به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، سید عباس عراقچی امروز در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد در جمع دانشجویان غیر ایرانی این دانشگاه گفت: دانشگاه فردوسی مشهد پذیرش دانشجویان غیر ایرانی را از کشورهای مختلف در اولویت برنامههای خود قرارداده است که آمار بالای این دانشجویان در دانشگاه موید این حقیقت است.
وی تصریح کرد: پذیرش دانشجویان غیر ایرانی در دانشگاه گامی بزرگ در راستای تحکیم دوستی و همکاری بین کشورها است.
معاون حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه با اشاره بر این نکته که تبادل علمی و همکاری های علمی و فرهنگی کشورها باعث افزایش ارتباط بین آنها میشود، افزود: این تبادل علمی و فرهنگی همچنین تفاهم بین ملتها را بیشتر میکند و این امر منجر به صلح و در نهایت صلح بینالمللی میشود.
عراقچی یکی از مزیتهای همکاری و تبادل علمی کشورها با یکدیگر را بهتر شدن روابط سیاسی و اقتصادی آنها دانست و خاطرنشان کرد: هر دانشجوی غیر ایرانی سفیر کشور خود در ایران است و زمانی که به کشورش بازگردد، سفیر ایران در مملکت خودش خواهد شد و در واقع این دانشجویان حلقه وصل بین دو ملت میباشند.
وی تاکید کرد: گسترش همکاری و تبادل علمی و فرهنگی کشورهای منطقه به ایجاد آرامش، ثبات و صلح در غرب آسیا که بشدت به آنها نیاز دارد، کمک خواهد کرد.
معاون حقوقی وبینالمللی وزارت خارجه به این نکته که ایجاد آرامش و صلح در منطقه و صلح بینالملل از سیاستهای قطعی ایران است، ابراز داشت: در حال حاضر منطقه غرب آسیا با جنگ درگیر است که داعش و تکفیرها آن را به وجود آوردهاند و بنابراین باید گامی در جهت ایجاد صلح منطقه و بینالملل و آرامش برداریم و این موضوع جزء سیاستهای قطعی ایران است.
عراقچی تاکید کرد: فقط در صلح است که ملتها به خوشبختی، رفاه و دستاوردهای اقتصادی دست پیدا خواهند کرد، لذا تامین امنیت اولویت کشور ما میباشد.
وی با بیان اینکه اکنون کشورها با تهدیدات جدیدی مانند تکفیریها، مشکلات محیط زیست و اقتصادی مواجه میباشند، گفت: با توجه به این تهدیدات جدید هیچ کشوری نمیتواند نسبت به مشکلات امنیتی و زیستی کشورهای دیگر بیتفاوت باشد و بگوید که به ما ربطی ندارد.
معاون حقوقی وبینالمللی وزارت خارجه تصریح کرد: تمامی کشورها با همکاری یکدیگر باید در جهت ایجاد امنیت تلاش کنند، باید توجه داشت که سیاست ایران نیز کمک به حل این مسائل بوده است.
عراقچی با اشاره به اقدامات وحشیانه صهیونیسم در فلسطین و مسائل یمن و سوریه، بیان داشت: ایران نمیتواند نسبت به خواهر و برادران خود در این کشورها بیتفاوت باشد و مسئولیت اسلامی ما ایجاب میکنند که به مسائل فلسطین و یمن توجه داشته و گامی در جهت ایجاد امنیت منطقه برداریم.
وی خاطرنشان کرد: چنانچه ایران در برابر داعش مقابله نمیکرد، مشخص نبود که وضعیت منطقه امروز چگونه بود و گروه تکفیری چگونه و تا کجا پیش رفته بودند.
معاون حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه همکاری علمی کشورها را عاملی برای گسترش رفاه و خوشبختی ملتهای مختلف دانست و خاطرنشان کرد: علاوه بر این همکاری و تبادل علمی و فرهنگی به رشد علمی کشورها نیز کمک میکند.
عراقچی افزود: البته تبادل علم فقط منحصر به منطقه غرب آسیا نیست و باید با سایر کشورها در مناطق دیگر نیز تبادل داشته باشیم.
