داوطلبات در سراسر جهان با قرض دادن فضای کامپیوترهای خانگی خود، سریعترین ابرکامپیوتر جهان را ایجاد کردند تا بتوانند از این طریق در پروژه مبارزه با کرونا شرکت کنند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، به تازگی سازمانی با نام Folding@Home دایر شده که از فضای آزاد کامپیوتر خانگی داوطلبان سرتاسر جهان در زمانی که با آن کار نمیکنند، استفاده میکند تا یک شبکه قدرتمند و به بیان دیگر یک ابرکامپیوتر قوی بسازد. این سازمان تاکنون توانسته قدرت ترکیبی این شبکه را به یک اگزافلاپ (۱۰ به توان ۱۵) محاسبه در ثانیه برساند و رکورد بشکند.
تاخوردن پروتئین در درون سلول یکی از فرایندهای حیاتی زیستی است. در اثر تاخوردن نامناسب تجمعاتی ایجاد میشود که میتواند به بافت سلول آسیب برساند. درواقع عنوان این پروژه برای این گذاشته شده که با تاکردن پروتئین سنبله (پروتئینی که ویروس با کمک آن به سلول انسان وصل میشود) ویروس کرونا آن را ریشهکن کنند.
درواقع این ابرکامپیوتر ۶ برابر سریعتر از سریعترین ابرکامپیوتر کنونی جهان است که متعلق به شرکت IBM بوده و برای تحقیقات علمی در آزمایشگاه ملی اوک ریج آمریکا مورد استفاده قرار میگیرد. تا هفته گذشته حدود یک میلیون داوطلب جدید به این شبکه پیوستند و سرعت این ابرکامپیوتر را به ۴/۲ اگزافلاپ رساندند.
داوطلبان برای پیوستن به این جنبش فقط کافی است که یک نرمافزار ساده را روی کامپیوتر خانگی خود نصب کنند. این نرمافزار سپس اطلاعاتی را دانلود میکند و چندین کار کوچک انجام میدهد تا به ارزیابی ساختار پروتئینهای ویروس کرونا کمک کند.
تمام پروتئینهای پیچیده از یک یا چند رشته اسید آمینه ساخته شدهاند که به روشهای پیچیده - اما قابل پیشبینی – اشکال سهبعدی به خود میگیرند. این ساختار قابل پیشبینی قوانین خاصی دارد که محاسبه آن قدرت رایانشی بالایی میخواهد. از این رو، زمانی که میلیونها کامپیوتر خانگی به طور همزمان نرمافزار ذکر شده را اجرا میکنند، کل شبکه به یک ابرکامپیوتر فوق سریع تبدیل میشود و به راحتی میتواند این محاسبات را انجام دهد و ساختار پروتئینی ویروس کرونا را تخمین بزند.
گرگ بومن، یکی از محققان این پروژه میگوید: ویروس کرونا از پروتئین سنبله برای حمله به سلولهای انسانی استفاده میکند. به خوبی مشخص است که پروتئین سنبله حرکت چشمگیری برای وصل شدن به سلول انسانی دارد، زیرا کسی تاکنون توانسته آن را کشف کند. درک چگونگی باز شدن پروتئین سنبله و وصل شدن آن به سلول انسانی بسیار مفید است، زیرا میتوان از این طریق به ویروس حمله کرد و روشهای درمانی موثری را یافت.
وی میافزاید: متأسفانه حداقل به روشهای آزمایشی موجود راهی برای تماشای پروتئین سنبله این ویروس یافت نشده و دادههای ما کاملا محدود هستند. اما با ایجاد این شبکه قدرتمند، پس از گذشت تنها چند هفته توانستیم یک مدل شبیهسازی بسازیم که در واقع اولین مرحله باز کردن دهان ویروس کرونا را نشان میدهد.
در مورد پروژه @Home پروژه Folding@Home در سال ۲۰۰۷ زمانی به اوج خود رسید که سونی از این پروژه پشتیبانی کرد و اجازه داد که از فضای اضافی کنسولهای پلیاستیشن ۳ این شرکت برای ایجاد یک شبکه پردازش قوی استفاده کنند.
جالب است بدانید که این پروژه در سال ۱۹۹۹ عنوان SETI@home را به خود گرفته بود تا دادههای تلسکوپ رادیویی را به کامپیوترهای داوطلبان در سرتاسر جهان ارسال کند و از این دادهها برای تجزیه و تحلیل و یافتن علائمی از زندگی فرازمینیها استفاده شود. محققان ماه گذشته این پروژه را بستند و اعلام کردند که همه دادههای مورد نیازشان را برای آینده قابل پیشبینی تحلیل کردهاند.