طی چند روز گذشته باز هم دانشگاه بجنورد حاشیهساز بود؛ این بار در جشنواره تئاتر دانشجویی استان، نمایشنامهای حاوی محتواهای غیر اخلاقی به اجرا درآمد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، طی چند روز گذشته باز هم دانشگاه بجنورد حاشیه ساز بود. این بار در جشنواره تئاتر دانشجویی استان، نمایش نامه «یک دقیقه سکوت» حاوی محتواهای غیر اخلاقی و برخی توهینها به کشور، انقلاب و شهدا به اجرا درآمد که با واکنشهای زیادی مواجه شد.
در یکی از این واکنشها حجت الاسلام سید مرتضی موسوی جاجرمی، مسئول نهاد رهبری دانشگاههای خراسان شمالی گفت: این نوع اقدامات قطعا محکوم است. ما داریم به این نتیجه میرسیم که اقداماتی به صورت پیوسته درحال انجام است تا قبح شکنیهایی صورت گیرد. به نظر ما خود دانشگاه باید با این مسئله برخورد کند.
موسوی ادامه داد: مسئولان دانشگاه باید در درجه اول با این اتفاق برخورد کنند. ریاست دانشگاه نیز در این خصوص مسئولیت دارد و باید پاسخگو باشد. مجموعه دانشگاه باید جوابگوی این اتفاقات باشد.
اتفاقات برنامه ریزی شده است اما چون از جهتی این تئاتر به شهدا و انقلاب نیز بی احترامی کرده، سید عابس حسینی، مدیرکل بنیاد شهید خراسان شمالی نیز به این مسئله ورود کرده و گفت: مجدانه پیگیری میکنیم و نمیگذاریم افراد به حال خود رها شوند.
سرهنگ امیری، مدیرکل بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس استان نیز به این مسئله ورود کرده و گفت: متاسفانه این اتفاقات برنامهریزی شده و با هدف، درحال پیگیری است تا بعضی عوامل سیاسی با ایجاد جنجال، فضا را به نفع خود تغییر دهند. متاسفانه بازیهای سیاسی فضای علمی دانشگاه را تحت تاثیر خود قرار داده است.
حجت الاسلام سالاری، مدیر حوزههای علمیه خراسان شمالی نیز در این خصوص گفت: اینکه در مکان مقدس علم و اندیشه یک تئاتر مبتذل را که برخاسته از عدم نظارت و عدم مسئولیتپذیری مسئولین فرهنگی، نظارتی و اجرایی آن مجموعه است، به دور از تخصص و تعهد عدهای جوان که شاید هنوز تجربه حرفهای در اجرا و تحلیل محتوای متن ندارند، ارائه کنیم، اگر در این برهه حساس خیانت به دانشگاه و دانشجو و انقلاب ندانیم، قطعاً بیتدبیری و بیکفایتی مسئولین که وظیفه تغذیه فکری و سیاسی و اعتقادی دانشجویان را دارند، نشان میدهد.
رئیس کل دادگستری خراسان شمالی نیز ساکت ننشست و به دادستان بجنورد برای برخورد با عوامل اجرایی تئاتر ساختارشکن در دانشگاه دستورات لازم را داده است.
توجیهات! اما برگزار کنندگان این تئاتر هنجارشکن از همان ابتدا در صدد توجیه این موضوع برآمدند؛ عدهای همان ابتدا مجوز داشتن این تئاتر از وزارت فرهنگ و ارشاد را بازگو کردند؛ که بلافاصله اداره فرهنگ و ارشاد در بیانیهای مسئولیت اجرای این تئاتر را بر دوش خود مسئولان دانشگاه دانست. در این بیانیه آمده است:
در خصوص ضوابط نظارت بر نمایش و صدور پروانه و با عنایت به تبصره ٤- با استناد به تبصره ٢ ماده ٣ «اصول سیاستهای هنرهای نمایشی» مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، نظارت بر اجرای نمایش در داخل مدارس، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور و نیز جشنوارههای دانشجویی، دانش آموزی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و تئاترهای تلویزیونی از موضوع این ماده مستثنی و براساس این ضوابط تابع آییننامه مربوط به خود است.
