به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، بهمن ماه 92؛ جمعیتی حدود 70 نفر از علاقهمندان به رشته ارتباطات و حج و زیارت درحالی وارد رشته ارتباطات با گرایش حج و زیارت دانشگاه امام رضا(ع) مشهد شدند که برای خود آینده خوبی را ترسیم کرده بودند؛ اما به دلیل برنامه ریزی غیرکارشناسی شده از سوی سازمان حج و زیارت اکثریت دانش آموختگان این رشته به خصوص داوطلبان کنکوری این رشته از جهت آینده شغلی در نهادها همچنان در بلاتکلیفی هستند.
طالقانی یکی از دانش آموختگان این رشته با اشاره به وجود اشکالات عمده برای رشته ارتباطات حج و زیارت، گفت: این رشته به سفارش بعثه طراحی و راه اندازی شد، درحالی که بعثه هیچ برنامهای برای استفاده علمی و عملی از این نیروها نداشته، بلکه حداکثر استفاده از نیروهایی با مدرک فوق لیسانس در امور فرهنگی بود.
وی ادامه داد: چون بعثه برنامه نداشته، بنابراین موضوعاتی برای تحقیق در طول تحصیل و پایان نامههای حج که مورد نیاز بعثه سازمان حج باشد طراحی نشد و دانشجویان فقط می بایست مدرک میگرفتند.
این دانش آموخته ارتباطات حج و زیارت با اشاره به نوپا بودن این رشته و وجود اشکالات متعدد با سرفصلها و اساتید میافزاید: عدم نیازسنجی محتوای دروس با نیازها، عدم ارتباط دورس با یکدیگر و عدم ارتباط دانشجویان با بعثه و بعثه با دانشجویان این رشته از دیگر اشکالات راه اندازی زود هنگام این رشته بود.
طالقانی با بیان اینکه سایر دستگاهها و ارگان از وجود چنین رشته و گرایش مهمی بیاطلاع هستند، تصریح کرد: گرچه به نظر میرسد هنوز هم میتوان ماموریتهای متعددی برای دانش آموختگان این رشته و گرایش طراحی کرد و به نحو شایستهای از فارغ التحصیلان و علاقهمندان به ادامه کار در این رشته و گرایش استفاده کرد.
رشته در هیچ سازمانی تعریف نشده است
آزادبخت دیگر دانش آموخته این رشته با طرح این سوال که تکلیف رشته ارتباطات حج و زیارت چه میشود که بخشی از دانش آموختگان آن که از طریق آزمون سراسری قبول شدند؟ میگوید: ما همچنان سردرگم هستیم؛ چراکه این رشته در یک ارگان یا سازمانی تعریف نشده حتی مشخص نشده که این رشته جزو رشته علوم اجتماعی است یا خیر؟.
وی ادامه داد: آیا سازمان سنجش و دستگاههای مربوطه که این رشته را تعریف کردند به این فکر نمیکردند دانش آموخته این رشته باید راه به کجا ببرند و این سوال در ذهن ماست که آیا سازمان سنجش به خاطر پول عدهای را سردرگم این رشته با این گرایش کرده؟ چراکه امسال دانشگاه امام رضا در این رشته پذیرش نداشت.
آزادبخت تصریح کرد: به عنوان مثال خودم به شخصه برای تدریس در حوزههای علوم اجتماعی و ارتباطات مراجعه کردم زمانی که لیست تطبیقی مدرس با دروسی که در حوزه ارتباطات باید تدریس کنند را مشاهده کردم، اسمی از این گرایش نبود و متاسفانه کسی هم پاسخگوی نیست.
حمزهیی نیز معتقد است: دانشگاه بین الملی امام رضا، سازمان سنجش و حج و زیارت با یک برنامه غیرکارشناسی بدون درنظر گرفتن آینده این فارغ التحصیلان یک عده را هم سرگردان کردند.
سازمان حج و زیارت از این فرصت به دست آمده استفاده کند
وی که خود دانش آموخته ارتباطات حج و زیارت است، میافزاید: سازمان حج و زیارت برای همین تعداد که فارغ التحصیل شدند و انصراف ندادند راهکاری اصولی درنظر بگیرد؛ چراکه بیشتر دانش آموختگان این رشته به دلیل علاقهمندی به این رشته و پیشینیه کاری خود وارد این رشته شدند.
