به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، جعفر توفیقی امروز در افتتاحیه تشکل انجمن اسلامی دانشجویان نواندیش دانشگاه فردوسی مشهد در برنامهای تحت عنوان «بهار سبز دانشگاه» که در دانشکده علوم اقتصادی این دانشگاه برگزار شد، ضمن تبریک به تشکل انجمن اسلامی نواندیشان، تشکیل تشکلهای جدید را یک فرصت دانست و گفت: تجربه ای که از دوران اصلاحات داشتم همین گونه بود و به طور کلی آن دوره یکی از دوران هایی بود که وزارت علوم از تشکیل انجمن های اسلامی و تشکلها حمایت می کرد؛ چراکه معتقد بود که این تشکل ها منجر به توسعه کشور میشوند.
وزیر علوم دولت اصلاحات بیانیه این تشکل را یک بیانیه متعهد به نظام و خون شهدا خواند و گفت: این بیانیه نشان می دهد دانشجویانی که گرد این تشکل جمع شده اند، اخلاقی و منطقی هستند و نظام و دانشگاه این را باید فرصت بداند که دانشجویان برای پاسداری از نظام و خون شهدا میخواهند گام بردارند.
وی افزود: زمان زیادی از 16 آذر نگذشته است؛ بنابراین یاد شهدای این روز را گرامی میداریم که سرمنشاء تشکیل این تشکلها در درون نظام با آرمان های نظام و انقلاب شدند.
توفیقی به شعارهای روحانی در خصوص امن بودن و حمایت از تشکل های دانشجویی اشاره کرد و بیان داشت: امید است همه مسئولان دولت کمک کنند که این ایده ها جاری و ساری شوند و موانعی که در ابتدای تاسیس تشکل شاهد بودیم در این دولت کاهش یابد.
وزیر علوم دولت اصلاحات با اشاره به این که دولت امید بسیاری در دل دانشجویان و دانشگاهیان ایجاد کرده است، گفت: بخشی از کار در اختیار مسئولان دانشگاه و بخشی در اختیار دیگر نهادهای استانهاست که باید تلاش کنند، تشکل بتواند به راحتی در دانشگاه فعالیت کند و بدانند وجود این تشکل ها منشاء اثر برای کشور خواهد بود.
وی با بیان این نکته که سابقه من سابقه علمی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی است، بنابراین سعی خواهم کرد در این رابطه سخنرانی کنم، تصریح کرد: بخش عمدهای از فعالیت و تمرکز تشکلهای دانشجویی مصروف محیط بیرون دانشگاه است و به این میاندیشند که در کشور چه میشود، این توجه بسیار مثبت است؛ اما تشکل ها باید بدانند که آنان باید دریچه جدیدی را باز کنند؛ چراکه ما گاهی به قدری نگاه مان به دور دست هاست که درون را فراموش می کنیم، باید بدانیم در کنار تمام فعالیتهایی که انجام میدهیم تعهداتی در قبال این دانشگاه داریم.
توفیقی با تاکید بر این که دانشگاه فردوسی مشهد باید روزبه روز در مسیر ترقی و شکوفایی تلاش کند تا به یک جایگاه جهانی نائل آید در ادامه به دانشگاه پاسخگو اشاره کرد و افزود: نظام آموزش عالی ما یک نظام عرضه محور است، یعنی دانشگاهیان تصمیم میگیرند چه اقدامات علمی باید انجام دهند. در دنیا و دانشگاه های پیشرو مفهومی تحت عنوان دانشگاه پاسخگو وجود دارد که از خود میپرسد منشاء چه اثرات و برکاتی در جامعه و میان مردم است.
وزیر علوم دولت اصلاحات تصریح کرد: دانشگاه پاسخگو میداند که مردم، صنعت، دولت، آموزش و پرورش، اهل سیاست و غیره ذی نفع هستند و از دانشگاه انتظاراتی دارند که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی تاکید کرد: دانشگاه یک سیستم و یک محیط زیست علمی، اجتماعی و فرهنگی است؛ بنابراین دانشگاهیانی که در این مکان هستند یک جامعه را تشکل میدهند و تنها برای تحصیل کردن به این محیط نیامدهاند.
توفیقی با تاکید بر این که اساتید و دانشجویان ما در دانشگاه پاسخگو، باید پاسخگوی نیاز جامعه باشند، گفت: جامعه انتظار دارد افرادی که از دانشگاه فارغ التحصیل میشوند، مسئولیت اجتماعی داشته باشند به همین دلیل عنوان میشود دانشگاه یک اکوسیستم اجتماعی است.
