رییس گروه ارتباط با صنعت دانشگاه الزهرا (س) با بیان اینکه باید برای ارتباط بیشتر دانشگاه و صنعت نگاههای سنتی را کنار گذاشت، گفت: باید تدبیری کرد تا استاد رغبت ارائه دستاورد خود را داشته باشد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، عمران مرادلو، رییس گروه ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه الزهرا (س) در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو درباره افزایش یا کاهش میزان قراردادهای ارتباط با صنعت بیان کرد: همانند افزایش قراردادهای ارتباط با صنعت در کل کشور، خوشبختانه دانشگاه الزهرا (س) هم در قراردادهای ارتباط با صنعت خود رشد داشته است، از نظر تعداد قراردادها تقریبا مشابه گزارش ارائه شده از سوی وزارت علوم با رشد مواجه بودیم و مبلغ در حال واقعیتر شدن است.
مرادلو ادامه داد: تعداد اعضای هیئت علمی دانشگاه الزهرا (س) که برای انجام پروژههای پژوهشی با بیرون دانشگاه از طریق دفتر ارتباط با صنعت و جامعه ارتباط دارند، ارزشمند بوده که تاکنون رشد داشته است.
قراردادهای ارتباط با صنعت درآمدزایی کافی برای دانشگاه ندارد
رییس گروه ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه الزهرا (س) با اشاره به درآمد حاصل از قرارداد با صنعت عنوان کرد: طبق قاعدهای که در دانشگاههای مختلف از جمله دانشگاه الزهرا (س) وجود دارد، ما ۱۰ درصد قرارداد را به عنوان بالاسری از عضو هیئت علمی (یک طرف قرارداد) اخذ میکنیم که هرچند از لحاظ عددی مناسب است، اما درآمدزایی کافی برای دانشگاه محسوب نمیشود.
وی با بیان اینکه حداقل در ۳ سال گذشته افزون بر ۶ میلیارد تومان قرارداد داشتند، در پاسخ به این سوال که در عدم ارتباط مناسب دانشگاهها با صنعت چه کسی مقصر است، گفت: در این مسیر کسی حتی وزارت علوم مقصر نیست و درحقیقت الگوهای مناسبی باید مطرح شود و بهتر است از الگوهای سنتی دست برداریم.
برای پیوند بیشتر دانشگاه و صنعت باید قوانین تغییر کند
مرادلو اظهار داشت: بحث ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه را از این نگاه نمیتوان جلو برد که هیچکدام برای همکاری با یکدیگر پیش قدم نمیشوند، چون این یک نگاه سنتی است. اگر صنعت نفع خود را از ارتباط با دانشگاه ببیند حتما این ارتباط را برقرار میکند، البته نفع دانشگاه هم در این است که میتواند به منابع مالی صنعت دسترسی داشته باشد تا ضمن پیش بردن کارهای تحقیقاتی خود، نیازهای صنعت را برآورده سازد.
رییس گروه ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه الزهرا (س) بیان کرد: هرچند که متاسفانه برقراری مناسب این ارتباط قدری در ایران طولانی شده، اما در چند سال اخیر خوشبختانه روبه رشد بوده است. نباید توقع داشت که این موضوع در کوتاه مدت کاملا برطرف شود و طبیعتا زمانبر است، چون پیوند بین دانشگاه و صنعت برقرار شده، اما موانع زیادی بر سر راه ارتباط آنها وجود دارد و هنوز نگاهها سنتی به طور کامل از بین نرفته است.
وی افزود: برای ارتباط و پیوند بیشتر دانشگاهها و صنایع، قوانین باید تغییر کند و دست استاد و صنعت باز باشد همچنین در راه ارتباط با دانشگاه تخفیفهای مناسبی برای صنعت در نظر گرفته شود. با حمایت از الگوهای جدید، کم کم به نقطه مطلوب خود برای ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه خواهیم رسید.
