به گزارش خبرگزاری دانشجو از اهواز، اقتصاد مقاومتی ، اقدام و عمل جبهه حرکتی سال 95 است که از سوی مقام معظم رهبری نامگذاری شده است. برای بررسی ابعاد و زوایای این نامگذاری گفت و گوی تفصیلی را با بهمن شهریاری مسئول بسیج دانشجویی خوزستان انجام دادیم.
با سلام و تبریک سال نو، از اینکه در ابتدای سال 95 فرصت در اختیار خبرگزاری قرار دادید تشکر می کنم. جناب شهریاری درباره منطق نامگذاری سال 95 درابتدا توضیح بفرماید؟
بنده هم سال جدید را تبریک می گویم امیدواریم سال 95 که ابتد و انتهای آن فاطمی است سال پر و خیر برکت برای ملت ایران باشد.
شعار سال و انتخاب آن از سوی مقام معظم رهبری در ابتدای سال در واقع افق و چشم انداز سال را مشخص می کند.
امام خامنه ای براساس اولویت ها و شرایط موجود راهبرد سال جدید را مشخص می کند که تجربه سال های قبل نشان می دهد هر قدر به این شعار و عمل به آن پایبند بودیم در ادامه سال موفق تر بودیم.
امام خامنه ای امسال را به مثابه چند سال گذشته مسایل اقتصادی و مرتبط با آن را اولویت سال قرار دادند و بعد از تاکید و تبیین چند ساله اقتصاد مقاومتی از سوی معظم له، امسال ایشان به طور مشخص شعار سال که در واقع پیشانی سال جدید است را به اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل اختصاص دادند.
پارادایم اقتصاد مقاومتی در نوبه خود در ادبیات اقتصادی دنیا امر تازه و غریبی است چرا کشور از تجربه اقتصادی و منطق اقتصادی کشورهای دیگر استفاده نمی کند؟
سوال خوبی است توجه داشته باشید جنس انقلاب اسلامی با همه انقلاب ها متفاوت است و قدرت و ابزار پیش برنده این نظام نیز با همه انقلاب ها بی شک تفاوت محتوای و اساسی دارد و اقتصاد این انقلاب نیز باید از جنس ناب و متفاوت از اقتصاد های امروز دنیا باشد و هر چند اقتصاد مقاومتی به شکل های در کشورهای دیگر تجربه شده است.
ادبیات اقتصاد مقاومتی یک ادبیات مبتکرانه و تازه ای است که می تواند انقلاب اسلامی را در عرصه اقتصاد نفوذناپذیر کند چرا که امروز اقتصاد و گفتمان های اقتصادی متداول به ابزاری برای سلطه کشورها زورگو تبدیل شده است و کشور ما برای حفظ استقلال خود نیازمند اقتصادی مقاوم است.
در سال های اخیر کنگره ها و صحبت ها و مقالات بی شماری در باره اقتصاد مقاومتی گفته شده است ولی اقتصاد مقاومتی به مرحله اجرا نرسیده است؟
بزرگترین آسیبی که این اقتصاد را پس از چند سال تهدید می کند شعار زدگی است و توجه داشته باشید اینگونه نیست که مقام معظم رهبری صرفا شعار اقتصاد مقاومتی را دادند و ما باید طوطی وار تکرار کنیم اقتصاد مقاومتی یک باور اقتصادی قوی و نیاز امروز جامعه است.
از سال 1389 گفتمان اقتصاد مقاومتی وارد ادبیات کشور شده است و در این مدت اگر نخبگان و بویژه دولت ها به این مسئله ایمان داشتند امروز ایران اسلامی دارای اقتصادی پیشرو و اثرگذار بود.
متاسفانه هنوز خیلی از مسئولان باورشان نشده است که ما در وسط میدان جنگ تن به تن با اقتصادی غرب هستیم و آمریکا از هر منفذی و از هر ابزاری دنبال ضربه زدن به نظام اسلامی است و نمی شود در وسط جنگ بی خیال بود و مقاومت نکرد و در این جنگ همان طور که رهبری بیان کردند ما به اقتصاد مقاومتی و قرارگاه فرماندهی اقتصاد مقاومتی برای مدیریت جنگ اقتصادی با غرب نیازمندیم.
نخبگان و همه دلسوزان کشور باید در تبین و اجرای این اقتصاد مقاومتی کمک کنند و امروز پس از 4 دهه انقلاب نباید اجازه دهیم دشمن با چماق تحریم و توهم خسته شدن ملت ایران هر لحظه خواست به مردم فشار بیاورد.
به آفت شعار زدگی و عمل گریزی اشاره کردید آیا با این رویه که مسئولان پیش گرفتند که شعار اقتصاد مقاومتی می دهند و ضد آن عمل می کنند می توان به پایان سال 95 در تحقق شعار سال خوشبین بود؟
متاسفانه مسئولی در دولت نداریم که دم از اقتصاد مقاومتی به شکل لسانی نزند ولی ادبیات مسئولان سنخیتی با واقعیت اجرایی آنان ندارد و مدام شعار اقتصاد مقاومتی را سر می دهند ولی از سوی دیگر دروازه واردات به کشور را چارطاق باز می کنند.
به نظرم بیانات امام خامنه ای در حرم مطهر رضوی در آغاز سال یک منشور حکومت داری است و دولتمردان و از همه خواهش می کنم این بیانات و نکات ارزنده آن را ریز به ریز استخراج کنند و مورد واکاوی و اقدام و عمل قرار دهند.
دولت واقعا اگر بنای خدمت برای مردم دارد بهترین راه حل و راهگشا همین منشور حکومت داری است ولی در واقعیت آنچه رخ می دهد خلاف این است و نوعی تقابل با خواسته های رهبری در حل مشکلات مردم از سوی مسئولان دیده می شود.
تاریخ اسلام سراسر از این عبرت ها است و در هر مقطعی مردم و مسئولان از ولایت زاویه گرفتند به همان اندازه دچار خسران و عذاب شدند و به نوعی کربلا و آن مظلومیت ها نتیجه دور شدن مردم از ولایت فقیه بود و این دولت و هر دولتی اگر بخواهد از ولایت فاصله بگیرد دچار افول شده و مورد طرد مردم قرار می گیرد.
رویکرد دولت یازدهم تا چه اندازه در راستای اقتصاد مقاومتی می بینید؟
برای ارزیابی عملکرد دولت روحانی در 3 سال گذشته بیش از آنکه اقدامات را ببینیم ما شاهد صحبت ها و شعارها هستیم در واقع دولت یازدهم خلاصه دو پدیده است یکی اینکه دولت یازدهم همه اهتمام خود را در مسئله برجام گذاشته است و چشم امید به برجام دارد که تاکنون هیچ فرجی حاصل نشده است و در بعد داخلی مبدا و محور همه تلاش های دولت نقد دولت احمدی نژاد است و هر مشکلی در هر بخشی و در هر مقطعی مسبب آن را دولت احمدی نژاد می داند.
امروز افکار عمومی متوجه این دو مسئله شده است و مردم این را درک کردند که نه برجام و نه نقد دولت احمدی نژاد مشکل بیکاری و رکود و تورم را حل نکرده است و سیاست فرافکنی را دولت در پیش گرفته است.
اینکه دولت دم از برجام 2 و3 می زند خوب اولا مردم همچنان منتظر برکات برجام 1 هستند چون بعد از این همه رفت و آمد و جشن خیابانی در عمل و روی زمین برای مشکل بیکاری و تورم برجام و پسابرجام عایدی نداشته است. ثانیا اینکه ما حرف از برجام 2 و 3 می زنیم انگار برجام 1 موفق بود و به پایان رسیده! در حالی برجام 1 هنوز خیری برای مردم نداشته که مردم را به سمت برجام 2 و 3 سوق دهیم و از سوی از 9 شرطی که رهبری با آن برجام را مشروط تایید کردند امروز بسیاری از شروط رعایت نشده است.
منطق پشت برجام 2 و 3 منطق آمریکا است و برجام 2 و 3 شعار آمریکا پسندانه است و دشمن دنبال آن است از طریق برخی روشنفکران برجام 2 و 3 را در کشور تئوریزه کند و از این طریق پروژه نفوذ خود را پیگیری کند و بی شک در برحام 2 و 3 همان طور که امام خامنه ای تاکید داشتند دشمن دنبال حذف اسلام و نهاد های انقلابی از کشور است.
