کد خبر:۵۷۵۴۶۱
آیت الله مصباح یزدی:

هاشمی رفسنجانی عمری در راه امام راحل تلاش کرد

آیت‌اله مصباح یزدی ضمن تسلیت رحلت هاشمی رفسنجانی گفت: وی عمری در راه امام راحل و همچنین به منظور تحقق منویات ایشان و بزرگان که انقلاب را سامان دادند، تلاش کرد.

اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید

 

به گزارش خبر نگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، آیت الله مصباح یزدی امروز، ۲۰ دیماه جاری در همایش «هوشیاران خفته» که در سالن اجتماعات دانشگاه علوم‌رضوی مشهد مقدس برگزار شد، در جمع دانشجو طلبه‌ها ضمن تسلیت رحلت هاشمی رفسنجانی، گفت: او عمری در راه امام راحل و همچنین به منظور تحقق منویات ایشان و بزرگانی که انقلاب را سامان دادند، تلاش کرد.

 

وی تصریح کرد: رحلت هاشمی رفسنجانی را تسلیت عرض می‌کنم و امیدوارم که خداوند پاداشی در خور فضل و کرم به وی اعطا فرماید.

 

آیت الله مصباح یزدی در ضمن سخنان خود به بررسی اخلاقی آثار غفلت در پیدایش فتنه اشاره و تصریح کرد: در بسیاری از موارد کسانی که می‌خواهند ترقی معنوی پیدا کنند و به قرب الهی مقرب شوند در عمل بین آنان اختلافاتی ایجاد می‌شود و گاهی کار به جایی می‌رسد که یکدیگر را تختعه می‌کنند و برخی مواقع کار از این هم فراتر می‌‌رود.

 

وی خطاب به دانشجویان با بیان این نکته که باید ببینیم که منشاء این اختلافات چیست؟ و باید چه اقداماتی انجام دهیم که از اختلافات مصون بمانیم، بیان کرد: بهترین راهکار به منظور مصون ماندن، نوع اختلاف گذاری و ارزش‌گذاری در اقدامات دیگران است، به این خاطر که قضاوت افراد نسبت به فعل دیگران گاهی از روی جاهلیت می‌باشد و زمانی دیگر اگر چه که نیت کار فرد از روی خیر است؛ اما برای برخی سوء تفاهم ایجاد می‌شود.

استاد حوزه علمیه قم افزود: اختلاف در قضاوت به خاطر انجام کار به خوب و بد است و باید توجه داشت که ریشه فساد اخلاقی در خود عمل فاعل نیست، بلکه در قضاوت کننده است.

 

آیت الله مصباح یزدی بیان داشت: اختلاف در ریشه‌گذاری رفتار دیگران ریشه‌اش یا جهل قضاوت کننده است و یا عامل اخلاقی درونی که فاعل دارد.

 

وی خاطرنشان کرد: گاهی علت اختلاف در قضاوت دیگران در ملاحظات عمل فرد است، چنانچه معلوم شود که این ملاحظات چیست، اختلافی در قضاوت‌ها ایجاد نخواهد شد. نکته مهم این‌که حسن و قبح اثر فعل را بشناسیم.

 

استاد حوزه علمیه قم اخلاق را وسیله ارزش‌گذاری برای اعمال دیگران دانست و گفت: این وسیله برای هر کس روشن نیست، ارزش کار فقط حجم کار را تعیین نمی‌کند، باید توجه داشت، موضوعی که در این ارزش‌گذاری تاثیر دارد، نیت فرد است.

 

آیت الله مصباح یزدی تصریح کرد: قضاوت دیگران از روی رفتار آنان صورت می‌گیرد این در حالی است، که فرد قضاوت کننده از نیت فاعل خبر ندارد به این خاطر قضاوت دیگران کار آسانی نیست و فقط خدا از عمق دل آدم‌ها خبر دارد.

 

وی تاکید کرد: باید علاوه بر حُسن فعل کار انسان، نیت انجام آن کار نیز حُسن داشته باشد، برخی مواقع افراد اقدامات خیرخواهان زیادی انجام می‌دهد؛ اما نیت او از انجام این کارها خودنمایی است و این اقدامات ارزشی ندارد.