لازم به ذکر است؛ مسئولیت نمایش اجرا شده در یکی از دانشگاههای استان براساس تبصره مذکور بر عهده خود نهادهای برگزار کننده میباشد. اما توجیهها تمامی نداشت. این بار یکی از داوران جشنواره در راستای توجیه این امر لب به سخن گشود. نسترن اسلامی در خصوص بخشی از تئاتر و شخصیت خانم که رابطه نامشروع با شوهر خواهر خود، باردار است و از این که در کشوری زندگی میکند که نمیتواند بدون داشتن همسر، صاحب فرزند شود، گلایه میکند، گفت: در نمایش نامه این شخصیت مورد سرزنش واقع شده بود و کسی تاییدش نکرد، لذا این موضوع بی بند و باری را ترویج نمیدهد.
حال از این داور سئوال میشود مگر این جا غرب است که بخواهیم رابطه نامشروع را به نمایش بگذاریم و آن را مذموم جلوه دهیم تا مخاطبان درس بگیرند؟ مگر فرهنگ روابط نامشروع در کشور ما ذاتا مذموم نیست؟ پس چه نیازی به چنین نمایش نامههایی است؟ آیا این نمایش نامه چیزی جز عادی سازی روابط نامشروع خانوادگی را در پی دارد؟
کارگردان: این اثر بازبینی شده بود/ مسئول: بررسی نکردیم! اما مسئولان دانشگاه به عدم نظارت بر روی این نمایش نامه اعتراف کردند. حجت الاسلام طیبی نسب، مسئول نهاد رهبری دانشگاه بجنورد گفت: در خصوص نمایش نامه «یک دقیقه سکوت»، متولیان فرهنگی این تصور را داشتند که بدلیل داشتن مجوز اجرا در جاهای دیگر، نیاز به بررسی مجدد نیست، در حالی که باید بررسی میشد. این نمایش نامه، دانشگاهی نبوده و اگر بررسی میکردیم به آن مجوز نمیدادیم. اما یک غفلتی صورت گرفته و این نمایش نامه اجرا شده است.
با این حال جوان، کارگردان این نمایش نامه گفت: این اثر نمایشی توسط هیئت بازبین مورد ارزیابی قرارگرفته بود، اما بعد از اجرا مورد انتقاد افرادی قرار گرفته است که به تماشای آن ننشسته اند.
اما تشکلهای دانشجویی دانشگاه بجنورد نیز ساکت نماندند و در بیانیهای اعتراض شدید خود را به این هنجارشکنیها اعلام کردند. در این بیانیه که توسط بسیج دانشجویی و هیئت دانشجویی منتشر شده، آمده است:
در تحلیل این چلهی گذار گاه به نقاط عطفی در تاریخ پویایی دانشجویان و گاهی هم به وقایع تاسف باری بر میخوریم که اثر غفلت و سهل انگاری متولیان فرهنگی آموزش عالی در خطیرترین جبهه ملی یعنی سنگر علم ومعرفت را به روشنی پیش دیدگان هر بینندهی متعهد و دغدغه مندی ترسیم میکند.
امروز حقیقت انقلاب وابسته به آرمانها و ارزشهایی است که متاسفانه عدهای قلیل و معاند با نظام اسلامی درصدد تعدیل و تقلیل این آرمانهای انقلابی دانشجویی دردانشگاهها بوده؛ و با زیر پا گذاشتن قانون و دهن کجی به این آرمانها و شعارها و با زیر سوال بردن آبرو و حیثیت دانشگاه همچنان بر طبل بی قانونی و هنجارشکنی کوبیده؛ و اصرار دارند درخواب غبارآلود فتنه بمانند.
