به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مصطفی آراسته امروز در پنجمین دوره مسابقات ملی مناظرات دانشگاهیان مرحله استان، که در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، در خصوص «تعامل سازنده با قدرتهای جهانی و دستیابی به توافق هستهای در راستای اقتصادی مقاومتی است»، گفت: نباید ریاضت اقتصادی را همتراز با اقتصاد مقاومتی دانست، سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی با هدف رشد پویا و دستیابی به اهداف سند 20 ساله در نظر گرفته شده و بر اساس این چشم انداز ایران میبایست در پایان سال 1404 به کشوری پیشرفته با هویت ایرانی و اسلامی و الهام بخش در جهان اسلام تبدیل شده باشد.
وی با اشاره به این نکته که اقتصاد مقاومتی به معنای ایزوله شدن ایران نمیباشد، تصریح کرد: توانمند سازی نیروی کار، تامین امنیت غذا و درمان، مدیریت مصرف، اصلاح نظام درآمدی، شفاف سازی اقتصادی از جمله مبانی اقتصاد مقاومتی است که با اندک نگاهی متوجه میشویم که این اصول لازم الجرا در تمامی کشور میباشد و تنها مختص ایران نیست.
عضو گروه ارغنون خاطرنشان کرد: طبق گفته مقام معظم رهبری سیاستهای اقتصاد مقاومتی سیاستهای بلند مدت است که هم برای امروز مفید است و هم برای زمانی که ایران با تحریم مواجه نباشد.
آراسته در ادامه به میزان نقش تحریمها در مشکلات اقتصادی اشاره و تاکید کرد: تمام مشکلات در اقتصاد تنها بسته به دوره تحریم نیست. طبق آمار تنها 20 درصد مشکلات اقتصادی ما مربوط به تحریم است و مابقی به دلیل سوء مدیریت مسئولان در امر اقتصاد میباشد.
وی تعامل سازنده با جهان در کنار حفظ استقلال را بسیار مهم در پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی خواند.
تعامل با کل جهان باید صورت گیرد و نه تنها ابرقدرتها
در ادامه دهقانی، عضو گروه دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه با اشاره به اینکه به طور حتم باید با کشورهای جهان تعامل سازنده داشته باشیم، گفت: البته این تعامل نباید تنها در مواجه با ابرقدرتهای عالم باشد، بلکه مراد از تعامل با جهان تمامی کشورهای دنیا میباشد.
وی با تاکید بر این موضوع که شکی نیست که هیچ کشوری به فکر پیشرفت ایران نیست و این مسئله در دوران هشت سال دفاع مقدس تجربه کردیم، بیان کرد: اقتصاد مقاومتی یعنی استحکام ساخت درونی به شکلی که تحریم بر اقتصاد کشور اثرگذار نباشد.
عضو گروه دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه به پیشرفتهای کشور در دوره تحریم اشاره و تصریح کرد: ابرقدرتها در این چند ساله نشان دادهاند که چنانچه روزی کوچکترین امکانات را به کشوری بدهند در مقابل صدها امکان خواهند گرفت.
دهقانی ضمن تاکید بر غیر قابل اعتماد بودن طرف غربی در مذاکرات، گفت: رهبری گفتند عقب نشینیهای سالهای گذشته منجر به جریتر شدن غربیها شد. به طور قطع چنانچه عقب نشینیها را ادامه میدادیم امروز در عرصه هستهای و نظامی هیچ پیشرفتی نمیکردیم.
وی در پایان به طرح پرسش از تیم مقابل پرداخت و گفت: آیا با توجه به این نکاتی که گفته شد امکان محقق شدن صحیح توافق وجود دارد؟
کسانی که میگویند مبانی ما در برجام رعایت نشده بگویند منظور کدام مبانی است
صباغ، عضو گروه ارغنون با اشاره به این نکته که نباید انتظار داشت که امروز برجام شده باشد و فردا نتیجه آن را مشاهده کنیم، گفت: بند 36 برجام راهکار میدهد که چنانچه هر کدام از طرفین خلاف برجام رفتار کردند باید چه کرد.
