هاشمی در ادامه بیان داشت: بسیاری از محققین برجسته ما بر این موضوع متفق هستند که مشکلات و موانع اصلی پیشرفت ایران موانع فرهنگی هستند. مشکل اصلی کشور کمبود بودجه تحقیقاتی، تعداد اساتید، آزمایشگاهها و ارقامی مشابه نیست.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سیدضیاء هاشمی در نشست روسای پارکهای علم و فناوری که در ساختمان وزارت علوم برگزار شد، گفت: یکی از مهمترین تحولات جهان آینده بحث توسعه مبتنی بر دانش است که شکل جدیدی از اقتصاد نوین را در جامعه بشری به وجود میآورد. ایران نیز همگام با این رویکرد سند چشم انداز توسعه بیست ساله و براساس برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی تدوین کرده است.
وی افزود: طی مدت کوتاهی از شروع به کار پارکهای علم و فناوری در ایران با ایجاد ۴۲ پارک علم و فناوری و ۱۸۰ مرکز رشد بیش از ۴۴۰۰ واحد فن آور و دانش بنیان مورد حمایت قرار گرفتند. این موضوع باعث شده است تا ۳۰ هزار فارغ التحصیل دانشگاهی به طور مستقیم درگیر فعالیتها و کسب و کارهای فناورانه و نوآورانه شوند از طرف دیگر مشوقهای زیادی برای شرکتهای فعال در پارکها پیش بینی شده که از آن جمله میتوان به معافیتهای مالیاتی، قوانین خاص تنظیم کننده روابط کار، تسهیلات گمرکی و معافیت پرداخت عوارض اشاره کرد.
هاشمی در ادامه بیان داشت: بسیاری از محققین برجسته ما بر این موضوع متفق هستند که مشکلات و موانع اصلی پیشرفت ایران موانع فرهنگی هستند. مشکل اصلی کشور کمبود بودجه تحقیقاتی، تعداد اساتید، آزمایشگاهها و ارقامی مشابه نیست. در بررسی و جستجوی علل عقب ماندگی میتوان به ضعف اعتماد بنفس و خودباوری، تفسیر دینی غلط از رشتههای معرفت دینی، فقدان فرهنگ علمی، ضعف روحیه و اخلاق جستجوگری، بی توجهی به ارزش زمان، رفتار احساسی افراد با مباحث علمی، شیوع کاتب کاری و سودجویی در آموزش، ضعف فرهنگ کار و ضعف امنیت و منزلت اجتماعی و شغلی اشاره کرد.
وی با تاکید بر ضعف ساختار صنایع کشور گفت: صنایع کشور اکثرا صنایع مونتاژی و این گونه صنایع عمدتا کپی برداری و مهندسی معکوس است به همین دلیل در کشورهای توسعه یافته بنگاهی را نمیتوان یافت که فاقد تحقیق و توسعه فعال باشد در حالی که اکثر صنایع ما فاقد واحد تحقیق و توسعه فعال هستند لذا انگیزه برای تحقیق و توسعه و ماندگاری در بازار رقابتی کنونی احساس نمیشود.
سرپرست وزارت علوم با اشاره به قدرت واردکنندگان کالا و خدمات گفت: این گروه به روشها و ابزارهای گوناگون مانع ایجاد و توسعه فناوری بومی در کشور میشوند. همچنین بیمار بودن ساختار اقتصادی کشور و وابسته بودن آن به صادرات نفت خام نیز از جمله معضلهای موجود است.
وی تصریح کرد: عدم سرمایه گذاری مناسب در پژوهش، کاهش تمایل به تولید اطلاعات و دانش دست اول، متناسب نبودن نظام برنامه ریزی توسعه با شرایط علمی فرهنگی و اجتماعی، ضعف در نگاه ملی دولتمردان برای توسعه علم و فناوری از دیگر معضلات پیش روی ماست.
هاشمی ادامه داد: سهم خدمات دانش بنیان و صنایع مبتنی بر فناوریهای پیشرفته در تولید ناخالص داخلی بسیاری از کشورها رو به افزایش است به طوری که در اقتصادهای توسعه یافته نظیر آمریکا این سهم به ۴۰ درصد میرسد. ورود عنصر دانش و فناوری در تابع تولید به معنای افزایش چشمگیر بازدهی هاست و غفلت از اهمیت روزافزون فناوری در توسعه اقتصادی شکاف میان کشورهای پیش رو و عقب ماندهتر را به صورت نمایی افزایش میدهد.