این دانش آموخته ارتباطات حج و زیارت بیان میکند: ترکیب رشته ارتباطات و حج و زیارت به نوبه خود یک رشته جدید است که چنانچه با مدیریت کارشناسی شده بود، به مراتب آینده شغلی افراد نیز بهتر تضمین میشد؛ ضمن اینکه خود سازمان حج و زیارت از این فرصت به دست آمده میتواند از فارغ التحصیلان رشته خود به نحو بهتری استفاده کنند.
حمزهیی با اشاره به وجود افراد صاحب نظر در رشته ارتباطات و حج و زیارت میگوید: چنانچه سازمان حج و زیارت در مرکز و استانهای خود دست دانش آموختگان این رشته را بگیرند هم به آن هدف گذاری اصلی خود که؛ ارتقاي نيروي انساني در عرصه آموزشی به عنوان سرمايه ارزشمند حوزه حج و زيارت بود و هم به جهت اینکه هزینههای زیادی در این رشته صرف شده، کمک زیادی خواهد شد.
نعمتشاهی دیگر فارغ النحصیل این رشته نیز میگوید: نسبت به تغییر وضعیت از طرف مسئولان ناامیدم چون برای پایان نامه هم بسیار اذیت شدم و نسبت به آینده شغلی در این رشته کاملا دلسرد هستم.
سلطانی نیز میگوید: با اینکه من معارف تدریس میکنم و رشته ما هم زیرگروه معارف میباشد؛ اما آموزش و پرورش رشته ارتباطات با گرایش حج و زیارت را قبول ندارد.
شاد، دیگر فارغ التحصیل این رشته عنوان خاطرنشان کرد: متاسفانه مسئولان مربوطه برای راه اندازی این رشته با کار غیرکارشناسی شده وارد شدند و به نظرم کمی عجله صورت گرفت، چراکه با این رشته وضعیت شغلی افرادی که از طریق کنکور وارد شدند و بیکار هستند با این مدرک هنوز نتوانستند جایی استخدام شوند درحالی که افراد باسواد و صاحب نظری هستند.
وی میافزاید: درعین اینکه معتقدم نباید این رشته با این گرایش را در جامعه ضعیف نشان داد چون همه دانش آموختگان این رشته بجز افرادی که از طریق کنکور سراسری وارد این رشته شدند، شاغل بودند؛ اما تاکیدم براین است که باید یک روشنگری از راه اندازی و انتخاب رشته برای سایرین داوطلبانی که وارد رشتههای جدید میشوند، داشت.
سرفصلها تخصصی نبود
دهقانی که دارای مدرک ارشد ارتباطات با گرایش حج و زیارت دانشگاه امام رضا(ع) مشهد است، میگوید: برای گرفتن این مدرک هزینهها و استرسهای زیادی را متحمل شدیم واقعا هیچ کس پاسخگوی منطقی به سوالات ما نبود.
وی افزود: ما نه از طریق سهمیه و نه هیچ ارگانی خاصی بلکه با تلاش خودمان از طریق کنکور سراسری وارد این رشته و گرایش شدیم ولی متاسفانه هم سرفصلها ایراد داشت و تخصصی نبود و هم مدرک این رشته به رغم هزینههای زیاد همچنان بلااستفاده مانده است.
حاجیان دیگر دانش آموخته ارتباطات حج و زیارت با بیان اینکه عنوان این درس در این مقطع نامفهوم است، بیان داشت: مراکز علمی به عنوان مثال آموزش و پرورش این رشته را از گرایشات دروس دین و زندگی لحاظ نمیکنند.
وی با اشاره به بحث استخدام نشدن دانش آموختگان این رشته و گرایش و سرخوردگی آنان از این رشته، خاطرنشان کرد: بهتر بود سازمان حج و زیارت یک تمهید بهتری به کار میگرفت که دانش آموختگان این رشته در خود سازمان یا مراکز و نهادهای مرتبط به کار گرفته میشدند.