درباره اقتصاد مقاومتی مابه ازا خارجی برای این گفتمان می شود در کشور مثال زد؟
حرکت های جهادی که دانشجویان جوان و نخبه بسیجی در مناطق محروم انجام می دهند در نوع خود یک مثال شایسته و بارز از اقتصاد مقاومتی است.
رفع محرومیت و ایجاد رونق اقتصادی توسط جوانان مومن و با دستان خالی تجربه گراسنگی برای کشور است که مسئولان ببینند جوانان چگونه بدون اتکا به بیرون و بدون ترس از آمریکا مایه پیشرفت کشور را فراهم می کنند.
حرکت های جهادی دانشجویان اقدامی خودجوش و خداپسندانه است که مورد تایید مقام معظم رهبری بوده است و الگوی مناسب برای اجرای کردن اقتصاد مقاومتی در کشور است.
جهاد سازندگی که یک نهاد انقلابی بود نیز به نوعی متلور تفکر مقاومت در عرصه سازندگی بود که جهاد سازندگی در اوایل انقلاب که یک نهاد انقلابی و جوشیده از دل جوانان انقلابی بود الگوی موفق برای عمران وابادانی کشور بود متاسفانه به دلایل نامعلوم مورد قهر دولت ها واقع شد و دولت های قبل این نهاد انقلابی را حذف و استحلاله کردند.
به اردوهای جهادی اشاره کردید افق کلی این حرکت را چگونه ارزیابی می کنید؟
امروز جهاد سازندگی و روحیه جهادی یک بار دیگر در دل جوانان دانشجو جوانه زده و امروز جوانان از فرصت تعطیلات استفاده کرده و به دل محرومیت ها حمله می کنند و علاوه براینکه با اقدامات خود این محرومیت ها را می زدایند، از نزدیک واقعیات و محرومیت ها را می بینند و این توصیه من به همه مسئولان است با تهران نشینی و اتاق وزارت نشستن نمی توان درک درستی از واقعیت ها داشت و برای تصمیم گیری کاربردی و موثر در سرصحنه حاضر شوند.
در همین تعطیلات عید نوروز که با دانشجویان جهادی به روستاهای محروم خوزستان سرزده بودیم بعضی صحنه های دلخراشی را دیدیم که زیبنده نظام نیست و در یک روستا با چند هزار جمعیت کمترین امکانات بهداشتی و درمانی وجود ندارد و بخش عمده ای مردم بی آنکه بدانند دارای امراض و فشار خون بالا هستند.
وی درباره ریشه نامگذاری سال 95 به اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل بیان کرد: امام خامنه ای در سخنرانی که در انتهای سال 94 با نمایندگان مجلس خبرگان داشتند ضمن گلایه از شعار زدگی، به این مسئله تاکید کردند که باید مردم در روی زمین به مردم خدمت شود و مردم خدمت راببینند و این متاسفانه یک واقعیت است که دولت ها بویژه دولت فعلی به شدت شعار زده است و مدام شعارهای خدمت به مردم سر می دهد ولی در عمل تاکنون مردم تفاوتی را لمس نکردند.
بسیج دانشجویی در سال پیش رو برای تحقق شعار سال چه برنامه های دارد؟
بسیج دانشجویی خوزستان بنای فعالیت های خودر ا به طور ویژه در سال 95 بر اقتصاد مقاومتی گذاشته است و با تشکیل گروه های فکری و هم اندیشی با اساتید و تشکل های انقلابی دنبال ان است که اقتصاد مقاومتی را عملیاتی کند و آمادگی دارد به دولت در اجرای شدن اقتصاد مقاومتی کمک کند.
دانشجویان بسیجی و کار جهادی ترجمان واقعی اقتصاد مقاومتی است یعنی افرادی دلسوز و متعهد و انقلابی با تکیه بر ظرفیت های داخلی دنبال پیشرفت کشور هستند و اگر بتوانیم ظرفیت های داخل کشور را فعال کنیم نیازی نداریم دست به سمت شرکت های خارجی دراز کنیم شرکت های که با منت دنبال چپاول هستند و هر کجا که خواستند پروژه را متوقف می کنند و از کشور خارج می شوند.