به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، هفته کتاب و کتابخوانی آغاز شده است و به این بهانه سری زده ایم به مسئولین کتابخانه های عمومی دانشگاه های آزاد، دولتی، پیام نور، علوم قرآنی و انقلاب بجنورد تا به بررسی برخی موضوعات نظیر تعداد کتاب ها و کتابخوانه ها، علت مراجعه مخاطبان به کتابخانه و علاقه مندی های آنان و حاشیه هایی که تاکنون داشته اند، بپردازیم.
تعداد کتاب های دانشگاه پیام نور بجنورد برابر میانگین کشوری است
فاطمه حمیدی، کارشناس ارشد کتابداری و مسئول کتابخانه دانشگاه پیامنور بجنورد در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو با بیان اینکه کتاب خواندن فواید بسیاری دارد و میتواند سطح آگاهی، اطلاعات، مهارت و تخصص مطالعهکنندگان را افزایش دهد، گفت: دانشگاه پیامنور خراسان شمالی حدود 350 هزار جلد کتاب دارد که در زمینه تمام رشتهها در بخش عمومی و تخصصی است.
وی افزود: تعداد کتابهای این کتابخانه برای یک دانشگاه مناسب و برابر با میانگین کشوری نسبت به تعداد دانشجویان است.
حمیدی در خصوص کمبودهای کتابخانه دانشگاه پیامنور تصریح کرد: در برخی از رشتههای جدید مانند مهندسی عمران و معماری کمبود کتاب وجود دارد و از جمله برنامههایی که جهت توسعه کتابخانه باید عملی شود را افزایش و توسعه تعداد کتابها و خرید تخصصی آن برای رشتههای جدید دانست.
بیشتر کتاب های غیر درسی امانت گرفته شده مربوط به حوزه روانشناسی است
مسئول کتابخانه دانشگاه پیامنور بجنورد با اشاره به اینکه علت بیشتر مراجعات دانشجویان به کتابخانه دریافت کتابهای درسی، راهنمای کتاب و تحقیق و پایاننامههای دانشگاهی است، گفت: بیشتر کتابهای غیر درسی که به امانت گرفته میشود مربوط به حوزه روانشناسی است.
وی طبق ارزیابی که از سطح کتابخوانی در میان دانشجویان این دانشگاه داشت، تصریح کرد: ارزیابی دقیقی نمیتوان ارائه داد اما تنها عده خاصی دغدغه کتابخانی دارند.
حمیدی خاطرنشان کرد: اگر کتابهای مورد نیاز و علاقه دانشجویان تامین شود قطعا استقبال بیشتر خواهد شد.
پیگیر راه اندازی کتابخانه دیجیتال هستیم
فرشته خانی، فوقلیسانس علم و اطلاعات و دانششناسی حدود یکسال سرپرست کتابخانه دانشگاه بجنورد با ده سال سابقه کاری گفت: تعداد کتابهای دانشگاه دولتی بجنورد را حدود 40 هزار و 650 جلد کتاب در 17 هزارو 200 عنوان اعلام کرد.
وی گفت: این کتاب ها عموما دانشگاهی و در کنارش کتاب عمومی برای تحقیق و پژوهش و مقالهنویسی دانشجویان و مرتبط با رشتههای دانشگاه بجنورد است.
مسئول کتابخانه دانشگاه بجنورد تصریح کرد: میانگین کتابها به اندازه و مناسب دانشجویان است و برای هر دانشجو ۱۰ کتاب وجود دارد که تعداد دانشجویان دانشگاه بجنورد حدود 4000 هزار نفر است.
خانی ادامه داد: از جمله برنامهای که جهت توسعه کتابخانه دانشگاه در نظر دارد این است که به قوه خداوند متعال طی سال جاری کتابخانه دیجیتال راهاندازی شود.
وی تصریح کرد: علاقمندان به پایگاه اینترنتی علمی پژوهشی میتوانند به پایگاه اطلاعاتی نشریات (www.magiran.com) مراجعه کنند و ثبتنام خود را هرساله به صورت آبونمان تمدید کنند.
امانت بردن 9 هزار جلد کتاب طی دو ماه
مسئول کتابخانه دانشگاه بجنورد با اشاره به اینکه علت بیشتر مراجعات دانشجویان به کتابخانه دانشگاه بجنورد تامین منابع درسی و تحقیاتی است، گفت: به همین دلیل بیش از 90 درصد کتابهای این کتابخانه منابع درسی هستند.
