به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، مسئله آسیب های اجتماعی جامعه و دانشگاهها این روزها به بحث داغی در میان دغدغه داران حوزه فرهنگی تبدیل شده است، موضوعی که با واکاوی بیشتر پرده از حقایقی بر می دارد که در خلال زندگی روز مره مغفول مانده است.
شاید هیچ تردیدی در «نقش دین در کاهش آسیب های اجتماعی» حداقل برای عموم اقشار مردم وجود نداشته باشد؛ اما متاسفانه در عمل شاهد کم توجهی به این موضوع در برنامه ریزی های فرهنگی و عملکرد دانشگاهها هستیم.
پیش از این سراغ دو تن از مسئولان مشاوره دانشجویی دانشگاهها رفته بودیم و رابطه دینداری و گرایش به مواد مخدر را بعنوان یکی از معضلات دامن گیر بخصوص در دانشگاهها مورد توجه قرار داده بودیم.
کسب آرامش از مواد مخدر به جای ارتباط با خدا
حسین مهدیان، مدیر گروه روانشناسی دانشگاه آزاد بجنورد، در گفتوگو با خبرنگار ما بیان کرد: ضعف دینی در اشخاص باعث ناامیدی و گرایش به آسیب هایی چون اعتیاد خواهد شد.
وی افزود: شخص به جای اینکه در مواجه با مشکلات به خدا توکل کند، دست به دامان آرامش های کاذب میشود.
مهدیان، افزود: اگر آموزهها و اصول ارزشی و دینی از همان خردسالی به دانشجویان آموزش داده شود و تفریحات آنان متنوع، علمی و پژوهشی باشد، قطعا آسیبهای اجتماعی نه تنها در مشکل اعتیاد بلکه از همه لحاظ کاهش خواهد یافت.
وی گفت: اگر شخص برای رهایی از اضطراب و استرس درونی یا مشکلات خانوادگی به سمت مصرف مواد مخدر رو بیاورد در ابتدای مصرف دچار حالت سرخوشی خواهد شد؛ اما بعد از مدتی مشکلات وی تشدید خواهد شد و شخص را به نابودی میکشاند.
یکی از علل اساسی گرایش به مواد مخدر ضعف اعتقادی است
رئیس مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز یکی از علل اساسی مصرف مواد مخدر در میان دانشجویان را ضعفهای اعتقادی و دینی عنوان کرد.
نیکزاد، افزود: همچنین تحقیقات نشان داد نقش خانواده در کاهش آسیب های اجتماعی بسیار موثر است؛ به طوری که دانشجویانی که در شهر خود و در بین خانواده بودهاند، خیلی کمتر از دانشجویان غیر بومی و خوابگاهی گرفتار آسیب هایی نظیر اعتیاد شده اند.
هرچه سطح تدین و تحصیلات افراد بالا می رود جرایم به شدت کاهش می یابد
محمد رحیم نوروزیان، معاون سیاسی و اجتماعی استاندار خراسان شمالی و دبیر کمیسیون دانشجویی استان نیز در گفتوگو با خبرنگار ما تصریح کرد: آمارهای رسمی که از پرونده های قضایی به دست ما می رسد، نشان می دهد افرادی که با مجموعه های ارزشی همچون بسیج در ارتباط هستند، آمار جرایم بسیار پایینی دارند.
وی افزود: همچنین افراد متدین و مذهبی و افراد تحصیلکرده خیلی خیلی کمتر دچار آسیب هایی مثل اعتیاد می شوند؛ به طوری که هرچه سطح تدین و تحصیلات فرد بالا رفته آمار جرم نیز کاهش محسوسی داشته است.
نوروزیان تصریح کرد: اگر دانشجوی ما با مسائل دینی و قرآن انس بگیرد، اخلاق و رفتارهای اجتماعی اش درست خواهد شد و ما می توانیم خیر و برکت را در علم و دانش و دانشگاه مشاهده کنیم.
محمد رحیم نوروزیان ادامه داد: عمده آسیب های اجتماعی به خاطر این است که پایبندی به اخلاق کمرنگ شده است، قانون نمیتواند ما را نگه دارد اخلاق ما را به رعایت مسائل پاینبد خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه اگر در موضوع مواد مخدر تزکیه را در راس برنامههای خود قرار دهیم و دانشجویان را با مهارت دینی آشنا کنیم تا رفتار و اخلاقش دینی شود همه مسائل حل خواهد شد.
مرجع تقلیدم مصرف مواد مخدر را حرام اعلام کرده است
در این رابطه گفتوگویی داشته ایم با یک دانشجوی مذهبی و علت عدم گرایش به آسیب ها از جمله مواد مخدر را از وی جویا شده ایم، فرهادی دانشجوی دانشگاه پیام نور بجنورد استدلال های مهمی را مطرح کرد.
