به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از اهواز، نشست خبری کنگره علمی تصویربرداری بیماریهای زنان با حضور احمد سلطانی شیرازی، دبیر علمی کنگره و جمعی از خبرنگاران و اهالی رسانه و مطبوعات در محل سالن اجتماعات معاونت توسعه پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد.
سلطانی در این نشست با بیان اینکه هفتمین کنگره کشوری سالانه تصویربرداری بیماریهای زنان از سوی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و با همکاری انجمن رادیولوژی ایران و خوزستان از 12 تا 14 اسفندماه 94 در تالار شهدای دانشگاه برگزار می شود، گفت: این کنگره، تنها کنگره فوق تخصصی در زمینه بیماریهای زنان در سطح کشور است.
وی افزود: طبق سیاست گذاریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از هشت سال پیش کنگره علمی تصویربرداری بیماری های زنان در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با همکاری انجمن رادیولوژی ایران و انجمن رادیولوژی خوزستان برگزار می شود.
احمد سلطانیشیرازی در این نشست خبری بیان داشت: سعی بر آن بوده است تا در این کنگره بیماریهایی که در بین زنان شایعتر است و از لحاظ تشخیصی و درمانی در سطح کشور و دنیا هنوز اختلافنظرهایی پیرامون آنها وجود دارد، بازشناسی و آخرین اطلاعات علمی درباره این بیماریها مطرح شود و نحوه برخورد و رفتار با این بیماران در سطح استان و کشور در حد استاندارد جهانی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه مشکلاتی که نوع بشر دارد تقریبأ در دنیا یکسان است، گفت: بیماریهایی که زنان در سنین باروری و بعد از آن به آنها مبتلا میشوند، به طور شایع مربوط به رحم، تخمدان و پستان است و مواردی که میتوانند منجر به مرگ و میر یا ناتوانی بیمار شوند، سرطان این اعضا است.
دبیر علمی هفتمین کنگره تصویربرداری بیماریهای زنان افزود: همچنین روشهای تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماریهایی که منجر به اختلال در باروری میشوند و تحت عنوان نازایی و علل نازایی شناخته میشود از معضلاتی است که هزینه سنگینی دارد و باید در سطح کشور استاندارد شود.
سلطانی با اشاره به اینکه اختلالات ژنتیکی و کروموزومی و عواملی که منجر به اختلال در رشد جنین میشوند سبب مرگ جنین و یا تولد نوزاد ناقص خواهند شد، تصریح کرد: داشتن یک نوزاد معیوب حتی در صورت زندهماندن هزینه سنگینی را برای خانواده به همراه خواهد داشت. هدف ما پیشگیری از تولد چنین نوزادانی است؛ تشخیص این نارساییهای کروموزومی در مراحل اولیه حاملگی اهمیت بسیار زیادی دارد.
وی اظهار داشت: این کنگره تنها کنگره تخصصی در زمینه بیماریهای زنان در سطح کشور است. بر اساس سیاستهای وزارت بهداشت، در استان خوزستان و دانشگاه علوم پزشکی اهواز در موضوع رادیولوژی متولی برگزاری کنفرانسهای فوقتخصصی در این زمینه است.
دبیر علمی هفتمین کنگره تصویربرداری بیماریهای زنان ادامه داد: این تصمیم حدود هشت سال پیش اتخاذ شد و خوزستان به محوریت دانشگاه علوم پزشکی اهواز با توجه به تعهد استان در این زمینه با همکاری انجمن رادیولوژی ایران و خوزستان و تمام دانشگاههای علوم پزشکی کشور سعی کرده است هر ساله یک کنفرانس در زمینه بیماریهای زنان و مامایی برگزار کند که موضوعات مطرح در این کنفرانسها بهطور عمده معضلات عمومی کشور است.
سلطانی با بیان اینکه بدیهی است همه بیماریها قبل از درمان باید تشخیص داده شوند و تشخیص بهموقع درمان بیماری را آسان میکند، گفت: برای تمام بیماریها هر چه در زمینه تشخیص صحیح سرمایهگذاری تجهیزاتی و نیروی انسان شود، تصمیمی بهجا و با بازده زیاد خواهد بود.