وی بیان کرد: مصلحت کشور ایجاب میکند که به این سمت برویم. آنانی که میگویند اصول ما رعایت نشده است بگویند که در چه قسمتیهایی این عدم رعایت وجود دارد. البته اینکه گفته میشود نباید به طرف غربی اعتماد کرد را قبول داریم.
در ادامه راضیه سیاوشی، عضو گروه علوم پزشکی دانشگاه تربت حیدریه بیان داشت: سخنان شما در صورتی صحیح است که ما بتوانیم برداشت صحیحی از از تعامل سازنده داشته باشیم.
وی تعامل با جهان را منحصر به تعامل با ابرقدرتها ندانست و خاطرنشان کرد: روزی امام راحل گفتند ما باید حزب جهانی مستضعفین را تشکیل دهیم نه اینکه تعامل با دنیا را تنها در تعامل با ابرقدرتها محدود کنیم.
عضو گروه مخالف گذاره مورد مناظره ادامه داد: پس از سال 84 با تاکید رهبر و با روی کار آمدن دولت جدید ما حرکت در مسیر رسیدن به فناوری هستهای را از صفر شروع و به 19 و بعد از آن به غنی سازی 20 درصد رسیدیم.
سیاوشی با طرح این پرسش که آیا ما تعریف درستی از تعامل سازنده داریم؟ گفت: تعامل سازنده یعنی پیشرفت و به جای وارد کردن تکنولوژی، خود اقدام به رسیدن به آنان کنیم به عبارت دیگر ما باید ماهیگیری بیاموزیم که البته نیازمند برنامه ریزی بلند مدت است.
باید به دنبال کاهش تنشها بود نه افزایش آن
آراسته در ادامه این مناظره تاکید کرد: درست است که ما تنها نباید با ابر قدرتها تعامل سازنده داشته باشیم؛ اما باید به این نکته توجه شود که در حال حاضر آنان بیشترین تاثیر را بر اقتصاد جهانی دارند.
وی ادامه داد: این که گفتند آنچه که امروز به آن رسیدیم مرهون تلاشهای خودمان است صحت دارد؛ اما آیا این پیشرفت در تمامی ابعاد بوده است، آیا ما توانستهایم در تولید تمامی محصولات به خودکفایی برسیم؟
عضو گروه موافق گذاره مطرح شده بیان داشت: نباید به دنبال تنش باشیم، بلکه باید تنشها را کاهش دهیم و توجه خود را بر روی دیگر مسائل بیشتر متمرکز کنیم.
چه گشایشی در این سه ماه پس از برجام در کشور رخ داده است؟
در ادامه دهقانی با تاکید بر اینکه طرف غربی نمیگذارد که تعامل سازنده بر اساس اقتصاد مقاومتی به جایی برسیم، بیان داشت: در این سه ماهی که از تصویب برجام میگذرد چه گشایشی در عرصه اقتصاد کشور رخ داده است. متاسفانه سطح رضایتمندی از برجام در میان مردم از بیش از 60 درصد به 40 درصد رسیده است.
عضو گروه دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه به بیانیه تهران، بروکسل و پاریس اشاره کرد و گفت: سه سال از عمر کشور را برای این بیانیهها و نشستها گذاشتیم و امروز هیچ اتفاق مثبتی را مشاهده نکردیم.
تعامل سازنده با قدرتها در راستای اقتصاد مقاومتی است
صباغ در ادامه این مناظره دانشجویی بیان داشت: متاسفانه تیم مقابل در خصوص اقتصاد مقاومتی که گذاره مورد بحث است سخن نمیگوید همچنین نباید توقع داشته باشیم که همه چیز با سرعت پیش رود.
وی با طرح این پرسش که آیا مقاماتی که این برجام را امضا کردند نمیدانستند که برخی مبانی زیر سوال رفته و تنها ما فهمیدهایم؟ خاطرنشان کرد: هدف ما این بود که ثابت کنیم اقتصاد مقاومتی یک سیاست کلی است و تعامل سازنده با قدرتها در راستای همین اقتصاد میباشد.
در پایان گروه ارغنون با کسب بیش از 400 امتیاز پیروز میدان شد.