وی گفت: اگر فرض مثال موضوع اعتیاد دانشجویی را محور قرار دهیم با توجه به آموزه های دینی مسئله آبرو بسیار مهم است؛ بنابراین فرد مذهبی از ترس آبرویش هم که شده سراغ مواد مخدر نمی رود.
فرهادی افزود: همچنین مرجع تقلید بنده مصرف مواد مخدر را شرعا حرام اعلام کرده اند و مصرف آن برای مقلدان ممنوع است؛ چرا که دارای ضرر های مالی، جانی و اجتماعی است.
وی این موضوع را به سایر آسیب های اجتماعی نیز تعمیم داد و تصریح کرد: با توجه به تجربیاتی که بنده در تعامل با دانشجویان مذهبی و خانواده های آنان دارم، آسیبهای اخلاقی و ارتکاب اعمال خلاف عرف و شرع در این طیف بسیار پایین است.
این فعال دانشجویی در پایان گفت: در واقع تعادل و دوری از حواشی یکی از بارز ترین ویژگی های افراد دیندار به شمار می رود و این به واسطه اعتقاد به جهان آخرت پدید آمده است؛ بنابراین از لذت های دردسر ساز و غیر شرعی به سادگی چشم پوشی می کنند.
«و من یتق الله یجعل له مخرجا»
چندی پیش نیز مصاحبه ای داشتیم با یکی از دانشجویان مصرف کننده مواد مخدر که در حال ترک اعتیاد بود او نیز یکی از دلایل گرایش خود به مواد مخدر را دوری از خانواده و پناه بردن به مواد جهت کاهش فشار های روانی به جای توکل بر خدا عنوان کرد.
از او پرسیدیم در روزهای سخت ترک اعتیاد به چه پناه می بری، پاسخ می دهد: اگر باور کنید این روزها خیلی ارتباطم با قرآن بیشتر شده است و سعی می کنم نمازهایم را اول وقت بخوانم.
وی ادامه داد: نماز و قرآن کمک کارم هستند و یک قلم هوشمند دارم که وقتی روی آیات می گیرم هم عربی اش را تلاوت می کند و هم معنای فارسی اش را و این خیلی به من نیرو و آرامش می دهد.
از او می پرسم زیباترین آیه قرآن از نظرت کدام بوده، بلافاصله می گوید: " وَمَن یَتَّقِ اللَّـهَ یَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَ یَرْزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لَا یَحْتَسِبُ" یعنی هرکس تقوای الهی پیشه کند، خداوند متعال راه نجاتی از مشکلات را برایش باز می کند و روزی آن ها را از جایی که فکرش را نمی کنند، می رساند.
به نصرت الهی یقین دارم
این صحبت های «مجتبی» خیلی توجهم را جلب می کند و از حال معنوی او بیشتر جویا می شوم و از او می پرسم نگاه شما به نصرت الهی در این موضوع چگونه است، پاسخ می دهد: اگر امروز رئیس جمهور کشور شخصا به شما قول مساعدت در موضوعی را بدهد، باور می کنید یا خیر؟
وی تصریح کرد: حال خداوند متعال که با بندگان قابل قیاس نیست و صاحب قدرت و اختیار تام است و همه چیز به فرمان اوست وقتی می گوید بندگانم را که در مسیر من قدم بردارند، یاری می کنم، آنگاه به وعده هایش باور نداشته باشم؟
در اجرای سند اسلامی شدن دانشگاه ها ضعیف عمل می شود
حجت الاسلام موسوی جاجرمی، مسئول نهاد رهبری در دانشگاه های خراسان شمالی نیز در این خصوص می گوید: قطع به یقین کسانی که به آخرت اعتقاد دارند و بر اساس آیاتی نظیر این که می فرماید آنچه در دنیاست فانی و آنچه نزد خدا در آخرت هست، باقی است هیچ وقت برای دو روز زندگی دنیا خود را درگیر حاشیه و انحراف نمی کنند.
وی اذعان کرد: در همین رابطه معاونت ها و مدیریت های فرهنگی باید بدانند که سند اسلامی شدن دانشگاه ها دقیقا همین مسئله را بیان می کند و حتی ریزترین راهکارها را نیز مشخص می کند؛ اما متاسفانه در مرحله اجرا چیز دیگری را شاهدیم.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: اگر نخواهیم بگوییم در این موضوع عمد در کار است، باید بگوییم در اجرا ضعیف عمل می شود.
