جواد توکلی در گفتوگوی تفضیلی با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، در خصوص مشکلات دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: این مشکل تنها به دلیل در نظر نگرفتن شرایط این دانشجویان از سوی مسئولان مربوطه در وزارت بهداشت است.
وی ادامه داد: طرح تربیت کارشناس پرستاری در بیمارستانها که اخیرا در وزارت بهداشت ابلاغ شده است در کنار طرح بهیار یک ساله نه تنها نخواهد توانست مشکلات دانشجویان پرستاری در دانشگاههای علوم پزشکی کشور را حل کند؛ بلکه بر مشکل اساسی این دانشجویان که استخدام در بیمارستانها میباشد خواهد افزود.
عضو نظام پرستاری خراسان رضوی به جزئیات طرح تربیت بهیار یک ساله در بیمارستانها اشاره داشت و تاکید کرد: این طرح جهت رفع کمبود بهیار در بیمارستانها در حال تنظیم است؛ اما حقیقت این است که این طرح نیز کمبود پرستار در بیمارستانها را تحت نظر دارد و تلاش میکند تا این بهیاران را در نقش پرستار در بیمارستانها به کار گیرد.
توکلی به نحوه ترییت بهیاران در گذشته در کشور اشاره داشت و تصریح کرد: بهیاران قدیم در گذشته از طریق شرکت در کلاسهای تربیت بهیار در مدت سه سال آموزش میدیدند و به کسب دیپلم بهیاری از طریق آموزش و پرورش نائل میآمدند.
شرایط بهیار یک ساله بسیار ابتدایی و غیر متخصصانه است
وی با انتقاد از نحوه به کارگیری بهیار در طرح تربیت بهیار یک ساله از سوی وزارت بهداشت، شرایط به کارگیری این افراد را غیر متخصصانه دانست و افزود: در طرح جدید بهیاران انتخابی از سوی مسئولان با داشتن حداقل معدل ۱۲ و در هر سنی از میان دانش آموزان دیپلمی در هر رشتهای انتخاب شده و آموزش میبینند.
عضو نظام پرستاری خراسان رضوی خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که رفع مشکل کمبود نیروی بهیار و کمک پرستار به این شکل مطمئنا سلامت مردم را به خطر خواهد انداخت؛ زیرا استفاده از بهیارانی که در سطح بالای علمی و تخصصی قرار ندارند و تنها به دلیل هزینه کردن میتوانند در یک سال مدرک بهیار را دریافت کنند نخواهد توانست مشکلات بیمارستانی و درمانی ما را حل کند.
توکلی اعتراض دانشجویان دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دیگر استانهای کشور در ماههای اخیر را به دلیل ابلاغ و اجرای طرحهای بی ارتباط به مشکلات این دانشجویان دانست و تاکید کرد: وزارت بهداشت به جای این که از پرستاران و بهیاران در حال تحصیل و یا بی کاری که در دانشگاه دوره دیده و تحصیل کردهاند استفاده کند به ابلاغ طرحهایی میپردازد که تنها رنجش این دانشجویان را بیشتر میکند.
وی به اعتراض بهیاران دوره دیده و دارای دیپلم بهیاری اشاره داشت و تصریح کرد: علاوه بر دانشجویان، بهیاران دارای دیپلم بهیاری از آموزش و پرورش نیز نسبت به طرح تربیت بهیار یک ساله اعتراض داشته و این در حالی است که اعضای هیات علمی دانشکدههای پرستاری در دانشگاههای علوم پزشکی کشور نیز با وجود ارائه راهکارهایی جهت رفع این مشکلات از تاکید وزارت بهداشت بر حل مشکلات به شیوه خود متعجب شدهاند.
واگذاری تربیت بهیار یک ساله به برخی نهادها قابل قبول نیست
عضو نظام پرستاری خراسان رضوی در ادامه به واگذاری آموزش بهیاران در طرح بهیار یک ساله به شرکتها و نهادهای مختلف دولتی و غیر دولتی اشاره داشت و افزود: تربیت بهیار یک ساله در شرکت تعاونیها، نظام سلامت کارکنان وزارت بهداشت، جهاد دانشگاهی و بسیج دانشجویی که متولی آموزش بهیار و پرستار نیستند، بر خلاف قانون تربیت پرستار و بهیار در کشور است.
توکلی با بیان این نکته که جهت تربیت بهیار در این طرح باید شرکت کنندگان مبلغ سه میلیون و ۶۰۰ هزار تومان پرداخت کنند، افزود: دریافت این هزینه آیا برای تربیت نیرو میباشد یا رفع هزینهها؟ گرفتن این مبلغ و آموزش علاقمندان در عرض شش تا یک سال این شبهه را در ذهن ایجاد می کند که اجرای این طرح ها جهت دریافت هزینه و رفع برخی کمبود هزینه های جاری است.
وی ادامه داد: اعتراض دیگر دانشجویان پرستاری و بهیاران به نام این طرح است؛ زیرا بهیار بیمارستانی طبق تعریف قدیم کسی است که بر اساس چارت بیمارستانی دوش به دوش پرستار در بخش کار میکند که این امر مستلزم داشتن توانایی است.
وی ادامه داد: فردی که طی یک دوره شش ماهه تا یک ساله مدرک بهیار را دریافت میکند چگونه میخواهد بدون دیدن آموزشهای بالینی مورد نیاز جهت سلامت بیماران وارد عمل شده و تضمین کننده اجرای درست وظایفی باشد که بر عهده وی گذارده میشود.
شرح وظایف بهیاران یک ساله جای سوال است
عضو نظام پرستاری خراسان رضوی شرح وظایف بهیاران یک ساله را نیز جای سئوال دانست و تاکید کرد: انجام تزریقات زیر جلدی، دادن داروی خوراکی، برداشتن پانسمان و کمک در احیای بیماران که از شرح وظایف اصلی پرستاران است، توسط بهیار یک ساله قابل قبول نمیباشد.
توکلی به قوانین وزارت بهداشت اشاره داشت و گفت: اگر بنا باشد ادعای وزارت بهداشت جهت به کارگیری نیروهای متخصص در عمل به کار گیری شود باید شرح وظایف اعلام شده برای بهیاران یک ساله فاقد توانایی در بیمارستان مورد بازیابی قرار گیرد.
وی با بیان این نکته که در خصوص تربیت کارشناس پرستار در بیمارستانها نیز ما نمیتوانیم بیکاری پرستاران دانشگاههای علوم پزشکی را که در یک رقابت علمی به کسب این جایگاه نائل آمدند را نادیده بگیریم، گفت: به کارگیری افرادی که در یک دوره کوتاه میخواهند به عنوان پرستار در بیمارستانها استخدام شوند در کنار تعداد بیشمار دانشجوی پرستار بیکار قابل قبول نیست.
عضو نظام پرستاری خراسان رضوی با بیان این نکته که این طرح به هیچ عنوان نخواهد توانست مشکلات کمبود نیروی پرستار در بیمارستانهای دانشگاههای علوم پزشکی در کشور را حل کند، گفت: در حال حاضر دانشجویان رشته پرستاری در کشور یا مشاغل آزاد را انتخاب کرده و یا با تغییر رشته به دنبال رفع مشکل استخدام خود هستند.
توکلی تبدیل رشته پرستاری با ابلاغیههای وزارت بهداشت به یک رشته غیر آکادمیک را امری شدنی دانست و افزود: از هنگامی که وزارت بهداشت به جای تربیت دانشجو متولی امر درمان در کشور شد؛ نتوانست هماهنگی لازم میان تربیت و آموزش دانشجو و به کارگیری در امر درمان را با یکدیگر هماهنگ کند.
اجرای تعرفه خدمات نظام پرستاری از سوی مسئولان نادیده گرفته شده است
وی به مشکلات گذشته دانشجویان پرستاری در کشور و دانشگاه علوم پزشکی مشهد اشاره داشت و افزود: متاسفانه علی رغم گذشت ۹ سال از تصویب قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاران، وزارت بهداشت از اجرای این قانون سر باز زده است.
عضو نظام پرستاری خراسان رضوی اجرای بی قید و شرط تعرفه خدمات نظام پرستاری را خواسته اصلی دانشجویان پرستاری و پرستاران در کشور دانست و افزود: متاسفانه علی رغم مکاتبات گوناگون با وزارت بهداشت، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، نهاد ریاست جمهوری و سایر مراجع قانونی هیچ توجهی جهت اجرایی شدن این تعرفه از سوی مسئولان مربوطه نشده است.