وی با اشاره به اینکه دانشگاه بجنورد نسبتا تعداد دانشجویان کتابخوان بیشتری دارد، گفت: علاقمندی به کتاب اینجا مشهود و منابع نیز کافی است.
مسئول کتابخانه دانشگاه بجنورد اعلام کرد: ماهانه به صورت تقریبی از اول مهر تا کنون حدود 9 هزار جلد کتاب امانت داده شده است.
خانی بهترین خاطره خود را در کنار دانشجویان و در محیط دانشگاه بودن دانست و هفته کتاب و کتابخوانی بهترین روز خود عنوان کرد و افزود: امسال توجه ویژه ای از سوی مسئولان به کتابخانه صورت گرفته است و این گشاده رویی خیلی برایم ارزشمند است.
سرانه کتابخوانی در دانشگاه بجنورد رضایتبخش است
مسئول کتابخانه دانشگاه بجنورد؛ فواید کتابخوانی را از دیدگاه خود چنین تصریح کرد: کتاب اطلاعات عمومی اشخاص را افزایش میدهد و همیشه حرف جدید و بروز با انسان دارد و مشارکت و رابطه خوبی با مخاطبان خود خواهد داشت.
خانی تشکر ویژه از مسئولین و روابط عمومی دانشگاه بجنورد داشت و خاطر نشان کرد: چون کتابخانه و کتابداران در محیطی آرام و ساکت هستند زیاد به چشم نمی آیند؛ بنابراین اگر مسئولین توجه بیشتری به این بخش داشته باشند موفقیت دانشگاهیان بیشتر خواهد شد.
وی از سازمانها و نهاد کتابخانههای عمومی درخواست داشت چون تعداد کتابهای عمومی این دانشگاه تا حدودی محدود است در صورت امکان منابعی را به کتابخانه این دانشگاه اهداء کنند.
میانگین تعداد کتابهای این دانشگاه از دانشجویان کمتر است
مسئول کتابخانه آموزشکده فنی و حرفهای انقلاب اسلامی دختران بجنورد گفت: این آموزشکده حدود 5780 جلد کتاب دارد و این کتابها در زمینه تخصصی و عمومی است.
وی تصریح کرد: کتابهای کتابخانه دانشکده انقلاب به صورت نصف عمومی و نصف تخصصی و بیشتر مربوط به رشتههای دانشگاهی و برای هر رشته یک قفسه اختصاص دارد.
مسئول کتابخانه آموزشکده فنی و حرفهای انقلاب اسلامی دختران بجنورد تصریح کرد: میانگین تعداد کتابهای این دانشگاه نسبت به 1200 دانشجوی ما کمتر است و تقاضای خرید کتاب به مسئولین داده شده است.
پذیرای کتاب های اهدایی هستیم
وی در ادامه با اشاره به اینکه فضای فیزیکی خوبی جهت توسعه کتاب ها داریم، تصریح کرد: با کمال میل کتابهایی که از سوی نهادهای مربوطه اهدا شود را می پذیریم.
مسئول کتابخانه آموزشکده انقلاب گفت: بیشتر مراجعات دانشجویان به کتابخانه برای فعالیتهای تحقیقاتی و کمک درسی است بطور مثال کتابهای مرجع طراحی برای رشتههای گرافیک خیلی متقاضی دارد.
ارزیابی وی از سطح کتابخوانی دانشجویان بسیار خوب بود و تصریح کرد: دانشجویان جهت فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی مراجعات خوبی به کتابخانه دارند.
مسئول کتابخانه آموزشکده فنی و حرفهای انقلاب اسلامی دختران بجنورد افزود: روزانه 100 تا 150 عدد کتاب از کتابخانه به امانت گرفته میشود.
وی بهترین خاطره خود از کتابخانه را دوستی هایی که در حاشیه رفت و آمد دانشجویان به کتابخانه میانشان رخ داده است عنوان کرد.
تمام تلاش مسئولین و کتابداران دانشگاهها این است که بتوانند کتابهای متنوع و تخصصی را افزایش دهند تا دانشجویان استقبال بیشتری داشته باشند.
عضوگیری کتابخانه از اعضای غیر دانشجویی انجام می شود/ تعداد کتابها از میانگین دانشجویان بیشتر است
مریم رجبی، دانشجو کارشناس کتابداری و ارشد علم و اطلاعات دانششناسی و مسئول کتابخانه دانشکده علوم قرآنی بجنورد گفت: اعضای عمومی و غیر دانشجویی نیز میتوانند عضو کتابخانه این دانشکده شوند.
