نماینده مقام معظم رهبری در امور دانشجویان اروپا گفت:گسترش جایزه مصطفی (ص) باعث ادای دِین به پژوهشگران جهان اسلام میشود و این جایزه آبروی اسلام است.
حجت الاسلام جواد اژهای، نماینده مقام معظم رهبری در امور دانشجویان اروپا و از اعضای هیئت موسس صندوق سرمایه گذاری و موقوفات جایزه مصطفی (ص)، در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در خصوص تاریخ وقف علمی گفت: بخش عمدهای از تاریخ وقف در ایران به وقف علمی مربوط میشود؛ بهعنوان مثال مدارس در دوران قدیم از طریق موقوفاتشان اداره میشدند و یا بعضی از افراد کتابخانه وقف میکردند. امروزه در ایران وقف علمی توسعه پیدا کرده و در جایگاههای مختلفی عرضه میشود. مسابقاتی در زمینه علمی وجود دارد که هزینه آنها از طریق وقف علمی پرداخت میشود.
اژهای با بیان اینکه یکی از تصمیمات مهم در جایزه مصطفی (ص) این بود که هزینه های آن به طور مستقل و با استفاده از وقف علمی و بدون استفاده از منابع مالی دولتی تامین شود، گفت: تلاش کردیم تا صندوق سرمایه گذاری و موقوفات جایزه مصطفی (ص) منابع مالیاش را خود تهیه کند.
وی ادامه داد: گسترش جایزه مصطفی (ص) باعث ادای دِین به پژوهشگران جهان اسلام میشود؛ این جایزه آبروی اسلام و اولین جایزه علمی است که دولتی و سیاسی نیست، همانطور که میدانید جایزه صلح نوبل، سیاسی و جایزه ادبیاتش نیمهسیاسی است. امیدواریم جایزه مصطفی (ص) به زودی بتواند بدون در نظر گرفتن و مقایسه با نوبل جایگاه خودش را به عنوان یک جایزه ارزشمند اسلامی در جهان اسلام پیدا کند.
نماینده مقام معظم رهبری در امور دانشجویان اروپا گفت: معمولا دانشمندان جهان اسلام مورد اغفال قرار میگیرند. پروفسور عبدالسلام؛ فیزیکدان مشهور پاکستان که دومین برنده مسلمان جایزه نوبل است؛ وی در کشور پاکستان جایگاهی نداشت و مجبور به مهاجرت به ایتالیا شد و در آنجا مرکز عبدالسلام را برای دانشجویان جهان سوم افتتاح کرد.
وی در خصوص روند جذب سرمایه در صندوق سرمایهگذاری و موقوقات جایزه مصطفی (ص) توضیح داد: تاکنون روند جذب سرمایه مثبت بودهاست؛ اما با توجه به ارزیبودن جایزه که یکی از گرانترین جوایز علمی جهان به ارزش ۵۰۰ هزار دلار است، نوسانات ارزی کشور بر روی دارایی صندوق تاثیر میگذارد. اما به طور کل دارایی این صندوق سیر صعودی داشته و اگر منفی هم شود فقط به دلیل هزینهها خواهد بود، نه اینکه کمکها کم شده باشد.
اژهای گفت: کانالهایی که برای وقف وجود دارد بسیار زیاد و مشارکت مردم به طور گسترده است، اما راهکاریی برای فراگیری وقف در صندوق سرمایهگذاری و موقوفات جایزه مصطفی (ص) وجود ندارد؛ مثلا در سراسر کشور صندوقهای صدقات کمیته امداد وجود دارد که تمام مردم آن را میشناسند و میلیاردها تومان از طریق این صندوق جمعآوری میشود، اما چنین شناختی از جایزه مصطفی (ص) و صندوق آن در کشور وجود ندارد.
نماینده مقام معظم رهبری در امور دانشجویان اروپا افزود: باید در ابتدا انگیزه دینی، ارزشی و علمی را برای مردم تعریف کنیم و سپس از افراد خیر سراسر کشور برای کمک به این صندوق دعوت کنیم؛ بدیهی است که باید تمرکز خود را بر روی شهرهای دانشگاهی و افرادی مانند استادان دانشگاه، تجار و روحانیون بگذاریم تا آنها در شهر خودشان تبلیغ جایزه مصطفی (ص) را انجام دهند.