 

این مرجع تقلید تصریح کرد: باید فرد بداند که کار را برای چه کسی و به چه منظور انجام می‌دهد، برخی مواقع انسان کار را فقط برای رضای خدا انجام می‌دهد، البته گاهی هم نیت فرد انجام کار مردم به خاطر رضای خدا است؛ بنابراین خدمت به مردم در جهت رضای خدا در طول یکدیگر قرار دارند.

 

آیت الله مصباحیزدی خاطرنشان کرد: در برخی جاها نیت را یک نوع اطاعت عقل می‌دانند و گفته‌اند این نیت یا وجود دارد یا ندارد در صورتی که اسلام گفته نیت مراتب دارد.

 

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به این‌که مسئله دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد، اختلاف در ارزش رفتاری است، خاطرنشان کرد: خود فرد گاهی معتقد است که کارش ارزش دارد؛ اما واقعا اشتباه می‌کند این امر به دو موضوع باز می‌گردد.

 

این استاد حوزه علمیه قم با بیان این مطلب که گاهی بشر مستقیم به حقیقت دست می‌یابد؛ اما در برخی مواقع با واسطه به این حقیقت می‌رسد، گفت: در کشف حقیقت بدون واسطه مشکلی وجود ندارد، چنانچه با واسطه به این حقیقت بخواهد برسد، طبیعتا اشتباهاتی نیز به وجود می‌آید به این خاطر که گاهی به جهت دست‌یابی به حقیقت نیاز به چندین واسطه است این امر در ارزش‌گذاری نیز جریان دارد.

 

آیت الله مصباح‌یزدی با اشاره به این نکته که برخی از ارزش‌ها ذاتی است و برای کسب برخی دیگر نیاز به چند واسطه است، بیان داشت: بدانید که این واسطه‌ها نیز ارزش پیدا می‌کنند. مثلا یک فرد به فقیر کافری کمک می‌کند، وی به واسطه این اقدام، فقیر را ترغیب به مطالعه در خصوص اسلام می‌کند و ممکن است که این مطالعه منجر به مسلمان شدن، این فقیر شود. البته انسان باید بداند که چه اقدامی و به چه منظوری انجام می‌دهد.

 

وی تصریح کرد: اختلاف در ارزش‌گذاری رفتار به دلیل اشتباهات فاعل در محاسباتش است.

 

این استاد اخلاق خاطرنشان کرد: برخی مواقع کار فرد دو اثر متفاوت دارد و هیچ یک علت تامه نیست و علت میانه می‌باشد که این علت مانند شمشیر دو سر می‌ماند.

 

آیت الله مصباح‌یزدی به این مطلب که برخی مواقع فرد در انجام فعل خود سوء نیت ندارد؛ اما مرتکب اشتباه می‌شود، خاطرنشان کرد: مانند امر به معروف و نهی از منکر که فرد با رفتار نادرست طرف مقابل را امر به معروف می‌کند که نتیجه خوبی در برنخواهد داشت.

 

وی با تاکید بر این که امر به معروف و نهی از منکر کردن دیگران مراتب دارد، برخی را باید با مهربانی به معروف دعوت کرد، بیان داشت: امر به معروف و نهی از منکر به منظور اصلاح اخلاق است؛ بنابراین نتیجه ان باید به این امر ختم شود.

 

این استاد حوزه علمیه قم سه راهکار در خصوص مصون ماندن از اختلافات ارزشی ارائه کرد و گفت: بهتر است که نسبت به اقدامات دیگران حساس نشویم، به منظور قضاوت دیگران باید ابتدا کارهای خود را اصلاح کنیم و نتیجه اقدامات خود را بسنجیم که آیا نتیجه این اقدامات رضای خدا را در بر دارد یا خیر؟

 

آیت الله مصباح یزدی در ضمن سخنان خود داستان‌های قرآن را در جهت تربیت انسان دانست و خاطرنشان کرد: لطافت این داستان‌های قرآن مناسب نوجوانان و کودکان است؛ اما اعماق آن به بزرگان مربوط می‌شود باید توجه داشت که این کتاب داستان‌سرایی‌ نمی‌باشد؛ بلکه به جهت تربیت انسان آمده است.

 

وی در پایان سخنان خود با اشاره به داستان دو فرزند حضرت آدم که یکی از آنان برادرش را به خاطر حسد به قتل رساند، تصریح کرد: حسد چنین آثار سوئی دارد، در این داستان به اولین قتل آدم روی کره زمین اشاره دارد و ریشه این قتل را حسد می‌داند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار