به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بیرجند، کرسی های آزاداندیشی از موضوعاتی است که همواره مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده و ایشان در دیدارهای مختلف خود با دانشجویان به اهمیت برگزاری آن اشاره کردند.
رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعى از نخبگان و برگزیدگان علمى کشور در 13 مهر 1390 می فرمایید: «فکر کنید، بگویید، بنویسید، در مجامعِ خودتان منعکس کنید، آن کرسىهاى آزاداندیشى را که من 100 بار ـبا کم و زیادشـ تأکید کردهام راه بیندازید و اینها را هى آنجا بگویید. این میشود یک فضا. وقتى یک فضاى گفتمانى به وجود آمد، همه در آن فضا فکر میکنند، همه در آن فضا جهتگیرى پیدا میکنند، همه در آن فضا کار میکنند.
خراسان جنوبی نیز با بیش از 50 هزار دانشجو یکی از استانهای دانشگاهی کشور است که می تواند در زمینه برگزاری کرسی های آزاداندیشی نیز در کشور خیلی حرف ها برای گفتن داشته باشد، اما به نظر می رسد که در یکی دو سال اخیر این کرسی ها در دانشگاههای استان آن چنان که باید برگزار نشده است.
یکی از نهادهایی که در برگزاری کرسی ها دخیل هستند و نقش مهمی را ایفا می کنند، دفاتر نهاد رهبری در دانشگاهها هستند. در این گفتوگوی تفصیلی سعی شده با حجت الاسلام محمد علی جعفری، مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خراسان جنوبی به دلیل کم رنگ بودن این کرسی در دانشگاههای استان بپردازیم.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خراسان جنوبی با بیان اینکه ما پنج دفتر نهاد در استان خراسان جنوبی داریم که این پنج دفتر همه جانبه فعالیت داشته اند، گفت: اگر دفتری جایی کوتاهی کرده صحیح نیست که ما تعبیر دفاتر نهاد را برای کوتاهی به کار ببریم و باید اشاره کنیم به همان دفتر با نام دانشگاه تا سوء برداشتی از سمت دیگران نسبت به دفاتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها پیش نیاید.
حجت الاسلام جعفری با بیان اینکه در بحث کرسی ها ما دو تا سه سیر داریم، مرحله اول کرسی ها در شورای فرهنگی مطرح و قرار شد اجرایی بشود، گفت: معمولا دفتر نهاد به لحاظ اینکه مسائل فرهنگ سازی بشود احساس میکند که تا دیگران راه بیفتند نیاز به حمایت و پیش قدم شدن دفاتر نهاد است؛ برای مثال برنامه ضیافت اندیشه که برای اساتید برگزار می کنیم، این برنامه الان حوزه آن حوزه معاونت آموزشی دانشگاه است و هزینه هایش از آنجا است و تمام کارش مربوط به آن حوزه میشود؛ اما سال های اول من خودم با تمام توان پی گیر این کار بودم و انجام می دادم الان هم هنوز بخش عمده را رصد می کنیم از لحظه شروع تا پایان بخش عمده فعالیت ها را اعضای نهاد انجام می دهند؛ اما گزارشی که می دهیم به عنوان معاونت آموزشی می دهیم.
وی افزود: به خاطر اینکه احساس میکنیم دغدغه ما در این مسائل باید بیشتر باشد نسبت به دیگر دوستانمان امروز اگر روز اول نظر سنجی می کردیم از اساتید از مفید یا غیر مفید بودن و اینکه اثرگذار هست یا نه و یا به برگزاری آن ادامه بدهیم یا خیرمعلوم نبود پاسخی که الان داریم روز اول داشته باشیم؛ زیرا بعد از اینکه اجرایی کردیم و اساتیدی آمدند با چهره باز و با توان علمی و بدون اینکه بخواهند نسبت به یک سری مسائل حساسیت نشان بدهند حاضر شدند حرف همه را بشنوند، گفتگوی مناسب داشته باشند و عالمانه وارد و خارج کلاس بشوند و مسائل دیگر را در نظرنگیرند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خراسان جنوبی یادآور شد: اساتید ما هم دیدند که می توانند در امنیت کامل سئوالات خود را مطرح کنند و به پاسخ برسد و غیر از تعلیم و تعلم و گفت و شنود و مذاکره علمی چیز دیگری هم نیست و استاد به این نتیجه رسید که موضوع خوبی است و ما بعد از دو سال که ارزیابی کردیم اساتید گفتند که این طرح ضیافت اندیشه باید 30سال پیش برگزاری می شد.