وی افزود: امروز چشمِ پزشکی روشهای تصویربرداری هستند و با توجه به اینکه تصویربرداری رشته جوانی است که بیش از صدسال قدمت ندارد، ابزارهای تصویربرداری کاملاٌ امن هستند و برای جنین نیز مشکلی به وجود نخواهند آورد. بهطور مثال سونوگرافی وسیلهای است که امواج صوتی به سوی بیمار ارسال میکند و هیچ ضرری برای بیمار نخواهد داشت.
دبیر علمی هفتمین کنگره تصویربرداری بیماریهای زنان عنوان کرد: سعی ما بر این است که از روشهای تصویربرداری مضر مانند اشعه ایکس، رادیوگرافی یا سی تی اسکن استفاده نشود؛ وسیله امن دیگر MRI بهدلیل داشتن پرتوهای الکترومغناطیسی است که تا امروز در این روش خطری برای بیمار و جنین مطرح نشده است.
سلطانی با اشاره به اینکه در زمینه سونوگرافی در استان در مجموع امکانات مناسب فراهم است، خاطرنشان کرد: با توجه به رشد جمعیت، پیشرفت علم، افزایش نیاز به سلامتی و بالارفتن سطح توقع مردم برای زندگی مناسبتر و استاندارهای بهداشتی، هنوز به لزوم سرمایهگذاری بیشتری در این زمینه احساس میشود.
وی با ابراز امیدواری از اینکه با بهبود ارتباطات بینالمللی هم در جهت تجهیز مراکز و نگهداری تجهیزات تسهیلاتی فراهم شود، گفت: دانشگاه و دولت میتوانند در این زمینه کمک شایانی کنند؛ با تجهیز این مراکز رقابت بهتری نیز برقرار میشود. در اهواز حدود 50 مرکز و در کل استان 150 مرکز رادیولوژی و سونوگرافی وجود دارد؛ همچنین حدود 7 مرکز MRI و به همین تعداد سی تی اسکن در اهواز فعال هستند.
دبیر علمی هفتمین کنگره تصویربرداری بیماریهای زنان با تبیین جزئیات این کنگره، اظهار داشت: این کنگره از 12 تا 14 اسفندماه در تالار شهدای دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز برگزار خواهد شد که از ساعت هشت صبح تا 2 بعدازظهر ارائه مقالات در قالب سخنرانی و از ساعت سه تا چهار عصر نیز در قالب وُرکشاپ بهصورت توضیح روشهای تشخیص با حضور بیماران خواهد بود. در این وُرکشاپها شنوندگان در یک محیط صمیمی و نزدیک با آموزشدهنده در ارتباط هستند.
سلطانی با اشاره به اینکه کنگره شش محور اصلی خواهند داشت، محور اول (در صبح چهارشنبه) را رشد طبیعی و غیرطبیعی جنین عنوان کرد و توضیح داد: تقریبا 10 درصد از حاملگیها دچار اختلال رشد جنین هستند که علل متعددی مانند ضایعات جفت، فشارخون، دیابت، سوء تغذیه و استرس مادر و بیماریهای ژنتیکی و کروموزومی منشأ آن است. از اهداف کنگره جلوگیری از تولد جنین مبتلا به سندروم داون و تشخیص اختلال رشد جنین در مراحل اولیه است.
وی گفت: محور دوم کنگره در عصر چهارشنبه، در زمینه روشهای سونوگرافی در تشخیص ضایعات سیستم عصبی شامل مغز و نخاع در جنین خواهد بود و در آن به چنین موضوعاتی پاسخ داده خواهد شد که آیا رشد مغزی جنین طبیعی است و در صورت داشتن مشکل آیا منجر به مرگ یا نقص خواهد شد و یا راه درمان برای آن وجود دارد. سخنرانیهای این محور مربوط به سیستم گوارش، ناهنجاریهای صورت و سیستم عصبی جنین خواهد بود.
دبیر علمی هفتمین کنگره تصویربرداری بیماریهای زنان با بیان اینکه در محور سوم(صبح پنجشنبه) موضوعات مرتبط با علل خونریزی ناشی از سیستم تناسلی شامل رحم و تخمدان، بیماریها و روشهای تصویربرداری از آنها و تومورها و سرطان دهانه رحم مطرح و بررسی خواهد شد، افزود: هدف از این محور ایجاد شناخت بیشتر برای متخصصان زنان و ماما نسبت به این بیماری و راههای تشخیص و درمان در مراحل اولیه و نحوه مدیریت درمان بیمار است.
