به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، فاطمه عزیزخانی امروز در سومین نشست تخصصی تحلیل بازار کار در خصوص بررسی همبستگی بودجه نهادهای عمومی ایران و اشتغال در پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی دانشگاه فردوسی یکی از مشکلات سیاست گذاری ها برای اشتغال را تزریق پول برای ایجاد آن دانست.
وی با بیان اینکه نقش مجلس قانونگذاری و نظارت است، بیان کرد: فرهنگ کار در قانون گذاری ها و نحوه پاسخگویی و اجرا و پاسخگویی در قوانین اصلا مشخص نیست.
انتقاد از عدم وجود هماهنگی بین اطلاعات موجود در کشور
دبیر کارگروه ویژه اشتغال مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از حوزههای نظارت مجلس بر دولت است، خاطرنشان کرد: نظارت بر پایگاههای نظارتی جامع و بررسی شاخص های بازار و آمار و اطلاعات آن از دیگر مسایل نظارتی مجلس است.
عزیزخانی با انتقاد از عدم وجود هماهنگی بین اطلاعات موجود در کشور، این امر را سبب در دست نداشتن آمار درست از وضعیت اشتغال در کشور دانست و افزود: تاکنون مکانیزمی برای بررسی عملکرد اجرایی دستگاه ها در حوزه اشتغال و پایش آن و پاسخگویی این دستگاه ها در کشور وجود نداشته است.
وی با بیان اینکه مجلس می تواند به تخصیص منابع در بودجه نظارت کند، خاطرنشان کرد: بودجه یکی از مهم ترین اسناد کشور است که بر متغیرهای کلان کشور اثرگذار است.
عدم وجود راهبردی مشخص در بازار کار
دبیر کارگروه ویژه اشتغال مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یکی از آسیبهایی که در ارتباط بودجه با بازار کار وجود دارد، عدم راهبردی مشخص در بازار کار است که نمیتوان فهمید این بودجه نویسی تاثیر خوب و یا بد بر کشور داشته است.
عزیزخانی تاکید کرد: بودجه باید بر مبنای یک نقشه راه گام به گام به اهداف موجود برسد و وقتی که این نقشه راه نباشد، نمی توان انتظار داشت بودجه مشکلات کشور را حل کند. چرا که عدم وجود راهبرد مشخص سبب میشود که در تخصیص منابع نیز راهبردی وجود نداشته باشد.
وی بیان کرد: اعتبارات هزینه ای دستگاه های اجرایی بر حسب برنامه یکی دیگر از مواد بودجهای است که متاسفانه واگرایی زیادی بین دستگاه ها وجود دارد، مثلا بنیاد ملی نخبگان برنامه ای برای توسعه سرمایه انسانی و حمایت از آن دارد و وزارت کشور، سازمان زندان ها، سازمان آموزش فنی و حرفه ای، کمیته امداد امام خمینی(ره)، وزارت تعاون و... نیز هر کدام برای اشتغال برنامه دارند.
کل اعتبارات هزینه ای اشتغال زایی دستگاه ها 9000 میلیارد ریال است
دبیر کارگروه ویژه اشتغال مجلس شورای اسلامی کل اعتبارات هزینه ای اشتغال زایی دستگاه ها را 9000 میلیارد ریال دانست که این رقم 0.4 درصد سایر اعتبارات را شامل می شود.
عزیزخانی با ابراز تاسف از نبود الگوی مشخص برای اشتغال، بیان کرد: قالب برنامههای موجود در دستگاهها اشتغال اقشار خاص و پراکندگی برنامه ای است و جالب است بدانید که حتی یک دستگاه پاسخگو و متولی امر اشتغال نیست و تاکنون برنامه ای در خصوص اشتغال و گزارشی در این زمینه وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه نسبت کل درصد اعتبارات اشتغال زایی وزارت کار به کل اعتبارات هزینه ای این وزارتخانه 24 درصد است، بیان کرد: حتی در وزارت تعاون و کار برای اشتغال برنامه مشخصی وجود ندارد.
دبیر کارگروه ویژه اشتغال مجلس شورای اسلامی اعتبارات هزینه ای در سند بودجه را از دو طریق دستگاه های اجرایی و نوع برنامه آن و اصول برنامه قابل رصد عنوان کرد.
عزیزخانی رد بخش دیگری از سخنانش گفت: ردیف های متفرقه از دیگر ردیف هایی است که مشخص نیست آیا به اشتغال زایی منجر می شود یا خیر؟
وی ادامه داد: ما پیشنهاد کردهایم که ردیف بودجه مشخصی در این خصوص ایجاد شود و اعتبارات متفرقه یکپارچه شده و در اشتغال هزینه شود و متولی آن نیز مشخص باشد تا بتوان این موارد را رصد کرد.
موضوع بیکاری مشکل ملی نیست بلکه منطقهای است
دبیر کارگروه ویژه اشتغال مجلس شورای اسلامی بیکاری را درد جامعه و یک موضوع بلندمدت دانست و افزود: لازم است تا راهبرد مشخصی در این خصوص وجود داشته باشد. موضوع بیکاری مشکل ملی نیست بلکه منطقهای است.
عزیزخانی با اشاره به وضعیت اشتغال در استانهای کشور بیان کرد: برخی استان ها در حوزه اشتغال وضعیت خوبی دارند و برخی وضعیتشان مناسب نیست که باید علل آن مورد توجه قرار گیرد.
وی با مهم دانستن توسعه انسانی در جامعه، خاطرنشان کرد: متاسفانه در کشور ما عدم تطابق دانشگاه و بازار کار به افزایش شکاف بیکاری منجر شده است.
حل مشکل بیکاری و اشتغال زایی هماهنگی بین نهادها را می طلبد
دبیر کارگروه ویژه اشتغال مجلس شورای اسلامی بیان کرد: تا زمانی که استراتژی بلند مدت برای اشتغال نداشته باشیم، نمی توان انتظاری از بودجه داشت چون بودجه ابزار کوتاه مدتی است. حل مشکل بیکاری و اشتغال زایی هماهنگی بین نهادها را می طلبد و باید دستگاهی متولی در این حوزه داشته باشیم و همچنین نظارت کافی بر منابع و نحوه هزینه کرد آن داشته باشیم.
عزیزخانی در بخش دیگری از سخنانش به نقش بنگاههای کوچک اقتصادی در اشتغال زایی اشاره و تصریح کرد: در سال هایی که ما رشد نداشته ایم، اشتغال داشته ایم که 80 درصد اشتغال ایجاد شده در این دوره مربوط به بنگاه های کوچک اقتصادی بوده است.
وی در پایان بیان کرد: از سال 84 تا 95 حدود 92 درصد اشتغال در بخش خصوصی بوده است.