کرسی هایی که در چارچوب قانون باشد را حمایت می کنیم
جعفری بیان داشت: کرسی های آزاداندیشی زمانی که نهاد خودش پای کار بود کرسی هایی هم برگزار کرد و دانشجوها هم پای کار آمدند چون کرسی ها متولی خاصی نداشت، گفته شد که یک متولی داشته باشد بعد برسی ها متولی آن حوزه فرهنگی معرفی شد و دفتر نهاد عضو جلسات تصمیم گیری که برای کرسی ها می تواند باشد. در دانشگاه بیرجند این حالت پیش نیامده که دانشجو یا استادی مراجعه کند طرحی داشته باشد در جهت اجرای کرسی ها و ما حمایت نکنیم حال چه حمایت فکری باشد یا مالی، در صورتی که قانون شکنی نشده در چهار چوب قانون همکاری کمک کردیم.
وی افزود: مسئولان در حوزه فرهنگی هم به دنبال چوب لای چرخ گذاشتن نیستند اما خوب یک سری موارد هم باید رعایت بشود، وقتی در کرسی تعریف شده که مقوله فکری به گفتگو بگذاریم باید یک کارشناس داشته باشیم برای تحلیل و اگر موضوع به گونه ای باشد که هم جنبه مثبت و هم منفی آن درمحیط موثر باشد، صلاح نیست که بدون کارشناس باشد هر دو طرف از روی احساس و پا فشاری حرف خود را می زند اگر کارشناس باشد می تواند جمع بندی بکند به طرف مقابل حق یا ناحق بودن را می گوید و از همه مهم تر حرف اساسی دین و حق را می زند نه اینکه صرفا افراد هر چه از هر کس یا از هر طریقی شنیده اند همان را به عنوان مطلب حق بگویند.
مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه بیرجند افزود: اگر کرسی احیانا در جایی در این موضوع دچار چالش بشود یعنی موضوع باشد؛ اما کارشناس نداشته باشد بگویند که تاخیر بندازید تا کارشناس بیاوریم، البته ما در هر حوزه کارشناس داشتیم و دعوت کردیم؛ اما برای احتیاط ممکن است در دانشگاهی چنین گیر و پیچی درست شود.
جعفری خاطرنشان کرد: کرسی ها آزاداندیشی در دانشگاههای استان صد در صد مورد تایید نیست؛ اما به این سمت حرکت میکند که کاملا مورد تایید باشد و البته مشکلاتی هم دارد.
وی افزود: کرسیها گاهی امکان دارد موانع خاص داشته باشد به هر صورت باید در جهت برگزار شدن بهتر و کاملتر آن تلاش کنیم، در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند با مقوله آب کرسی برگزار کردند، مقوله آب اصلش خوب است به خصوص در منطقه ما ولی ممکن است یک مقوله فرهنگی و فکری نباشد که یک موضوع فلسفی و فرهنگی بحث شود و شاید ضعف در این کرسی باشد؛ اما اصل قضیه روی برگزاری کرسی ها که حتی چنین موضوعی را تحت عنوان کرسی مورد بررسی قرار می دهند انگیزه خوبی است و باید تشکر کنیم.