سلطانی گفت: عصر پنجشنبه محور چهارم با موضوع ضایعات تخمدان بررسی خواهد شد؛ سرطان تخمدان از مواردی است که بیماری در زمان مراجعه بسیار پیشرفت کرده است. محور پنجم در روز جمعه با موضوع بیماری آندو متریوز خواهد بود که یک بیماری شایع در میان مردم است و هنوز در خصوص نحوه برخورد و درمان آن اختلافنظر زیادی وجود دارد. این بیماری یک پدیده غیرطبیعی است که تمام لگن و شکم را درگیر میکند.
وی محور ششم در عصر روز جمعه را در زمینه بیماریها و سرطان پستان عنوان کرد و افزود: این بیماری شایعترین سرطان در میان زنان است. در این برنامه درباره نحوه درمان و مشکلات بیماران مبتلا به سرطان سینه بعد از درمان بحث خواهد شد.
دبیر علمی هفتمین کنگره تصویربرداری بیماریهای زنان تصریح کرد: در این کنگره در مجموع 30 مقاله ارائه و شش کارگاه و شش پنل برگزار خواهد شد؛ از میان مقالات دریافتشده موضوعاتی که بیشتر در خصوص شیوع بیماریها و معضلات تشخیص درمان این بیماری بوده، مورد تأیید قرار گرفتهاند.
وی افزود: همچنین در بخش اول این کنگره نگاهی به چالشهای قانونی در برخورد با بیماران مبتلا به این ناهنجاریها توسط پزشکی قانونی مطرح خواهد شد. نگاه به موضوعات اخلاق در این حوزه از پزشکی و ارائه سخنرانی تحت عنوان اخلاق در برخورد با بیمار حامله از دیگر برنامههای این بخش است که رفتارهای هر دو طرف یعنی بیمار و پزشک در یک استاندارد تعدیل میشود.
سلطانی با اشاره به مخاطبان این کنگره، عنوان کرد: مخاطبان کنگره بیشتر متخصصان زنان، ماماها، رادیولوژیستها و گروههای فراگیر مانند دستیاران آنها، جراحان، پاتولوژیستها، رادیوتراپیستها، انکلوژیستها، پزشکان عمومی و دانشجویان پزشکی هستند.
دبیر علمی هفتمین کنگره تصویربرداری بیماریهای زنان در خصوص نحوه ثبتنام برای شرکت در این کنگره، خاطرنشان کرد: ثبتنام از طریق سایت بازآموزی مدون دانشگاه صورت خواهد گرفت؛ این کنگره دارای امتیاز بازآموزی برای پزشکان نیز خواهد بود؛ سالهای گذشته سخنرانان بسیاری از دانشگاههای علوم پزشکی تهران، مشهد، تبریز، شیراز، و غیره در این کنگره حضور یافتند.
وی عنوان کرد: در حاشیه برگزاری این کنگره نیز در سالن مجاور یک نمایشگاه تجهیزات پزشکی برپا خواهد شد که آخرین دستگاهها در زمینه تشخیص این بیماریها از شرکتهای مختلف در آن به نمایش گذاشته خواهد شد؛ همچنین برپایی یک نمایشگاه کتاب در این زمینه از دیگر برنامههای کنگره است.
سلطانی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری دانشجو در باره میزان درصد فرزندان ناهنجار در خوزستان اظهار داشت: میزان رشد و فرزندآوری در خوزستان بالا است و این تعداد بالا میزان ابتلا به مشکلات ناهنجاری را در خوزستان نسبت به استان های دیگر افزایش داده است.
وی همچنین درپاسخ به سئوال خبرنگار خبرگزاری دانشجو درباره پراکندگی تجهیزات تصویر برداری در خوزستان گفت: اکنون شهرستان های خوزستان به لحاظ امکانات تصویربرداری وضعیت مناسبی دارند ولی متاسفانه باید نحوه استفاده از وسایل را اصلاح کنیم.
دبیر علمی هفتمین کنگره تصویربرداری بیماریهای زنان تصریح کرد: اکنون حداقل زمان انتظار برای mri در خوزستان یک هفته است که قابل قبول است.