به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از تبریز، کرسی آزاداندیشی «رابطه با آمریکا آری یا نه» در دانشگاه پیام نور تبریز برگزار شد که متن اجمالی این نشست به شرح ذیل می باشد:
در این نشست با حضور یک داور، سه نفر از مخالفین رابطه با آمریکا با سه نفر از موافقین به بحث و بررسی پرداختند.
یکی از مخالفین رابطه با آمریکا با تقسیم بندی کشورهای پیشرفته و عقب افتاده ای که با آمریکا رابطه دارند، گفت: ژاپن و آلمان به عنوان کشورهای پیشرفته ای که با آمریکا رابطه دارند، پس از جنگ جهانی دوم مستقیما زیر نظر ایالات متحده رفتند.
وی افزود: قانون اساسی این دو کشور را حقوقدانان آمریکایی نوشتند. همچنان که ارتش این دو کشور مستقل نبوده و زیر نظر ناتو پنتاگون فعالیت می کنند.
این دانشجوی علوم سیاسی با تقسیم بندی فناروی های موجود در جهان به فناروی های استراتژیک و غیر استراتژیک گفت: در فناوری های غیر استراتژیک دانشمندان جهان به صورت آزادنه می توانند دنبال این دانش ها بروند؛ این در حالی است که مسئله ی غنی سازی در این دو کشور با زیر نظر مستقیم دانشمندان ایالات متحده و یا وابسته به سیا انجام می پذیرد.
این دانشجوی مخالف رابطه با آمریکا گفت: ما در سال 57 تنها در حوزه ی سیاسی انقلاب کردیم و رابطه با آمریکا قطع شد؛ این در حالی است که در حوزه های اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی دقیقا براساس سیستم های طراحی شده کاپیتالیسم آمریکا زندگی می کنیم و همه مشکلات کشورمان ناشی از این سیستمهاست.
وی افزود: سیستم هایی مثل بورس، بانک، تامین اجتماعی، اوراق قرضه مشارکت و غیره همه و همه طراحی شده نظام لیبرال سرمایه داری است و در این راستا متاسفانه اساتید ما فقط به ترجمه مبانی غربی مشغول هستند.
این مخالف رابطه با آمریکا با اشاره به کشورهای عقب افتاده ای که با آمریکا رابطه دارند، گفت: در مناطقی مثل آفریقا و خاورمیانه کشورهایی مثل مصر و عربستان هستند که با آمریکا رابطه دارند. این کشورها به دلیل منابع غنی موجود در آنها، و خاصیت استقلال خواهی و نشر فرهنگ مذهبی، اجازه هیچ گونه پیشرفتی ندارند؛ بنابراین کشوری مثل ایران اگر با آمریکا رابطه داشته باشد نتیجه ای جز غارت و از بین رفتن زیرساخت های خود را نخواهد داشت.
وی با اشاره به مصادیق ضررآفرین تعامل با قدرتهای دنیا گفت: در این دو سالی که دولت تدبیر با رویکرد بازگشت احترام به پاسپورت ایرانی و تعامل با کدخدای دنیا روی کار آمد، تنها هدفی که محقق نشد همین احترام به پاسپورت ایرانی بود. نماینده ایران به سازمان ملل راه پیدا نکرد، زائران ایرانی در حج با بی احترامی مواجه شدند و اخیرا هم که معلمان ایرانی در امارات با بی احترامی مواجه شدند.
این دانشجوی مخالف رابطه با آمریکا گفت: سئوال اصلی اینجاست که چرا در دولت هایی مثل اصلاحات و اعتدال قیمت نفت به شدت پایین می آید؛ اما در دوره اصولگرا با یک سخنرانی رئیس جمهور، قیمت نفت افزایش پیدا می کند؟
در ادامه این کرسی یکی از دانشجوهای جناح موافق رابطه با آمریکا با اشاره به تدین مذاکره کنندگان ایرانی گفت: وقتی رهبری معظم انقلاب از تیم مذاکره کننده تقدیر می کنند، نشان دهنده راه درست دولت تدبیر و امید در مسئله دیپلماسی جهانی است.
