اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یادداشت دانشجویی؛* اختلاس، رشوه، فساد مالی، تبعیض، پارتیبازی، فیشهای نجومی و ... معضلاتی هستند که این روزها پیرامون آنها از رسانهها و در محاورات روزمره زیاد میشنویم. اما سوالی که ذهن های بسیاری را به خودش مشغول کرده است این است که چرا در دوران پسا انقلاب و دوران حاکمیت حکومت اسلامی شاهد این چنین معضلاتی هستیم؟ سوال دیگر این است که ریشه و علت العلل این معضلات چیست؟
برای تحقق نظام اسلامی باید ۵مرحله طی شود؛
۱-انقلاب اسلامی ۲- تاسیس نظام اسلامی ۳-ایجاد دولت اسلامی ۴-ایجاد کشور اسلامی ۵-ایجاد جهان اسلامی
مرحله اول(انقلاب اسلامی) که اولین و ساده ترین مرحله در مقایسه با ۴ مرحله بعد است. این مرحله به لطف خدا و رهبری امام خمینی در سال ۱۳۵۷ به نتیجه رسید.
مرحله دوم(تاسیس نظام اسلامی) به معنای «ایجاد هندسه عمومی جامعه به شکل اسلامی» نیز پس از انقلاب صورت گرفت و با استقرار قانون اساسی و تعیین ارکان نظام اسلامی و تعیین ساز و کارهای نظام، به نحو احسن انجام شد.
مرحله سوم «ایجاد دولت اسلامی» است.(در این جا منظور از دولت اعم از هیئت وزیران و ریاست جمهوری و قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی است.) این مرحله دشوارترین مرحله در استقرار نظام اسلامی است. و ما اکنون در این مرحله مهم و حساس هستیم. تشکیل دولت اسلامی به معنای حقیقی ، تشکیل منش و روش دولت مردان به گونه ی اسلامی می باشد. عمده ی مشکلاتی که در حال حاضر گریبان گیر کشورمان است از جمله فساد ها و اختلاس ها به دلیل عدم استقرار دولت اسلامی است.
گاه شاهد آن هستیم که برخی افراد با خلط «دولت اسلامی» با «انقلاب اسلامی» ، مسبب معضلات را حکومت یا انقلاب اسلامی می دانند در حالی که مشکل اصلی توقف قطار انقلاب در ایستگاه «دولت اسلامی» است و عدم تشکیل و استقرار دولت اسلامی عامل بسیاری از فساد ها و اختلاس ها و فیش های نجومی است.
در خصوص علت العلل این معظلات باید گفت: عدم اجرای صحیح قانون ، عدم شفافیت در نظام اقتصادی و مالی ، عدم نظارت دقیق و ... زنجیره ای از علت های این معضلات است.
اما علت العلل این معضلات در چرایی«عدم تشکیل دولت اسلامی» نهفته است. اینکه چرا پس از ۳۷ سال از انقلاب اسلامی موفق به استقرار دولت اسلامی نشده ایم؟
اجرای عدالت ، اجرای صحیح قوانین الهی، شفافیت، نظارت دقیق و ... به مثابه دانه های تسبیح دولت اسلامی است که با نخ «اخلاق» گردهم می آیند. وجه بارز دولت اسلامی «حاکمیت اخلاق اسلامی» است. به خاطر همین است که موعظه های اخلاقی حاکمان بخش گسترده ای از بیانات امام علی(ع) در نهج البلاغه خطاب به حاکمان و فرماندهان را به خود اختصاص داده است.
عدم وجود اخلاق و نهادینه نشدن اخلاق است که ضرورت نظارت و شفافیت و ... را ایجاد می کند، ولی مطمئنا بهترین نظارت ها هم نخواهند توانست فساد را به صفر برسانند و هیچ تضمینی جز اخلاق برای اجرای صحیح قوانین وجود ندارد.
طبق فرمایش مقام معظم رهبری صرفا مسئولینی خواهند توانست عدالت را اجرا کنند که از قبل تقوا را در وجود خود نهادینه کنند.
زمانی ما شاهد فیش های حقوقی نجومی و مسائل این چنینی نخواهیم بود که روحیه دنیا طلبی ، زیاده خواهی ، حرام خواری در مسئولین مان نباشد.
* وحید سلوکی- کارشناس ارشدمسائل سیاسی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.