توکلی از وجود لابی بزرگی در کشور در مقابله با اجرایی شدن تعرفه خدمات نظام پرستاری خبر داد و متذکر شد: تجمع دانشجویان پرستاری و پرستاران کشور در سال ۹۳ در مقابل مجلس شورای اسلامی و نهاد ریاست جمهوری جهت پیگیری این تعرفه بوده است که متاسفانه لابی شکل گرفته در کشور تلاش خود را با ارائه طرحهای دیگر در ممانعت از اجرای قوانین سازنده در نظام پرستاری کشور به کار گرفته است.
وی طرحهای قاصدک، بهیار یک ساله و تربیت کارشناس پرستار بیمارستانی را از طرحهای عجولانه و غیر کارشناسانه وزارت بهداشت دانست و تصریح کرد: این طرحها تنها بر هجم مشکلات پرستاران و دانشجویانی که بنا است آینده پرستاری این کشور را شکل دهند خواهد افزود.
رعایت قانون مشکلات نظام پرستاری کشور را حل میکند
عضو نظام پرستاری خراسان رضوی تمکین در برابر قانون را راه حل مشکلات نظام پرستاری در کشور دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه مسئولان در وزارت بهداشت به جای رسیدگی به مشکلات دانشجویان در رشتههای پرستاری و بهداشت تنها به ابلاغ طرحهایی که نظر هیچ کدام از کارشناسان پرستاری در آن وجود ندارد میپردازند.
توکلی مشغول کردن پرستاران به طرحهای ارائه شده از سوی وزارت بهداشت را موجب فراموش شدن وظیفه اصلی وزارت بهداشت در قبال دانشجویان پرستاری و برخی اقشار حوزه بهداشت درمان و آموزش پزشکی دانست و بیان داشت: متاسفانه وزارت بهداشت با نادیده گرفتن اهمیت پرستاران اجازه نمیدهد این رشته در کشور هویت اصلی خود را که همانا مراقبت از سلامت جسم و روح بیماران است به دست آورد.
وی مهاجرت پرستاران به خارج از کشور و ورود پزشکان از خارج به داخل کشور را ناشی از بی توجهی وزارت بهداشت به اقشار پرستار و دانشجویان بهداشتی در کشور دانست و ضمن انتقاد از بها دادن بیش از اندازه به اقشار پزشک، گفت: جذب پرستار به شکل کاذب از سوی وزارت بهداشت موجب شده بسیاری از این دانشجویان جهت پیدا کردن شغل به خارج از کشور مهاجرت کنند.
پرستاران به دلیل نداشتن جایگاه در نظام بهداشت و درمان کشور خانه نشین شدهاند
عضو نظام پرستاری خراسان رضوی جایگاه پرستاران در جهان را بالاتر از پزشکان دانست و با بیان این که متاسفانه در ایران تنها پزشک دارا احترام است، متذکر شد: خانه نشینی بسیاری از پرستاران پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه به دلیل احترامی است که از سوی مسئولان تنها شامل پزشکان میشود نه پرستاران.
توکلی تفاوت دریافتی یک پزشک و پرستار در ایران را معنا دار دانست و بیان داشت: متاسفانه دریافتی یک پزشک در کشور در برابر دریافتی یک پرستار بیش از دهها برابر است و این در حالی است که پرستاران با وجود این که باید تنها ۱۲ ساعت یعنی نهایتا ۸۰ ساعت شیفت خود را در بیمارستان بگذرانند، این تعداد ساعت به ۱۷۰ ساعت نیز میرسد.
وی در بخش پایانی این گفتوگو با بیان این نکته که هنوز با وجود اعتراضات ماههای گذشته دانشجویان پاسخی از سوی مسئولان نسبت به طرح تربیت کارشناس پرستار در بیمارستانها داده نشده است، بیان داشت: تنها با دیدن همه اعضای خانواده بزرگ بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است که میتوان مشکلات سلامت و بهداشت بیماران در کشور را حل کرد و باید پذیرفت پرستاران نیز جزئی از این خانواده هستند.