اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دو نفر از فارغالتحصیلان دانشگاههای شهرستان قروه در خصوص مشکلات بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی بیانیهای صادر کردند.
متن کامل این بیانیه در زیر آمده است:
بسمه تعالی
«مَنْ قَضَی لِأَخِیهِ الْمُؤْمِنِ حَاجَه یً كَانَ كَمَنْ عَبَدَ اللَّهَ دَهْراً» رسول خدا میفرماید
کسب مدرک از مهمترین آرزوهای هر جوان ایرانی است که در این میان ترسیم دور نمای آینده زندگی و شغل اهمیت والاتری پیدا می کند. در دفترچه راهنمای انتخاب رشته داوطلبان کنکور تعداد مشخصی رشته تحصیلی وجود دارد که بازار کار و کارکرد شغلی هر رشته به تفصیل در آن مورد اشاره قرار گرفته است. مثلا در ذیل رشته حقوق این توضیح دیده می شود که فارغ التحصیلان در مراکز قضائی یا دفاتر اسناد رسمی و یا وکالت مشغول بکار خواهند شد...توضیحات ارائه شده در خصوص آینده شغلی افراد شاید تاحدی آرمانی و غیر واقع به نظر برسد. از سویی اشباع بازار کار و حجم انبوه فارغ التحصیلان در نگاه اول، دورنمائی ناامیدکننده از اشتغال فارغ التحصیلان را به تصویر می کشد به خصوص که مشکلات استخدامی و موانع قانونی فرار روی آن امکان دسترسی به شغل دولتی را برای فارغ التحصیلان تا حد زیادی کاهش داده است.
افزایش میزان فارغ التحصیلان در رشته های مختلف صرفنظر از ابعاد و پیامدهای اجتماعی آن تا حد زیادی اقتصاد کشور را تحت الشعاع قرار می دهد. ایجاد مشاغل کاذب و شاغل شدن در حرفه ای به غیر از رشته تحصیلی، علاوه بر آنکه نیروی کار اقتصادی یک کشور را به شدت توسعه نیافته معرفی می کند، در نامتوازن شدن وضع اقتصادی کشور نیز تاثیر بسزائی دارد...
اوضاع نسبتا بد فارغ التحصیلان پزشکی
دیرزمانی برخی رشته های تحصیلی مثل کشاورزی و شیمی بیشترین میزان فارغ التحصیلان بیکار را شامل می شد اما متاسفانه با گذشت زمان، حجم قابل ملاحظه ای از فارغ التحصیلان رشته های پایه نیز به جمع بیکاران تحصیلکرده اضافه شدند. "پزشکی" از جمله این رشته ها است که بنابر اعلام آمارهای غیر رسمی نزدیک به ۳۵ درصد فارغ التحصیلان رشته پزشکی در مشاغل غیر مرتبط مشغول بکار هستند. این امر در سایر رشته ها نیز قابل مشاهده است بطوریکه می توان گفت انتقال نیروی کار تحصیل کرده و غیر ماهر به بخشهای خدماتی از سال ۷۹ تا ۸۵ با افزایش سرسامآور ۶۸ درصدی روبرو بوده است.
مدرک تحصیلی دیگر جایگاهی ندارد
از دگر سو، حجیم شدن بخشهای خدماتی متاسفانه شانیت مدرک تحصیلی در کشور را به شدت تحت الشعاع قرار داده و آینده ناامیدکننده ای را برای فارغ التحصیلان جویای کار بوجود آورده است. این معضل فراگیر متاسفانه در میان بخش زیادی از فارغ التحصیلان با معدل خوب نیز دیده می شود. دانشجویانی که دوره لیسانس رابه اتمام می رسانند و بلافاصله در مقطع تحصیلات تکمیلی مشغول به تحصیل می شوند، پس از فراغت از تحصیل، در رشته مورد نظر خود از مهارت و توانائی کافی برخوردار نیستند. فارغ التحصیلان صرف داشتن مدرک تحصیلی بالا گمان می کنند که بلافاصله پس از فراغت از تحصیل به شدت مورد توجه ارگان ها و بخشهای دولتی و غیر دولتی قرار خواهند گرفت غافل از اینکه مدرک زدگی جائی برای کیمیا پنداشتن مدرک تحصیلی باقی نگذاشته است.