این ابتذال و فساد آن جا به اوج رسیده و مذمومتر از هر زمان دیگری است که دانشگاهی همچون دانشگاه مادر استان بستر آن شود، مگر نه اینکه خراسان شمالی مهد ۳۰۰۰ شهید گلگون کفن است؟ مگر نه اینکه دانشگاه بجنورد باید محلی باشد برای تربیت و رشد آینده سازان این مملکت؟ هنجار شکنیها و دهن کجیها به ارزشها تا کی؟ تا کی باید شاهد برنامهها و رفتارهای هنجارشکنانه در دانشگاه باشیم؟ تا کی باید مسئولین قول برخورد با متخلفان بدهند و هیچ برخوردی صورت نگیرد؟
حال به هر قیمتی که باشد حتی بی آبرویی دانشگاه بجنورد، بی شک نتیجه چنین دانشگاهی که در آن به جای تشویق به مطالبهگری اصیل، ابتذال فرهنگی مدیریت میشود، مدیران و مهندسان اصیل نخواهد بود.
حوادث زنجیره باری که در چند هفتهی اخیر متاسفانه شاهد آن بوده ایم و سبب ساز موضع گیریهایی در سطح استان شده است متانت تشکلهای انقلابی دانشگاه را شکسته و غیرت دینی و ملی ما را نشانه گرفته است؛ لذا ضمن اعلام برائت از این وقایع تلخ در درجهی اول مسئولان دانشگاه را به پاسخی درست و شفافیت اذهان عمومی فرا میخوانیم. این بار اولی نیست که دانشگاه مادر استان که باید حامل خبرهایی برای آبادانی و اعتلای استان قهرمان پرور خراسان شمالی باشد، انگار جز فساد و ابتذال ارمغانی برای جامعهی خود ندارد. آقایان مسئول به خود آیید، مدیران عرصهی فرهنگی چشم خود را باز کنید. به کجا میرویم؟ چرا برایتان عادی شده است؟
به دلیل حضور تماشاگران برخی دیالوگ ها تغییر کرده بود!
اما روابط عمومی دانشگاه بجنورد نیز در این خصوص، بیانیهای صادر کرد و تغییر برخی دیالوگهای نمایش نامه اصلی را نیز تایید کرد. در این بیانیه آمده است:
در چند روز اخیر، متعاقب اجرای تئاتر اظهارنظرها و موضع گیریهای متفاوتی در فضای رسانهای و برخی محافل انجام گرفت. جشنوارهی تئاتر دانشجویی استان، اولین تجربهی برگزار کنندگان در این زمینه بوده و قاعدتا با نواقصی همچون بهره مندی از مشاورهی پیش کسوتان این عرصه همراه بوده است که در جشنوارههای آتی این نقیصه جبران خواهد شد.
دانشجویانی که این نمایشنامهی قدیمی (مربوط به سال ۷۹) را انتخاب و اجرا نموده اند بدون هیچ نیت سوئی و با توجه به اینکه سالها در کشور اجرا شده است؛ فرض را بر داشتن مجوزهای لازم و بدون اشکال بودن اجرا گذاشته و مبادرت به اجرای آن داشته اند که البته بخشی از دیالوگها نیز به دلیل اجرای روی سن و حضور تماشاگران مورد غفلت قرار گرفته و معنای برخی جملات تغییر یافته است.
روابط عمومی دانشگاه بجنورد تاکید کرده که اگر اجرای این نمایش شایبهای جز آنچه ذکر شد را ایجاد نموده است؛ خانوادهی بزرگ دانشگاه بجنورد ضمن اعلام مجدد ارزشهای خود که همان ارزشهای والای انقلاب اسلامی در شئون مختلف خود است؛ مراتب را از طریق مراجع قانونی و نظارتی دانشگاه، مورد پیگیری جدی قرار خواهد داد.