کارشناس برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی باید تعیین شده باشد
مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خراسان جنوبی با اشاره به اینکه کرسی ها بر اساس فرمایش رهبر انقلاب باید برود به سمت مقولات فکری که دانشجو زیاد درگیر نباشد و در موضوعات فلسفی و عقیدتی و سیاسی سئوالات فراوانی باشد، گفت: اگر این سئوالات جایی پاسخ ندهند هم برای دانشجو آفت دارد و فکرش را درگیر می کند و هم ممکن است به محیط آسیب برساند؛ بنابراین مقام معظم رهبری می فرمایند محیط دانشگاه یک محیط آزاد اندیشی است که می شود حرف موافق و مخالف را هر دو مطرح کرد و هم حرف اساسی را زد؛ بنابراین برای کرسی ها داور به عنوان کارشناس و دو فکر موافق و مخالف را دیده اند و زمانی تعریف شده برای صحبت کردن و نهایتا یه یک جمع بندی توسط کارشناس می رسند تا نه مخاطب آسیب ببیند و نه اینها فکر کنند که هرچه گفته اند حق بوده و متوجه بشوند یک حد وسط و واقعیتی در بین است از طرفی طرف تخلیه شده وقتی حرفش را گفته اگر شخصیت منصفی باشد که معمول هستند وقتی دید در فضای آرام و سالم حرف حقی گفته شد حد اقل ممکن است ذهنش را مشغول کند و پی گیر شود؛ بنابراین مقام معظم رهبری می فرمایند: «در این محیط که یک فضای آزاد اندیشی است در خانه خودمان سئوالات و مشکلات را حل کنیم و نگذاریم بیرون برود واگر کسی سوالی دارد همینجا جواب داده بشود؛ زیرا بستر و جایگاهی برای کرسی ها مطرح شده است».
جعفری با اشاره به اینکه ما در دانشگاه بیرجند از مدتی پیش مستقیم وارد کار اجرای کرسی ها نشدیم و اگر جایی در خواستی شده و پیشنهادی شده که نیاز به حمایت بوده قطعا حمایت شده و از سوی حوزه فرهنگی هم احساس نکردیم مانعی درست کرده اند، گفت: در دانشگاههای دیگر هم همین انتظار را داریم، حال اگر جایی در بحث کارشناس مشکل دارد یا فضا به گونه ای است که مصلحت نیست؛ این معنای آن کارشکنی نیست. مثلا انتخابات باید یک کرسی داغ با یک موضوع سیاسی که احیانا کاندیداها حساس هستند که یک کاندیدا را به زمین بزنیم یا یک کاندیدا را بالا بیاوریم، حالا مثلا اگر این کرسی را در روز ششم اسفند قبل انتخابات بگذاریم طبیعی است که دانشگاه مخالفت کند؛ اما این مخالفت با کرسی نیست قطعا افرادی که دارد برای کاندیدا شدن تبلیغ می کنند ممکن است معترض بشوند پس نباید بگوییم که کارشکنی و مخالفت می کنند.
وضعیت کرسیها در دانشگاههای استان
وی گفت: دفتر نهاد در یک دانشگاهی که تاسیس می شود نسبت به آن دانشگاه و دانشکده های دانشگاه مسئولیت دارد و اگر ورودی پیدا کرد، دخالت محسوب میشود؛ بنابراین ما در خراسان جنوبی پنج دفتر داریم و هر دفتر در استان حوزه هایی دارد.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای خراسان جنوبی با اشاره به فعالیت دفتر نهاد در دانشگاههای استان، افزود: باید ببینیم مرکزی که پیام نور دارد مسئول نهادش چقدر کارکرد دارد؛ چون اصلا نهاد نداشته است و هنوز نهاد یک سال نیم بیشتر عمرش در این دانشگاه نیست و کادر اجرایی آن هنوز کامل نشده و دفتری نوپا با مراکز مختلف است.
وی گفت: باید دید که در دانشگاههای شهرستانها واقعا آن تجمیع و حضور دانشجو چقدر است؟ مثلا پیام نور بیرجند بیشتر ساعات آموزشی دانشجو دارد، خوابگاه ندراد که دانشجو متمرکز شود و آن جمعیتی که در یک دانشگاه دارای خوابگاه دولتی است را نداریم؛ اما در عین حال اگر جایی باشد که ما مشکلی داشته باشیم که این مشکل برگشت به نهاد کرده باشد، قطعا ما استقبال می کنیم و با دوستان در میان می گذاریم تا این مشکلات را برطرف کنیم.