وی با یادآوری این موضوع که باید توجه داشت که دستاوردهای علمی را نباید فقط منحصر به یک کشور بدانیم، ابراز داشت: دستاوردهای علمی بشر مربوط به یک کشور خاص نیست و هر کشوری در ایجاد این دستاوردها نقش داشته است، بنابراین نباید این دستاوردها را محدود کرد و باید آنها را گسترش دهیم.
معاون حقوقی وبینالمللی وزارت خارجه افزود: متاسفانه کشورهای غربی همه چیز از جمله علم را در انحصار خود قرار دادند.
عراقچی خطاب به دانشجویان غیر ایرانی دانشگاه فردوسی مشهد، گفت: حضوردانشجویان خارجی در ایران میتواند باعث گسترش تفاهم، شناخت و روابط بین ملتها و دولتهای کشورهایمان شود، لذا وزارت خارجه ایران برنامههایی در جهت تبادل علمی در دستور کار خود دارد و سفارتخانههای خود را در دیگر نقاط دنیا موطف کرده که در ایجاد این تبادل علمی و همکاری فرهنگی و علمی همت کنند.
وی تصریح کرد: برای رسیدن به این منظور دورههای آموزشی کوتاه و بلند مدت را باید برگزار کنیم، توجه داشته باشید که آموزش زبان فارسی به دانشجویان غیر ایرانی را یکی از اصول خود میدانیم و جزء ماموریت وزارتخانه است.
معاون حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه در ضمن سخنان خود در خصوص اهمیت یادگیری زبان فارسی برای دانشجویان غیر ایرانی تصریح کرد: زبان فارسی دارای فرهنگ و دانش قوی است که در آن مفاهیم معنوی و عرفانی نهفته است، نمیتوان بدون یادگیری این زبان به مفاهیم آن دست پیدا کرد، همانطور که بدون یادگیری زبان عربی نمیشود، مفاهیم قرآنی را درک کرد.
بعد از سخنان عراقچی دانشجویان غیر ایرانی شروع به بیان مشکلات خود در ایران کردند که عراقچی در پاسخ به آنان گفت: بیشتر مسائلی را که بیان کردید، مشکلات کنسولی است و من به مسئولان دانشگاه فردوسی پیشنهاد میکنم این مشکلات را به وزراتخانه انتقال دهند، که در آنجا با همکاری قشقاوی آنها را حل کنیم.
وی ادامه داد: البته مشکلات شما قابل درک است؛ اما باید توجه داشت که این پذیرش دانشجویان غیر ایرانی در حد وسیع از اقدامات جدید دانشگاه است بنابراین وجود این مشکلات در حال حاضر طبیعی است که باید این مشکلات را حل کنیم.
عراقچی در خصوص مشکلات دانشجویان افغانستان بیان داشت: مهاجرت افغانها در ایران پیچیده است، افغانهای بسیاری در ایران یا به صورت قانونی و غیر قانونی حضور دارند و موضوع اقامت دانشجویان افغانستان نیز بر آن افزوده شده که باید این مسائل حل شود.
در ادامه ارباب خالص، نماینده وزارت خارجه در شمال و شمال شرق کشور با اشاره به مشکلات دانشجویان غیر ایرانی، گفت: برخی از مسائل مربوط به اقامت دانشجویان بوده و برخی دیگر مربوط به حوزه نیروی انتظامی است که برای حل آنها باید یک نشست با مسئولان مربوطه داشته باشیم.
وی در خصوص بیمه درمانی دانشجویان غیر ایرانی خاطرنشان کرد: قانونی در ایران است که افراد غیر ایرانی را ملزم کرده که بیمه شوند برای حل این معضل دانشجویان خارجی، بهتر است نشستی در این رابطه برگزار کنیم و مشکل بیمه دانشجویان را در چارچوب این قانون حل کنیم.
در پایان این نشست دبیر خانه همایش فرهنگ و ملل دانشگاه فردوسی مشهد با حضور عراقچی افتتاح شد.
صحیفه امام ج 21/ 433
صحیفه امام ج 16/ 276