خطاب به دانشجویان با بیان این مطلب که بسیاری از تجربیاتی که قرار است در آینده تجربه کنیم در گذشته تجربه شده ونیازی به بررسی سناریوهای آینده نیست، خاطرنشان کرد: کشور حضور سرمایه گذار خارجی را در یک دوره به ویژه از سال 70 تا سال 84 تجربه کرده که از این تجربه میتوان استفاده کرد.
این کارشناس مسائل سیاسی با یادآوری این مطلب که مسئله قبل برجام و موضوع تحریم مربوط به سال 90 به بعد است، گفت: در بحث تحریم باید عادلانه رفتار کنیم و فرصتها و تهدیدات را با هم مورد برسی قرار دهیم.
شعرباف با تاکید بر اینکه باید اثرات برجام را نیز مورد بررسی قرار دهیم، گفت: برجام یک بحث مشخص و واقعی است، به نظر من به جای تعبیر پسا تحریم، تعبیر پسا برجام درست است.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به این که باید واقعیات برجام را دید، بیان داشت: باید واقعیتها را در مورد تحریم و پولهای بلوکه شده ایران بررسی کنیم، بین آنچه نوشته و آنچه اجرا میشود تفاوت است، باید ببینیم چه مقدار پول به جیب کشور میرود.
وی با بیان این مطلب که قرارداد ژنو یک تجربه یکسال برای کشور محسوب میشود، خاطرنشان کرد: ما نیاز نیست که سیگنالهای آینده را ببینیم، ما یکسال ونیم به 1+5 اعتماد کردیم، میتوانیم بررسی کنیم که در این مدت چه اتفاقاتی رخ داده است.
شعرباف با یادآوری این مطلب که به گفته وزیر نفت، غرب در این مدت به تعهدات خود در حوزه نفت عمل نکرد، بیان داشت: باید داده وستادههای ژنو را منصفانه بررسی کنیم و اینکه در این مدت چه اتفاقی برای ما افتاد؟
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: درقرارداد ژنو قرار بود که 0.4 میلیارد دلار در مدت شش ماه به ایران پرداخت کنند؛ اما در هشت قست پرداخت کردند.
وی در ادامه با اشاره به این نکته که قیمت نفت از صد دلار به 45 دلار رسید که 30 میلیارد دلار از پتروشیمی از دست رفت، خاطرنشان کرد: آمریکا پولی که قرار بود بدهد را از زاویه فرابرجام گرفت، این شگرد آنان است.
این استاد دانشگاه با تاکید بر این مطلب که باید در تعهد ژنو داده وستاد را بررسی کرد که آیا متناسب بوده است؟ تصریح کرد: باید مسئله برد و باخت را بعد از بررسی اقتصادی برجام مطرح کرد، همچنین در برجام باید حوزه اصلی مشکل را شناخت.
وی افزود: ما از تحریمها میتوانیم برای آغاز فعالیت دانشگاهها استفاده کنیم.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: متغیر اصلی در وضعیت اقتصادی مردم، مدیریت ساختاری اقتصاد است، که این از نتیجه تحقیقات اقتصادی ثابت شده است.
این استاد دانشگاه در ادامه به تحریمهای نفت و بنزین و تدبیر مدیران مربوطه اشاره کرد وبیان داشت: چند سال قبل که ایران را از نظر بنزین مورد تهدید قرار دادند مدیران این حوزه با تدابیر به جا توانستند از ایجاد بحران اجتماعی وسیاسی که ممکن بود ایجاد شود، جلوگیری کنند.
این استاد دانشگاه به جلوگیری از فروش نفت ایران توسط آمریکا در سال 90 اشاره داشت وگفت: متاسفانه بدلیل عدم تدبیر مدیران نفت در این سال، بر مردم فشار تحمیل شد.
شعرباف ادامه داد: متغییر اقتصادی از تحریم وپسا تحریم نیست بلکه مربوط به تدبیر مدیران مربوطه است.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: تا زمانی که نگاه ما در حوزه اقتصادی برون گرا باشد و نگاهی به ظرفیتهای داخل نداشته باشیم در دراز مدت علی رغم همه شعارهای اقتصاد مقاومتی اتفاق خوبی در اقتصاد کشور به وجود نمیآید.
وی با بیان این مطلب که برای اینکه سرمایه گذار خارجی بیاید 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری در حوزه کسب و کار را متوقف کردهاند ، تصریح کرد: ما در گذشته این تجربیات را داشته ایم، برخی از شرکتهای خارجی به دلایل سیاسی کار خود را متوقف کردهاند که این اصلا به نفع ایران نبوده است.
شعرباف تاکید کرد: نگاه به بیرون درکوتاه مدت برای ما نفع کمی دارد؛ اما در دزارمدت این برای ما تاثیر خوبی ندارد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: نگاه به بیرون از کشور در پسا تحریم به ضرر ما خواهد بود و باعث متوقف شدن پروژهای دانشگاهی خواهد شد، که این اتفاق برای دانشگاه فردوسی رخ داده است.اتکاء به بیرون از کشور از یک حدی بیشتر باشد عملا به ضرر ما خواهد زد.
شعرباف در خصوص نقد دولت ها خطاب به دانشجویان گفت: اسیر اسم وترکیببندی نشوید، در مورد رفتار دولت ها باید شاخص معینی داشته باشیم و باید تمام رفتارهای آنان را به صورت منصفانه نقد کنیم.
وی در پایان یادآورشد: در برجام باید ماهیت استکباری آمریکا را به مردم نشان بدهیم واینکه به پسا برجام نپردازیم کاملا اشتباه است.