وزیر علوم دولت اصلاحات ادامه داد: تجربه نشان داده افرادی که از دانشگاه فارغ میشوند به توانمندی های علمی، بینشهای اجتماعی و ارزشهای فرهنگی و اخلاقی نیازمند هستند. به طور کلی انسان یک موجود چند وجهی است که چنانچه میخواهد در جامعه اثر گذار باشد باید در تمامی ابعاد رشد کند.
وی با اشاره به این نکته که دانشگاهیان در مقابل توسعه کشور، حفاظت از محیط ریست و توسعه پایدار باید مسئولیت پذیر باشد، تصریح کرد: در بسیاری از نظرسنجی ها، دانشگاهیان یکی از مراجع مورد رجوع مردم هستند به همین دلیل باید به این توجه کنند که سرآمد باشند.
توفیقی با بیان اینکه معتقدم مردم، دانشگاه را محیطی در جهت متعالی شدن فرهنگ، علم و اخلاق مینگارند، گفت: انسانی میتواند در جامعه موثر باشد که تمامی این ابعاد در وی رشد کرده باشد.
وزیر علوم دولت اصلاحات با طرح این پرسش که دانشجو چگونه میتواند در محیط دانشگاه هم محیط علمی و هم محیط فرهنگی و اخلاقی را تجربه کند؟، گفت: در دانشگاه تشکل های مختلفی با دیدگاه های مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی وجود دارند که این امر طبیعی و به طور کلی یک فرصت است که نباید به حذف آنان اقدام کنیم؛ زیرا حذف نه عملی است و نه جواب داده و نه معقول و منطقی است.
وی خاطرنشان کرد: نواندیشی با حذف فیزیکی اندیشه ها امکان ندارد. نواندیشی تنها در تضارب آرا و نقد منصفانه رخ می دهد. ما هر کسی با هر تفکر و در هر تشکلی که باشیم یک مسئولیت مشترک داریم.
توفیقی خطاب به دانشجویان با بیان این که دانشگاه یک محیط زیست است، بیان داشت: ما باید یک شاخص برای خود داشته باشیم و از خود بپرسیم که آیا این حرکت باعث رشد علمی، اخلاقی و فرهنگی دانشگاه میشود یا خیر؟ تعالی علمی دانشگاه باید آرمان مشترک همه ما باشد. نمی شود ما یک فعالیتی در دانشگاه انجام دهیم که به حیثیت دانشگاه و اعتماد مردم لطمه بزند.
وزیر علوم دولت اصلاحات تصریح کرد: به گونه ای باید بیاندیشیم که نماد بیرونی ما یک خانواده باشد. دانشگاهیان از نظر مردم گروه مرجع اجتماعی، علمی و فرهنگی هستند. بنابراین درخواست من این است که همه تلاش کنیم و به این بیاندیشیم که چگونه می توانیم دانشگاه فردوسی مشهد را به محلی تبدیل کنیم که دانشگاهیان هر روز با رضایت وارد این دانشگاه شوند و چنانچه این اتفاق رخ دهد دانشگاهیان تصور خواهند کرد که در این مکان، محیط زیستی شکل گرفته که همه منافع یکدیگر را می خواهند. به طور کلی در این محیط است که همه احساس می کنند چنانچه به این محیط بیایند تعالی پیدا خواهند کرد.
وی با اشاره به اینکه چنانچه چنین محیطی را ساختیم شاهد تعالی روزبروز دانشگاه خواهیم بود، گفت: در این محیط هیچ کس سعی نکند اندیشه ای را حذف کند، اندیشه ها تنها در گفتوگو است که پالایش می یابند.
توفیقی افزود: من همیشه تصورم این است که دانشگاه تنها کلاس درس نیست؛ بلکه یک محیط یادگیری است یعنی تمام نشست و برخواست های دانشجو باید در پی یادگیری باشد.
همیشه طرفدار تنوع و ازدیاد تشکل های دانشجویی بودم
وزیر علوم دولت اصلاحات با اشاره به این که نگاه مدیران دانشگاه باید رشد تمامی ابعاد دانشجویان باشد، تصریح کرد: من همیشه طرفدار تنوع و ازدیاد تشکل های دانشجویی بودم.
وی ادامه داد: هشت سال به دلایل مختلف از جمله فضای امنیتی باعث ایجاد یک رخوت در فضای دانشگاهی شد به همین دلیل دولت یازدهم بر این تاکید کرد که دانشگاه نباید امنیتی باشد؛ بلکه باید امن باشد؛ اما تنها دولت نمی تواند در این مسیر کاری انجام دهد هرچند که تمام تلاش خود را برای ایجاد شرایط بهبود میکند؛ اما نهادهای دیگر نیز دخیل هستند.