حلقه مفقوده کجاست؟
متوسط رشد ذخیره بیکاران کشور ۱۴ درصد و متوسط رشد ذخیره بیکاران دارای مدارک دانشگاهی ۷۰ درصد است و بنابراین متوسط ذخیره بیکاری در کشور برای دانشگاهیان ۵ برابر بیشتر است. بر اساس اعلام رسمی وزارت کار و امور اجتماعی نرخ بیکاری زنان در شرایط کنونی حادتر از نرخ بیکاری مردان است چون نرخ بیکاری زنان در تمامی سنین در بالاترین حد آن قرار دارد. یکی از علل مهم افزایش بیکاری در بین فارغ التحصیلان متناسب نبودن رشته ها و آموزش های دانشگاهی با نیاز بازار کار است، انتزاعی بودن متون درسی دانشگاه ها و تطبیق نداشتن آنها با واقعیت های اجتماعی علت مهم دیگری است که به بیکاری فارغ التحصیلان دامن می زند. با این حال واقعیت آن است که فراگیری حرفه های مختلف و کسب تخصص در زمینه های گوناگون در حین تحصیل می تواند بار اقتصادی و روانی ناشی از بیکاری فارغ التحصیلان را کاهش دهد. از این منظر باید گفت که آموزش نیروی کار کماکان حلقه مفقوده نظام آموزشی کشور محسوب شده و چنانچه متولیان در برنامه های دراز مدت به امر آموزش حین تحصیل دانشجویان توجه جدی داشته باشند پدیده بیکاری فارغ التحصیلان تبعات زیان باری کمتری خواهد داشت.
حال با توجه به این که ما در شهرستانی به نام شهرستان قروه واقع در جنوب شرقی استان کردستان زندگی می کنیم که دارای پتانسیل های بالایی از لحاظ ذخایر معدنی شامل معادن طلا ، سنگ های مرغوب مانند مرمر و گرانیت و انواع پوکه معدنی می باشد نا گفته نماند این شهر از لحاظ پتانسل و کشش کشاورزی حرف نخست را در استان کردستان می زند اما متاسفانه فارغ التحصیلان این شهرستان در رشته های مختلف خصوصا معدن و کشاورزی بعد از فارغ التحصیلی بیکار و به شغل های آزاد و و بی ثمر روی می آورند که این خود جای تاسف فراوان و بروز مشکلاتی همچون مهاجرت به کلان شهر ها جهت کار ، آن هم نه کار هایی که مربوط به رشته تخصصی این دسته از افراد می باشد بلکه شغل هایی که شایسته یک فرد کارشناس یا کارشناس ارشد در رشته مربوطه نمی باشد ، دولت می تواند با تقویت بخش خصوصی و ملزم کردن پیمانکاران در واحد های تولیدی و معادن شهرستان قروه نسبت به استخدام و به کارگیری افراد بومی متخصص و متعهد در این شهرستان تا حدودی به مشکلات فارغ التحصیلان خاتمه دهد اما متاسفانه ما شاهد چنین رویداد هایی نیستیم و تا کنون این موارد در دولت فعلی چیزی جز شعار نبوده و روزنه ی امید را در دل فارغ التحصیلان قروه ای را ببندد ، امید هر دانشجو یا فارغ التحصیل در هر رشته این است که بتواند در راستای پیشرفت مملکت و رونق اقتصادی و با عنایت به دستور ویژه رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص اقتصاد مقاومتی خدمت کند.
واسلام علیکم و رحمات الله و برکات
نیما میری – سید محمد نباتی