به گزارش خبرنگار خبرگزای دانشجو از مشهد، چهل و هشتمین گردهمایی روسای دانشکدههای کشاورزی کشور به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد در هتل پردیسان این شهر از امروز به مدت دو روز آغاز به کار کرد.
محمد کافی، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در این نشست با بیان ایننکته که بر اساس آخرین رتبه بندی صورت گرفته دانشگاه فردوسی مشهد، دومین دانشگاه برتر کشور است، گفت: حرکت این دانشگاه بر اساس سند راهبردی است و طبق برنامه ریزیها درصدد است تا سال 1400 در بین 500 دانشگاه برتر دنیا و منطقه قرار بگیرد.
وی با اشاره به اینکه رد سالهای اخیر وضعیت فعلی دانشکدههای کشاورزی مطلوب شده و از رشد خوبی برخودار بوده است، بیان کرد: کشاورزی به دلیل شرایط خاص خود معمولا رشد کمتری دارد؛ اما در چند سال اخیر رشد این بخش در ایران چهار تا شش در صد بوده که این مطلوب است.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به رشد کمی محصولات زراعی در کشور، خاطرنشان کرد: چالشهای موجود در بخش کشاورزی باید درست مدیریت شود.
کافی متذکر شد: سهم بخش کشاورزی روز به روز در جی پی پی کاهش مییابد مثلا عدد ایران به 11 رسیده و کشورهای پیشرفت سهمشان سه درصد شده، به این دلیل ممکن است در آینده دچار کمبودهایی شویم.
وی تداوم ارتباط بین بخش کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی را تخصصیتر فعالیت کردن بخش کشاورزی و دانشکدههای آن دانست و بیان کرد: در سالهای اخیر دانشکدههای کشاورزی افتخارات بسیاری داشتهاند که این نشان میدهد، این دانشکدهها در مرز دانش حرکت کردهاند.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه رتبه دانشکدههای کشاورزی کشور در سطح دنیا 275 است که این امر بیانگر سهم قابل توجه ایران در تولید علم است به مشکلات موجود در دانشکدههای کشاورزی کشور اشاره کرد و افزود: متاسفانه در 10 سال گذشته نتوانستهایم تجهیزات و امکانات تحقیقاتی در اختیار دانشکدههای کشاورزی و گروهای آزمایشی و پژوهشی قرار دهیم.
کافی ادامه داد: این دانشکدهها مشکلاتی از نظر تجهیزات تحقیقاتی دارند که در این زمینه باید فکری شود.
وی پذیرش بیش از حد تقاضای دانش آموختگان در بخش کشاورزی، قرار دادن دانشکده کشاورزی در مقابل دانشکده منابع طبیعی، ضعیف بودن دانشجویان ورودی به دانشکده کشاورزی را از مشکلات دانشکده کشاورزی عنوان کرد.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به واردات برخی ماشین آلات کشاورزی به کشور، بیان کرد: مواد اولیه و ماشین آلاتی که وارد کشور میشود، مستقیم قابل استفاده نیست، بنابراین باید در حوزه مهارت افزایی کار جدیدی انجام دهیم.
سهم کشاورزی از آب فقط 70 درصد است
در ادامه این گردهمایی شاهنوشی، رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: مهارت دانشجویان باید اولویت در دانشکدههای کشاورزی باشد به همین منظور باید کاروزی در دانشکدههای کشاورزی وجود داشته باشد.
وی در ادامه سخنان خود در خصوص بحران آب گفت: سهم کشاورزی از آب فقط 70 درصد است که این رقم از نظر من بالا است.
رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد یکی از معضلات بخش کشاورزی را وجود متولیان غیر متخصص دانست و بیان کرد: در این حوزه کسانی متولی شدهاند که تخصصی در این حوزه ندارند، با این شرایط اکنون که در آستانه تشکیل دولت دوازدهم هستیم باید حوزه تصمیمسازی بحران آب را پررنگتر کنیم و افراد متخصص را متولی دانشکده و منابع کشاورزی قرار دهیم.
روسای دانشکدههای کشاورزی کشور به عرصه بحران آب ورود پیدا کنند
در ادامه این گردهمایی شریعتمداری، مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به بحران آب در کشور بیان کرد: باید روسای دانشکدههای کشاورزی کشور به عرصه بحران آب ورود پیدا کنند.
وی با بیان اینکه بحران آب و محیط زیست در ردیف های اول مشکلات کشور قرار دارند، خاطرنشان کرد: وضعیت آب موجود در ایران مناسب نیست و طبق بررسیها بارندگیها نسبت به دهه 50 کاهش چشمگیری داشته است.
مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی همچنین با اشاره به خشک شدن رودخانه زاینده رود و کاهش سطح آب کارون نسبت به گذشته گفت: میتوان تغییر اقلیم و خشکسالی، مدیریت کشاورزی به شیوه 50 سال قبل، و استفاده بدون حساب از انرژیهای چون آب را از دلایل بحران آب در کشور عنوان کرد.
شریعتمداری با انتقاد از برداشت بی رویه از منابع آب تجدید پذیر در کشور، بیان کرد: متاسفانه برداشت از آب تجدیدپزیر در کشور ایران 80 درصد است به طوری که عدد کیفیت آب نزول کرده و تخلیه چاهها به 700 هزار متر مکعب رسیده است و این در حالی است که کشورهای پیشرفته فقط 10 درصد این منابع را برداشت میکنند.
مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه بحران آب قابل حل شدن است، گفت: میتوان این کار را با تعادل بخشی به آبهای زیر زمینی، افزایش بهره وری، الگوی مصرف درست، استفاده از منابع آبی شور و دیپلماسی انجام داد.
وی آوارگان محیط زیست، بیکاری، منازعات اجتماعی، فقر سراسری و بسیاری دیگر از معضلات را پیامد بحران آب در کشور دانست و افزود: 50 سال است که در خصوص منابع آب کشور غفلت کردهایم، بنابراین تا پنج سال آینده این بحران را باید حل کنیم در غیر این صورت با منابع محدود با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد.
شریعتمداری از راه اندازی شورای عالی آب در کشور خبر داد و بیان کرد: راه اندازی این شورا در حل مشکلات جای امیدواری دارد و ذینفعان در مسئله آب مانند کشاورزان نیز به فکر حل بحران آّب افتادهاند؛ اما این کارها کافی نیست چون که سیر نزولی آب بیشتر از اقدامات ما است.