توفیقی افزود: ما در تلاش هستیم که دانشجویان دوباره به فضاهای دانشجویی بازگردند و فعالیت کنند، چراکه برگشت دانشجو به فضاهای دانشجویی منجر به ایجاد یک اکوسیستم در دانشگاه میشود و به طور کلی دانشگاه را می سازند.
در ادامه یکی از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد گفت: دولت در ابتدای روی کار آمدن بر مسئله رفع حصر تاکید کرد؛ اما امروز شاهد هستیم اتفاقی رخ نداده است، چنانچه این موارد جزو وظایف دولت نبود؛ چرا ما را امیدوار کردند؟.
وی به موضوع بورسیهها اشاره کرد و از وی خواستار توضیحاتی در این رابطه شد.
در ادامه توفیقی در خصوص رفع حصر سران فتنه و رفع زندانی دانشجویان زندانی شده، خاطرنشان کرد: روحانی نیز امیدوار است بحث حصر رفع شود و این خواست همه ماست که این امر به سرانجامی برسد.
وی در مورد بورسیه ها نیز تصریح کرد: این بورسیه ها قبل از دولت یازدهم، نخستین بار توسط سازمان بازرسی داده شده که در دولت دهم تهیه شده بود و این در حالی است که برخی تصور می کنند در دولت یازدهم این موضوع مطرح شد. وزارت علوم دولت یازدهم هیچ گاه این امر را رسانه ای نکرد.
توفیقی گفت: برای تشکیل تشکلها و برگزاری برنامه ها مقرراتی داریم و بر اساس این مقررات نباید بر برنامه ای که برای برگزاری مجوز اخذ می کند اعتراضی صورت گیرد و باید به آن احترام گذاشت. بنابراین من با کارهای خلاف قانون موافق نیستم.
وی در خصوص عملکرد وزارت علوم در این رابطه تصریح کرد: وزارت علوم با همین بحث هایی که شما عنوان می کنید همسو است؛ اما باز هم مشاهده می کنیم که برخی اعمال نظر می کنند و فشارهایی می آورند؛ اما سیاست و خواست وزارت علوم در کنار فشارها برآیندی را ایجاد می کند که شاهد کندی و رفتارهای محافظه کارانه هستیم. به نظر من باید کمی حوصله به خرج داد.
وزیر علوم دولت اصلاحات در پاسخ به این پرسش که تا چه زمانی قرار است قاب عکس رئیس دولت اصلاحات خالی بماند؟، گفت: امید داریم این زمان به صفر برسد. من بهترین تجربه مدیریتی خود را در دوران اصلاحات و این را فارغ از بحث های سیاسی میدانم.
در ادامه یکی دیگر از دانشجویان خاطرنشان کرد: در دوره وزارت شما طیف شیراز مجوز گرفتند که همین امر باعث شد در دوره احمدی نژاد انجمن های اسلامی کنار گذاشته شوند.
وی گفت: همچنین چنانچه مجوز نسبی به اصلاح طلبان بدهند ترکیب آینده مجلس چگونه خواهد شد؟
توفیقی در پاسخ به این دانشجو گفت: در بحث انتخابات مجلس حضور جدی ندارم؛ اما آنچه که از اخبار می شنوم این است که اصلاح طلبان متشکل و هماهنگ شده و برنامه های گسترده برگزار می کنند، خوشبین هستم در مجلس آینده حضور گسترده و خوبی داشته باشند.
وزیر علوم دولت اصلاحات در مورد طیف شیراز نیز گفت: در این رابطه حضور ذهن ندارم.
وی در پاسخ به این پرسش که استعفای شما در دولت یازدهم تصمیم شخصی بوده و یا بر اثر فشارها؟ تصریح کرد: وقتی فرجی به عنوان وزیر انتخاب شد و مرا به عنوان مشاور برگزید به وی گفتم به دلیل فضای متضادی که علیه من وجود دارد بهتر است نباشم، اما با اصرار فرجی مواجه شده و پذیرفتم و در زمان نجفی زمانی که همین سخن را مطرح کردم و خواهان استعفا شدم، نجفی استعفای مرا پذیرفت.
وزیر علوم دولت اصلاحات در پایان با اشاره به این که عارف به دلیل شخصیت منطقیای که دارد، سرلیست اصلاح طلبان تهران خواهد بود، گفت: فرهادی شخصیتی باتجربه است که در دولت های مختلف سمت داشته و در دوره های مختلف حضور داشته اند و در حال حاضر نیز تلاش می کند همسو با سیاست های دولت حرکت کند.