وی افزود: به نظر من دلواپسان امروزی دلواپس اختلاس هایی باشند که جناب ب. ز در دولت گذشته انجام داده اند؛ زیرا که تعامل با جهان یکی از ضروریات دنیای امروزی است.
این دانشجو تصریح کرد: تحریم امروزی حاصل بی تدبیری های گذشته بوده است. چرا یک دانشجوی علاقمند علم و دانش باید از امکانات دوره های مایکروساف محروم باشد؟
وی افزود: مسئله ما در سیاست گذاری هاست. سیاست گذاری ایران در سوریه و یمن اشتباه بوده و هزینه های گزافی را برای کشور تحمیل می کند.
این دانشجوی موافق رابطه با آمریکا بیان داشت: امروز اگر ATM موجود در سیستم بانکی ما مختل شود به دلیل تحریم ها هیچ راهی برای زنده نگه داشتن این سیستم نداریم و با یک بحران روبرو خواهیم شد.
یکی از دانشجویان دیگر مخالف رابطه با آمریکا در ادامه این نشست گفت: ما باید تکلیف خودمان را نسبت به مبارزه با استکبار مشخص کنیم. اگر می خواهیم با ظلم و استکبار مبارزه کنیم باید یک سری از هرینه ها را قبول کرده و سراغ روش های دیگری برای تامین نیازهای کشور برویم.
وی افزود: ما می توانیم از ظرفیت روسیه برای اتحاد منطقه ای در زمینه های بانکی و مالی استفاده کنیم.
این دانشجو بیان داشت: هیچ کشوری بودجه دفاعی خود را با بودجه ی اقتصادی اش مختلط نمی کند. این از بی عرضگی مسئولین اقتصادی کشور است که نمیتوانند مشکلات اقتصادی ما را مرتفع کنند. از طرفی هم این از هنر مسئولان دفاعی کشور است که توانستند مرزهای کشور را به مرزهای اسرائیل گسترش دادند و اجازه تعرض به خاک ها از مخیله دشمنان خارج شده است.
دانشجوی دیگر موافق رابطه با آمریکا یکی از نشانه های مثبت رابطه با آمریکا را بهبود وضعیت اقتصادی پس از برجام دانست و گفت: افزایش تجارت با دنیا و کاهش نرخ تورم یکی از نشانه های مثبت تعامل با دنیا است.
وی افزود: رابطه با آمریکا به معنای قبول کردن سیاست های خصمانه آنها نیست. ما می توانیم با شرط ها و شروط ها و با حفظ امنیت کشور از ظرفیت ایالات متحده در دنیا استفاده کنیم.
این دانشجو بیان داشت: تدبیر معقولانه با رویکرد اتحاد با شرکای بین المللی باید متن سیاست خارجی ما باشد و بهتر است به آمریکا با دید شریک و رقیب بین المللی نگاه کنیم.
وی در پایان گفت: دگم نگری به مسئله ی سیاست خارجی مشکل آفرین بوده و هیچ یک از منافع ملی ما را تامین نمی کند.
در پایان حسن امینی مدرس دانشگاه و داور کرسی مذکور با اشاره به منویات امام و رهبری در مسئله مذاکره با آمریکا گفت: حفظ مبانی اصولی در ایجاب و مواجه مسائل خارجی به معنای تقابل با دنیا شناخته نمی شود.
وی افزود: همانطور که گروه موافق رابطه با آمریکا اظهار داشت ما می توانیم با تحریک وسیع دیپلماسی در حوزه عمومی و دولتی، بسیاری از مشکلات منطقه ای و اقتصادی خود را حل کنیم؛ اما این بمعنای رابطه به هر قیمتی نیست.
امینی تصریح کرد: محیط دانشگاهی محیط سنجش براساس داده های علمی است؛ بنابراین در هر دانشگاه باید کارگاه هایی دراین خصوص تشکیل شود و داده های ضررده و سود ده رابطه با آمریکا در معرض دانشجویان قرار گیرد.
وی در پایان گفت: برجام یکی از نمونه های بارزی است که می توان با کمی صبر و تامل نتیجه نوع رفتار آمریکا را مشاهده کرد. به تعبیر رهبری اگر آمریکا در این پرونده مثل گذشته خلف وعده نکرد می توان به پرونده های دیگری هم فکر کرد.