وی افزود: دانشکده علوم قرآنی بجنورد دارای 14 هزار و 700 جلد کتاب با 7500 عنوان است.
مسئول کتابخانه دانشکده علوم قرآنی بجنورد بیان داشت: کتابهای این دانشگاه بیشتر در زمینه علوم و قرآن و حدیث خصوصا تفاسیر و مابقی کتابهای عمومی است و تعداد آن نسبت به آمار دانشجویان این دانشکده بیشتر و غنی است.
نیاز استان به منابع علوم اسلامی را می توانیم رفع کنیم
وی تصریح کرد: هدف کتابخانه دانشکده علوم قرآنی این است که منابع با حمایت ارگانهای مربوطه غنیتر شود تا بتوانیم علاوه بر نیاز دانشجویان و اساتید به نیازهای استان نیز پاسخ دهیم.
مسئول کتابخانه دانشکده علوم قرآنی بجنورد گفت: علت بیشتر مراجعات دانشجویان به کتابخانه نیاز درسی و مطالعاتی و پژوهشی آنهاست و مطالعات آزاد دانشجویان نسبت به درسی کمتر است.
رجبی تصریح کرد: آمار کتابهای که به امانت داده میشود متغیر است و طبق بررسی که انجام شده ماهانه بیش از 500 کتاب به امانت داده می شود که در ایام امتحانات تصاعدی بالا می رود.
وی افزود: اگر کتابخانه بتواند کتابها را خوب معرفی کند و با روش های خلاقانه همچون برگزاری مسابقات کتابخوانی پیش برود، رشد مطالعاتی دانشجویان افزایش خواهد داشت.
کتابخانه دانشگاه آزاد بجنورد بزرگترین کتابخانه در کل استان است
فاطمه زارع، مسئول کتابخانه دانشگاه آزاد بجنورد گفت: انسان با کتاب خواندن میتواند تمام حوادث و علومی که اتفاق افتاده را به صورت تجربه درک کند.
وی افزود: دانشگاه آزاد بجنورد دارای 100 هزار نسخه کتاب که عمدتا مرتبط با رشتههای دانشگاهی مورد نیاز دانشجویان و مقاطع مختلف آنهاست.
مسئول کتابخانه دانشگاه آزاد بجنورد تصریح کرد: میانگین کتابهای که در این کتابخانه وجود دارد بسیار بیشتر از سرانه دانشجویان است و کتابخانه دانشگاه آزاد بجنورد بزرگترین کتابخانه در میان تمام دانشگاهها و کل استان است.
زارع ادامه داد: رسالت کتابخانه این است که در هر مرحله روبه رشد باشد و با توجه به نیاز روز و علوم جدید بتواند نیاز افراد مراجعه کننده را رفع کند.
دانشگاه آزاد بجنورد با کمبود خاصی مواجه نیست و در هر مقطع زمانی که نیاز به کتاب داشته باشد میتواند کتابهایش را تامین کند و هر ساله از نمایشگاه کتاب تهران برحسب نیاز کتاب خریداری می کند.
مسئول کتابخانه دانشگاه آزاد بجنورد تصریح کرد: بیشترین علت مراجعات دانشجویان به کتابخانه دانشگاه نیازهای درسی و فعالیتهای علمی و تحقیاتی آنها است.
میزان کتابخوانی غیر درسی دانشجویان رضایت بخش نیست/ روزانه هزارجلد امانت کتاب
وی از میزان کتابخوانی دانشجویان رضایت نداشت و تصریح کرد: بیشتر مطالعات دانشجویان حول محور درسی میچرخد و کمتر در عرصه های غیر درسی و فرهنگی و اجتماعی ورود می کنند.
زارع افزود: میزان کتابهایی که از مهر تا بهمن امانت داده میشود روزانه حدود هزار جلد است.
وی در ادامه افزود: چون من به شغلم بسیار علاقه دارم فکر میکنم کتابخانه مکان آرامش من است، هر گوشه و هر قفسه و هر کتاب حرفهای بسیاری در خود نهفته دارد و بدون منت و ادعا آنرا به شما عرضه می کند.
این بود گزارشی از وضعیت کتابخوانی و کتابخانه های برخی دانشگاه ها و دانشکده های بجنورد که امیدواریم همواره روند رو به رشدی داشته باشند.