ماجرای قتل رومینا، در لابه لای تمام اتفاقات غم انگیز مثل کرونا، مسئله متفاوتی بود. مسئله چندوجهی اجتماعی که از هر طرف جای چالش و بحث دارد. در این خصوص با دو نفر از بانوان تشکلهای دانشجویی به گفتگو پرداختیم.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ماجرای قتل رومینا، در لابه لای تمام اتفاقات غم انگیز مثل کرونا، مسئله متفاوتی بود. مسئله چندوجهی اجتماعی که از هر طرف جای چالش و بحث جدی دارد. شاید اگر قوانین حمایتی در قانون اساسی برای نوجوانان و زنان تصویب شده بود، امروز با چنین پدیدهای کمتر مواجه میشدیم.
برای بررسی ابعاد مختلف این حادثه از دیدگاه زنان به سراغ دوتن از بانوان تشکلهای دانشجویی رفته و در این خصوص با آن ها گفتگو کردیم.
نرگس حسینی، عضو اتحادیه تحکیم وحدت و فعال حقوق زنان پیرامون حادثه قتل رومینا اشرفی گفت: در مورد این حادثه غم انگیز هنوز اطلاعات کاملی از آن در دسترس نیست که بخواهیم به صورت متقن درباره آن اظهارنظر کنیم.
وی افزود: هر چه جلوتر میرویم اطلاعات جدید و متفاوتی از نحوه قتل رومینا و حواشی آن به دست میآید و ابعاد جدیدتری از آن روشن میشود که شاید تحلیلها را متفاوت کند، اما به طور کلی آنچه واضح است این است که این قتل اتفاق افتاده و درباره کلیت آن میشود اظهارنظر کرد.
حسینی اظهار داشت: یکی از مسائلی که باعث پیچیده شدن این قتل شده، بحث ناموسی بودن آن است. من معتقدم که در این مسئله و مسائل شبیه به این موضوع باید تمام جوانب را سنجید. اگر بخواهیم از پیش آمدن چنین اتفاقاتی جلوگیری شود، باید حمایتها را در چند لایه در نظر بگیریم؛ اول اینکه اگر هر فردی مهارتهای رفتاری مثل خود کنترلی را کسب کرده باشد، در چنین مواقعی دچار مشکل نمیشود.
این دانشجوی فعال حقوق زنان ادامه داد: دوم اینکه حمایت خانواده، دوست و آشنایان میتواند در چنین بحرانهایی به فرد کمک کند؛ یعنی اگر مسئله این قدر شدید شده باشد که فرد نتواند با آن کنار بیاید افراد مورد اعتماد میتوانند به او کمک کنند. مسئله سوم حمایت مستقیم حاکمیتی است که باعث میشود حاکمیت وارد موضوع شود و مانع بروز و ظهور چنین حوادثی بشود. اگر بخواهیم راهکار جامعی برای این مسائل در نظر بگیریم باید تمام حالات را در نظر داشته باشیم یک زمانی حاکمیت میتواند ورود کند و یک زمانی نمیتواند کمااینکه در داستان رومینا برخی از کارشناسان این موضوع را مطرح میکنند که وقتی قاضی دادگاه میبیند که پدر رومینا نه اعتیاد داشته و نه سابقه کیفری و نه علائمی از بیماری روانی، رومینا را به دست خانواده اش میسپارد و نمیتواند دخالت مستقیم داشته باشد.
باید مهارت های رفتای مثل خودکنترلی در افراد جامعه بالا برده شود
حسینی گفت: در واقع باید بگوییم در برخی مواقع حاکمیت اساسا امکان دخالت و حضور ندارد و لازم است که باید برای آنها برنامه ریزی شود. ممکن است پس از این نیز ما مواردی را داشته باشیم که نه تنها حاکمیت امکان ورود ندارد؛ بلکه موارد دیگر نیز امکان تحقق نداشته باشد پس در نتیجه آنچه که اول و آخر از همه بیشترین کمک را میتواند به افراد داشته باشد افزایش مهارتهای رفتاری مثل خودکنترلی است؛ اینکه افراد بتوانند رفتارهای خود را در بحرانها کنترل کنند.
