آخرین اخبار:
کد خبر:۷۴۸۴۴۳
در مناظره دو نماینده مجلس مطرح شد

تنها راه حل اصلاح نظام انتخاباتی فعلی مجلس، نظام تناسبی است/ انتخابات استانی، تراز نمایندگان را به تراز «ملی» نزدیک‌تر می‌کند

مناظره اصغر سلیمی، سخنگوی کمیسیون «امور داخلی کشور و شوراها» و علی ادیانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس به دعوت بسیج دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

تنها راه حل اصلاح نظام انتخاباتی فعلی مجلس، نظام تناسبی است/ انتخابات استانی، تراز نمایندگان را به تراز «ملی» نزدیک‌تر می‌کند

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مناظره اصغر سلیمی، سخنگوی کمیسیون «امور داخلی کشور و شوراها» و سید علی ادیانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به دعوت بسیج دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی، ۲۹ بهمن  برگزار شد.

 

در این مناظره نمایندگان مجلس به بحث در خصوص لایحه اصلاح قانون انتخابات پرداختند.

 

ادیانی در ابتدای مناظره گفت: در ابتدای هر بحثی باید چرایی آن را مطرح کنیم سپس چگونگی آن را و بعد به جمع بندی برسیم. ابتدای باید بررسی کرد آیا نظام انتخابات فعلی نیاز به تغییر دارد؟ نظام انتخاباتی فعلی چهل سال قدمت دارد. آیا در این چهل سال آن را ارزیابی کردیم؟ من اعتقاد دارم اگر روند فعلی انتخابات مجلس ادامه پیدا کند، باعث استحاله نظام میشود. در همه ادوار مجلس بعد از جنگ تسامحا چهل تا پنجاه نماینده جزو نمایندگان فعال و آشنا به وظائف هستند. در ادوار مجلس بعد از جنگ به طور میانگین هفتاد درصد نمایندگان در دوره بعد از خود ریزش دارند، که احتمالا این دوره به هشتاد درصد خواهد رسید. بحث اصلاح قانون انتخابات از مجلس پنجم کلید خورد و در همه این دوره ها نمایندگان طرح کننده این مسئه معتقد بودند که باید به سمت انتخابات استانی برویم.

 

نظام انتخابات باید اصلاح شود اما استانی شدن راه حل آن نیست

سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌ها اظهار کرد: ما هم قبول داریم که نظام انتخابات فعلی مشکل دارد و باید اصلاح شود، اما اکثر کارشناسان نمی‌پذیرند که استانی شدن انتخابات اقدام درستی باشد. ما در مسئله نظام انتخاباتی چهار بحث داریم؛ فرمول انتخابات، ساختار برگه رای، وضعیت حوزه‌های انتخابیه، حد نصاب انتخاب؛ از زمان مشروطه تا کنون ما فقط حد نصاب انتخاب را تغییر دادیم؛ که در ابتدا این حد نصاب پنجاه درصد بود و سپس به ۳۰ درصد کاهش یافت و اکنون این نصاب به ۲۵ درصد رسیده است.

 

استانی شدن انتخابات تراز نمایندگان را «ملی» می کند

سید علی ادیانی، نماینده مردم  قائمشهر، جویبار سیمرغ ، سوادکوه و سوادکوه شمالی اضافه کرد: بعد از اتمام بررسی لایحه بودجه، بررسی لایحه انتخابات در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت. این لایحه هیچ مغایرتی با قانون اساسی ندارد. طبق اصل 64 قانون اساسی تعیین حوزه های انتخابیه انتخابات بر عهده مجلس است؛ حتی انتخابات مجلس می تواند به صورت ملی برگزار شود. تراز نمایندگان مجلس تراز ملی است. ما نمی توانیم به یک ماهی کوچک بگوییم در اقیانوس شنا کند. نمی‎شود یک نماینده چسبندگی منظقه ای داشته باشد و دغدغه های ملی. بسیاری از نمایندگان فعلی مجلس آگاهی های ابتدایی برای قانون گذاری را ندارند.


توجه به مسائل ملی، تقویت تشکل ها و احزاب، حذف اختلافات قومی، تقویت هبستگی ملی، کاهش هزینه انتخابات، کاهش هزینه های سیاسی و اجتماعی، بیشتر شدن اتکا به آرای مردمی و کاهش تخلفات انتخاباتی از جمله فواید استانی شدن انتخابات است.

تنها راه حل اصلاح نظام انتخاباتی فعلی مجلس، نظام تناسبی است/ انتخابات استانی، تراز نمایندگان را به تراز «ملی» نزدیک‌تر می‌کند

سلیمی ادامه داد: استانی شدن انتخابات به این شکل در هیچ کجای دنیا سابقه ندارد. در صورت استانی شدن انتخابات احزاب برای مردم تعیین تکلیف می کنند در حالی که چنین صلاحیتی ندارند. استانی شدن انتخابات تعلق نمایندگان به شهرستان ها را کم می کند. استانی شدن انتخابات هزینه تبلیغات را بسیار بالا می برد و در چنین شرایطی نقش کانون های ثروت و قدرت در انتخابات بسیار بالا می رود. باعث فعال شدن گسل های اجتماعی و قومی می شود. انسجام ملی کاهش پیدا می کند و مرکز استان برای شهرستان ها تصمیم میگیرد. در واقع همه مزیت هایی که برای این طرح شد معایب آن هستند. تنها راه حل نظام انتخابات مجلس،نظام تناسبی است.

 

ادیانی در انتها خاطرنشان کرد: ما نمی‌گوییم که نظام انتخابات استانی هم بدون مشکل است. به طور مثال اگر قانون فعلی نمره ۹ داشته باشد، قانون انتخابات استانی ۱۰ یا ۱۱ است. دلیل ابتر ماندن بحث استانی شدن از مجلس پنجم این است که این طرح همیشه در سال آخر دوره مجلس طرح می‌شده و شورای نگهبان آن را رد می‌کرده است – که البته این حق شورای نگهبان است – و عمر مجلس اجازه نمیداده تا طرح دوبار به مجلس بیاید و مجلس با اصرار بر مصوبه خود آن را به مجمع تشخیص مصلحت نظام بفرستد. این طرح در این دوره زودتر مطرح شده لذا امیدواریم پس از ارسال به مجمع تبدیل به قانون شود. طرح نظام تناسبی در کمیسیون مطرح شد، اما رای نیاورد، نظام انتخاباتی تناسبی به صورت الحاقی به لایحه فعلی اضافه می‌شود.

 

سلیمی در خاتمه گفت: با استانی شدن انتخابات، توجه به شهرستان ها و روستا ها کم می شود، برخی از مسائل به خاطر اطلاع از مشکلات شهرستان ها و روستاها توسط نمایندگان قابل پیگیری است. با این طرح همه نمایندگان استان باید در همه شهرستان ها و تهران دفتر داشته باشند. اگر هم دفتر نداشته باشند باید مردم را از شهرستان ها به مرکز استان بکشیم که کار را بسیار دشوار می کند. شناخت مردم در این حالت از نامزدها بسیار کاهش پیدا می کند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار