مدیر مدرسه آزاد فکری دانشگاه صنعتی شریف گفت: در بستر دانشگاه فقر فضای تفکر، گفتوگو و گفتمان وجود دارد. به همین خاطر مدرسه آزاد فکری با هدف ارتقای فضای گفتوگو برای همه سلایق دانشجویی، بدون در نظر گرفتن گرایش سیاسی خاص ایجاد شد.
مهدی احمدی مدیر مدرسه آزاد فکری دانشگاه صنعتی شریف در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در خصوص سیر روند تشکیل این مدرسه و ایده اجرای آن گفت: سال ۹۳ - ۹۲ بود که جمعی از دانشجویان صنعتی شریف که عمدتا برای مقطع کارشناسی ارشد به سمت رشتههای علوم انسانی مهاجرت داشتند تصمیم به راه اندازی مجموعه مدرسه آزاد فکری گرفتند.
مدرسه آزاد فکری، راهی برای مقابله با بی هویتی دانشگاه وی ادامه داد: هدف راه اندازی مدرسه آزاد فکری این بود که دانشجویان احساس کردند در بستر دانشگاه فقر فضای تفکر، گفتوگو و گفتمان وجود دارد که نبودشان باعث می شود فضای دانشگاه به یک فضای خام و بی هویت تبدیل شود. به همین خاطر مدرسه آزاد فکری با هدف ارتقای فضای گفت و گو برای همه سلایق دانشجویی بدون در نظر گرفتن گرایش سیاسی خاص ایجاد شد.
احمدی در ادامه سخنان خود خاطر نشان کرد: محوریت این مدرسه برمبنای «درس گفتوگو» ایجاد شد. پیشنهاد ما برای درس گفت و گو بودن مناظرات در مدرسه آزاد فکری رفع بحران گفت و گو در دانشگاه بود که از ترکیب چندین جلسه گفتوگو با اساتید برجسته دانشگاه استخراج شده بود.
از حضور بی نظیر دانشجویان تا دعوت از اساتید خارجی مدیر مدرسه آزاد فکری دانشگاه صنعتی شریف تصریح کرد: اساتیدی که برای مناظره و گفت و گو با دانشجویان در این جلسات دعوت میشوند از اساتید تراز اول و بسیار جدی در سطح علمی خود هستند. تقریبا هر ترم یک دوره برنامه در این مدرسه با موضوعات مختلفی همچون زنان، دانشگاه، دین شناسی، فلسفه و.. برگزار میشود. در هر دوره حداقل ۵۰۰ تا ۶۰۰ دانشجو ثبت نام میکنند و این دورهها در سالنهای همایش دانشگاه و یا در پژوهشکده علم و فناوری آن برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه هر دوره در مدرسه آزاد فکری حدود یک ماه و نیم به طول میانجامد گفت: به طور مثال زمستان سال گذشته دوره در خصوص مسائل زنان بود که ذیل آن به حقوق زنان، جایگاه زنان، فمنیست و... پرداخته شد. خیلی از اساتیدی که برای این دوره دعوت میشوند از خارج از کشور هستند که به صورت ویدئو کنفرانس جلسات آنها پخش میشود و دیگر اساتید نیز تاکنون چه از صنعتی شریف و چه از دانشگاههای سراسر کشور برای برگزاری این دورهها دعوت شده اند.
احمدی در ادامه افزود: از لحاظ بعد مالی مسئله نیز در ابتدای هر دوره مبلغی از دانشجویان دریافت میشود که در پایان آن تحت شرایطی خاص در صورت پای بند بودن به حضور مستمر در جلسات به آنها بازگردانده میشود.
اجرای برنامه مناظرات در بیش از 30 دانشگاه کشور مدیر مدرسه آزاد فکری دانشگاه صنعتی شریف از راه اندازی بخش شتاب دهنده در مدرسه آزاد فکری خبر داد و گفت: این بخش برای شتاب دهی تیمهای مشابه در دانشگاه صنعتی شریف در دانشگاههای سراسر کشور طراحی شده است. این بخش شامل چندین گام است. گام اول این است که ما تیمهای علاقهمند در دانشگاههای دیگر را شناسایی کنیم و تا مجموعهای از دانشجویان علاقهمند به این مهم را در قالب یک مجموعه واحد در اختیار داشته باشیم. این طرح قرار است برای مهر و آبان ماه سال جاری به صورت پخش زنده مناظرات و ویدئو کنفرانس چه در تهران و چه در دانشگاههای سراسر کشور برگزار شود. در حال حاضر نزدیک به ۳۰ دانشگاه از سراسر کشور برای این طرح اعلام آمادگی کرده اند.
وی ادامه داد: قرار است تیم هایی که در ارتباط با دانشجویان و اجرای مناظرات توانمند باشند در کارگاههای جریان شناسیهای مختلف سیاسی، نحوه تعامل با اساتید و دانشجویان، مباحث مناظره و گفتمان شرکت داده شودند. بعد از طی کردن این مراحل ما از این تیمها را حمایت خواهیم کرد که همانند مدرسه آزاد فکری دانشگاه صنعتی شریف به صورت مستقل این برنامه را اجرا کنند.
احمدی در خصوص سایت مدرسه آزاد فکری گفت: دسته بندی هایی که ملاحظه میکنید برنامه هایی است که ما در طی ترم گذشته برگزار کرده ایم و تمام فایل آنها به صورت ویدئو برای دانشجویانی که امکان حضور در این دورهها را نداشتند فراهم شده است. از ترم آینده دانشجویان می توانند برنامهها را به صورت زنده از سایت http://www.azadfekrischool.ir مشاهده کنند.
مدیر مدرسه آزاد فکری دانشگاه صنعتی شریف تصریح کرد: در سالهای گذشته شاهد بودیم که اکثر دانشگاهها با مشکلاتی نظیر ناهماهنگی اساتید برای حضور در جلسات مناظره و یا استقبال کم دانشجویان از این جلسات روبه رو بودند؛ به همین خاطر تمرکز ما بر روی کمک به این دانشگاهها برای حل این مشکل است.
گامی به سوی ملی شدن وی ادامه داد: توسعه مخاطبین طرح مدرسه آزاد فکری یکی از ایده هایی است که میتواند این مشکل را برطرف کند. این مدرسه در حال حاضر مخاطبینی از کشورهای خارجی هم، چون عربستان، استرالیا و... دارد. ما فکر میکنیم این راه با کمک تشکلها و فعالین دانشجویی سراسر کشور به یک برنامه ملی تبدیل میشود.
وی خاطر نشان کرد: مسئله کرسیهای دانشجویی متاسفانه حامی ندارد، اما، چون رهبری به این مسئله تاکید داشتند طی این سالها از مسئولین شعارهای زیادی در این رابطه شنیدیم که در حد شعار باقی مانده و هیچ وقت عملی نشده اند.
مدیر مدرسه آزاد فکری دانشگاه صنعتی شریف در پایان سخنان خود خطاب به فعالین دانشجویی گفت: باید به آنها بگویم بخاری از مسئولین بلند نمیشود و هر کاری میخواهند انجام دهند باید از خودشان شروع کنند.