رشد چشمگیر دستاوردهای پژوهشی دانشگاه در نمایشگاه ملی هفته پژوهش
مرادلو درباره فعالیتهای این دانشگاه در هفته پژوهش و ارائه محصولات در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی اظهار داشت: دانشگاه الزهرا (س) طبق روال سالهای گذشته، امسال در بیستمین جشنواره دستاوردهای پژوهشی، فناوری و فن بازار برای معرفی ۲۵ دستاورد خود شرکت کرد که تعداد این محصولات نسبت به سال ۹۷ حدود ۲۰ درصد و نسبت به سال ۹۶ بیش از ۲۰۰ درصد رشد داشته است، البته میزان دستاوردهای پژوهشی بسیار بیشتر است و تنها باید سازوکارهای بیشتری اندیشید تا استاد رغبت ارائه دستاورد خود به نمایشگاه را داشته باشد.
وی با بیان اینکه اکثر دانشکدههای فعال دانشگاه الزهرا (س) امسال در نمایشگاه دستاورد داشتند، گفت: اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه، امسال دستاوردهای پژوهشی خوبی ارائه کردند که از جمله مهمترین آنها میتوان به دستگاه «میکرواسپکتروفتومتر» اشاره کرد. میکرواسپکتروفتومتر از معدود دستگاههایی است که توانایی بالایی برای آنالیز انواع نمونههای جامد و مایع دارد.
میکرواسپکتروفوتومتر، دستگاهی ایدهآل برای هر محقق
رییس گروه ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه الزهرا (س) افزود: میکرواسپکتروفوتومتر ترکیبی از روشهای مختلف طیفسنجی و تصویربرداری با بیشترین انطباق است. این دستگاه به آسانی میتواند برای بررسی نمونههای میکروسکوپی استفاده شود. میکرواسپکتروفوتومتر برای هرمحقق و آزمایشگاهی ایده آل است چرا که با آن میتوان به سادگی میان روشهای مختلف طیفسنجی و میکروسکپی سوئیچ کرد و از صحت و تکرارپذیری دادهها اطمینان داشت.
مرادلو تصریح کرد: تقریبا میتوان گفت که این دستگاه مشابه خارجی ندارد و در ایران هم علیرغم ساخت انواع اسپکترومترها، اما تاکنون طراحی و ساخت میکرواسپکتروفوتومتر را ندیدهام. همچنین یکی از قدرتمندترین لیزرهای دیاکسید کربن با میزان وات بالا که در صنایع برای برش قطعات کاربردهای زیادی دارد توسط عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک طراحی و ساخته شده است.
وی با اشاره به دستاوردهای دیگر این دانشگاه در نمایشگاه هفته پژوهش عنوان کرد: «قاب نمایشگاهی آثار هنری با قابلیت پخش صوتی محتوی به صورت لمسی» دستاورد دیگری است که با تلاش اعضای هیئت علمی دانشکده فنی و مهندسی طراحی شده و برای استفاده در نمایشگاههای عرضه محصولات هنری (عکس، خوشنویسی و نقاشی) و موزهها جهت ارائه توضیحات به بازدیدکنندگان برای معرفی هر اثر مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
حمایت دانشگاهها از تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی محدود است
رییس گروه ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه الزهرا (س) افزود: «تمبر ملی یادبود کلکسیونی طلا و نقره و طلای بای متال امام رضا (ع)» (این طرح شامل پژوهش و گردآوری تصاویری از مجموعه و موزه گنجینه آستان قدس رضوی شامل تمبر طلا و نقره و بای متال است.)، طراحی و ساخت «دستگاه خالص ساز هوا بر مبنای نانو» و ... نیز از دیگر دستاوردهایی است که در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی ارائه شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا (س) درباره میزان حمایت دانشگاه برای تولید انبوه و تجاریسازی طرحهای ارائه شده، گفت: حمایت دانشگاه از تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی محدود است از این رو برپایی نمایشگاههایی برای معرفی و عرضه محصولات بسیار مفید است، چون هدف برگزاری نمایشگاه این است که بتوانیم از بیرون دانشگاه حمایتهایی را دریافت کنیم، درواقع صنعت باید تواناییها را ببیند و پس از آن متناسب با فعالیت خود روی آنها سرمایهگذاری کند. اینگونه میتوان قرارداد بست و دانشگاه و صنعت از آن قرارداد مشترک منتفع شوند.