دکتر علی باقری دولت آبادی عضو هیئت علمی علوم سیاسی دانشگاه یاسوج در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: شکل گیری کردستان یک اتفاق جدید نیست بلکه این موضوع یک پیشینه 100 ساله دارد. انگیلیسی ها بعد از جنگ جهانی اول وعده داده بودند که در منطقه بخشی را تحت عنوان کردستان داشته باشیم. یعنی اصل طرح یک برنامه انگلیسی بود. آن زمانی که خاورمیانه را تفکیک کردند نقشه ها به گونه ای ترسیم شد که قومیت ها در کشور های مختلف پراکنده شدند. همین چالش های بعدی خاورمیانه را ایجاد کرده است. کما اینکه کردها بخشی در ترکیه و بخشی در ایران، در عراق و در سوریه زندگی میکنند. یک بخشی از جنوب غربی ایران عرب زبان هستند و عراق نیز عرب زبان است. این تقسیمات از ابتدا به شکلی بوده است که باعث تنش های بعدی میشوند.
باقری ادامه داد: بعد از جنگ دوم خلیج فارس و آزاد سازی کویت،
کردها خواستار استقلال شدند اما این اقدام با سرکوب شدید صدام مواجه شد و معطل
ماند. پس از سقوط رژیم بعث کردها
توانستند به این منطقه خود مختار دست پیدا کنند. آن زمانی که سنگ بنای خود مختاری
گذاشته شد باید انتظار یک چنین رفراندومی را داشت اما آمریکایی ها نگرانی هایی
نسبت به خاورمیانه داشتند و این طرح را به تعویق انداختند. اکنون کردها احساس میکنند در فضای خاورمیانه
جدید میتوانند امتیاز گیری کنند. هم آمریکا به نیرو های دموکراتیک کرد نیاز دارد تا دعش را کنترل کند و هم کرد ها توانسته اند مجلس و نیروی نظامی خود را شکل دهند .
کرد ها ارتباطات خوبی در سراسر جهان شکل داده اند اما علاوه بر همه اینها یک حامی
بزرگ به نام اسرائیل دارند. دو قدرت آمریکا و روسیه هم تاکنون سکوت کرده اند هرچند
بیان میکنند که زمان این کار فرا نرسیده است اما در پشت پرده حامی این جریان اند.
استاد رشته روابط بین الملل عنوان کرد: سکوت روس ها نیز به نوعی معنا دار است و به
کرد ها این امید را میدهد که در آینده حمایت آنها را نیز میتوانند داشته باشند.
از سوی کشورهای آمریکایی نیز موضع مستحکمی وجود ندارد. همگی این سیگنالها باعث شد
که کرد ها بر خواسته خود پافشاری کنند. باقری افزود: علی رغم اینکه دولتی مثل
ایران یا سوریه یا عراق مخالف این رفراندوم بودند. طرح تشکیل دولت کردستان مانند
شکل گیری اسرائیل است. یعنی با این عنوان جلو میرود که برای رسیدن به خواسته های
قومی باید یک دولت تشکیل دهیم . کرد ها امیدوارند در صورتی که شرایط بدتر از این نیز بشود، یعنی مرز ها بسته
شود، دولت هایی مانند اسرائیل یا آمریکایی ها و اروپایی ها از آنها حمایت کنند و
بتوانند دولت خود را شکل دهند.
وی اظهار داشت: برای آمریکاییها تشکیل این دولت یک حسن بزرگ است. زیرا که بذر نا امنی را هم در ترکیه و هم در منطقه پراکنده میکند. یعنی میتوانند از اینجا به عنوان یک اهرم استفاده کنند. کما اینکه شکل گیری آذربایجان همراه بود با شکل گیری پایگاهی برای اسرائیلی ها. بطوری که دستگاههای امنیتی آذربایجان در ترور دانشمندان هسته ای ما به خصوص در ترور شهید شهریاری کوتاهی کردند. در نتیجه دوباره دولتی این چنینی را در مرز های غربی خود مشاهده خواهیم کرد. همچنین این اتفاق شکاف را در جامعه همسایگان ایران ایجاد میکند. لذا برای آمریکایی ها پدید آمدن دولت کردستان منافع بسیاری خواهد داشت. مخالفت هایی هم که از جانب آمریکا با این اقدام صورت گرفته سوری وپوشالی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج در رابطه با اقداماتی که ایران باید انجام دهد گفت: ما باید بیشتر در زمینه دیپلماسی وارد عمل شویم . البته زمانی زیادی از دست رفته است . خواسته های کرد ها بیشتر در رابطه با سهم آنها از نفت مناطق شمالی عراق بود تا تناسب به مناطق کرد نشین رسیدگی شود. یا اینکه دولت مرکزی میزان استقلال عمل بیشتری را به کرد ها بدهد و از آنها در دولت مرکزی عراق بیشتر بهره بگیرد غیر از رئیس جمهور عراق که یک کرد زبان است ما حضور چندانی از کرد ها در ساختار سیاسی دولت عراق شاهد نبودیم. اگر این حضور پر رنگ تر میبود وابستگی کرد ها به دولت مرکزی بیشتر از که الان وجود دارد. اکنون جمهوری اسلامی ایران باید رابطه بین دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان را تقویت کند و کردها باید نقش بیشتری را در ساختار سیاسی کشور عراق ایفا بکنند.