بچه های انقلابی دانشگاه ها از برخی مدیران بهتر اهمیت مسئله را درک کرده اند
وی تصریح کرد: به نظر می رسد موضوع بر می گردد به دیدگاه ها به طوریکه بچه های متدین و انقلابی و مذهبی با تمام وجود اهمیت این مسئله را درک و اجرا میکنند؛ اما ممکن است برخی خیلی در این سطح نباشند.
حجت الاسلام موسوی جاجرمی خاطرنشان کرد: اگر کار انجام بشود و آن ها هم نتایج را ببینند، قطعا همراهی می کنند و می فهمند که راه درست همین است.
وی افزود: مطالبه ما از مسئولین خصوصا مدیران فرهنگی و خود ما بعنوان نهاد این است که یکدیگر را همیاری بکنیم و به برنامه هایی که بیشترین تاثیر را در افزایش میزان دینداری دانشجویان دارد جدی بپردازیم.
برداشت برخی از ایجاد نشاط صرفا موسیقی و شادی است/ معنویت نشاط پایدار می آرود
مسئول نهاد رهبری در دانشگاه های خراسان شمالی گفت: گاهی تصور می شود برای افزایش نشاط باید برنامه های شاد و همراه موسیقی داشته باشیم و فکر میکنند اگر برنامه های مذهبی و معنوی اجرا شود، شادی و نشاط ایجاد نمی شود.
وی ادامه داد: در حالیکه دین همراه خود آرامش و نشاط پایدار می آورد و اعتقاد بنده این است که دانشجویانی که با وجود فراهم بودن زمینه های گناه در دنیای امروز پیگیر برگزاری برنامه های معنوی در دانشگاه هستند به تمام معنا مشغول جهادند.
حجت الاسلام موسوی جاجرمی تصریح کرد: در روحیات این دانشجویان نیز شاهدیم دارای آرامش عجیبی هستند، درسشان را خوب می خوانند، عبادتشان را انجام می دهند و در حق بقیه دلسوز و مهربان هستند و حتی کسانی که اینها را در ظاهر مورد تمسخر و بی مهری هم قرار می دهند در نهایت آنها را امین و مورد اعتماد خود قرار می دهند و در دل تعلق خاطر به آنها دارند.
اگر بحثهای فقهی را هم در نظر نگیریم آمار ها می گوید برای کاهش آسیب ها باید به دینداری افراد پرداخت
وی افزود: حضرت امام(ره) می فرمودند اگر بروید پرونده های مجرمان و زندانیان را بررسی کنید می بینید بیشتر از طیف بی نمازها هستند و چقدر خوب است کسانی پیدا شوند در قالب تحقیق و پایان نامه همین مستندات را جمع آوری کنند.
مسئول نهاد رهبری در دانشگاه های خراسان شمالی اضافه کرد: بعنوان مثال طبق تحقیقات انجام شده مشخص شد، بیش از 80 درصد زندانیان و مجرمان کسانی هستند که خود و خانواده شان اهل نماز نیستند و این نشان می دهد چقدر مسئله دین در کاهش آسیب ها و جرایم کلیدی است.
این استاد حوزه و دانشگاه تاکید کرد: لذا مدیران و عاملان فرهنگی دانشگاه ها حتی اگر بحث های فقهی و شرعی را هم در نظر نگیریم با توجه به اسناد و آمارها موظف هستند برای کاهش آسیب ها برنامه هایی در جهت تقویت دینداری دانشگاهیان طراحی و اجرا کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: نکته مهم دیگر این است که دینداری علاوه بر کاهش آسیب ها تاثیر بسزایی در تقویت پیشرفت ها نیز دارد؛ چرا که در فضایی با آرامش و سالم به لحاظ انگیزه های انقلابی و اخلاقی، فضایل معنوی و علمی نیز خیلی سریعتر رشد می کند.
دقیقا این متن حرف دل من بچه مذهبی بود.
مخصوصا این تکیه متن:
"گاهی تصور می شود برای افزایش نشاط باید برنامه های شاد و همراه موسیقی داشته باشیم و فکر میکنند اگر برنامه های مذهبی و معنوی اجرا شود، شادی و نشاط ایجاد نمی شود."
بعضیا فکر میکنن شادی و نشاط توی اهنگ و موسیقی و امثالهم است در حالیکه انسان هر چه ارتباط با خدا بیشتر میشه شادی و نشاط بسیار عمیق و پایداری فرد پیدا میکنن.
این تجربه شخصی خودم بود که گفتم.
دوستان میتونن امتحان کنن یه شب نماز شب بخونن(دورکعتشم کافیه)بعد صبح از خواب بیدار بشن ببینن چه حالی دارن