وی افزود: با رخ دادن این اتفاق هجمههای زیادی به باورهای فرهنگی و اعتقادی ما وارد شد؛ از جمله حمایتهای خانواده مورد سوال قرار گرفت. این موضوع جای بحث ندارد؛ چرا که همه میدانند غیرت اسمی است که اگر درست فهمیده شده باشد و اگر به معنای واقعی آن در نظر گرفته شود ضامن سلامت و امنیت کل نهاد خانواده است و وصل کردن آنچه که موجب خلل در امنیت خانواده میشود به رویکردهای اسلامی اساسا کار درستی نیست.
لایحه تأمین امنیت زنان در برابر خشونت باید در دستور کار اصلاح و تصویب فوری قرار بگیرد
این عضو اتحادیه تحکیم وحدت دانشجویان گفت: دو لایحه در این باره وجود دارد یکی تامین امنیت زنان در برابر خشونت و دیگری لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان که این لوایح باید زودتر پیگیری و به تصویب برسند. ما حتما نیاز به اصلاح قانون و لوایح قانونی در حمایت از کودکان و نوجوانان داریم و توقع مان از مجلس جدید این است که حتما این موضوع را پیگیری کنند؛ همان طور که مجلس پیش پیگیر این موضوع بود و یکی از مطالبات اصلی ما از مجلس جدید همین موضوع است.
وی ادامه داد: درباره این دو لایحه ایرادات مبنایی به آنها وارد است که از نظر ما همین ایرادات این دو لایحه را میتواند ناکارآمد کند، یکی از اصلیترین اشکالاتی که تناقض در درون این لایحهها را ایجاد میکند این است که با رویکرد حمایتی که در دیدگاه ما خانواده نسبت به فرزندان دارد تفاوت مبنایی دارد. به طور کلی میبایست این لوایح مورد اصلاح صحیح قرار بگیرند و در کنار آنها بحث فرهنگ سازی نیز در کنار راهکارهای قانونی برای جلوگیری از وقوع چنین مشکلاتی میبایست رعایت شود.
فاطمه السادات طباطبایی، عضو اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل در این باره اظهار داشت: ماجرای قتل رومینا را باید با یک نگاه جامع شناسانه بررسی کرد؛ چرا که اتفاقاتی از این دست دلایلی دارد که بستر آن در جامعه وجود داشته و آنچه که ما در نهایت میبینیم خود اتفاق است.
وی ادامه داد: برخی اظهار میکنند که، چون رومینا دختر بود این اتفاق برایش افتاد و اگر این کار را یک پسر انجام داده بود توسط پدرش کشته نمیشد؛ در صورتی که مسائل زیادی در بستر این اتفاق وجود داشت مثل مسئله اعتیاد پدر رومینا که هنوز در هالهای از ابهام است و ممکن است یکی از عوامل این قتل همان اعتیاد باشد و یا دید نامناسبی که در جامعه ما وجود دارد و همچنین ناامن بودن محیط خانواده رومینا که احتمالا دلیل اصلی فرار او بوده است همه اینها میتواند از عوامل این اتفاق باشد.
طباطبایی گفت: یکی از پدیدههایی که میتواند در بروز چنین اتفاقات اجتماعی اثرگذار باشد چالشهای فرهنگی است که امروز در جامعه ما وجود دارد منظور ما از این چالشهای فرهنگی چیست؟ اگر برگردیم به بیش از ۱۰ سال گذشته میبینیم که با توجه به فضایی که در جامعه آن روز وجود داشته است دوستی دختر و پسر یک عمل نابه هنجار شناخته میشد، اما به مرور زمان در بستر جامعه امروز ما این ناهنجار در حال تبدیل شدن به هنجار است و وقتی یک حادثهای مثل کشته شدن این دختر اتفاق میافتد از نظر من یک گسل فرهنگی برای یک جامعه اسلامی مثل جامعه ما میباشد و اینکه یک دختر سیزده چهارده ساله به یک مردی با بیش از ده سال فاصله وابسته بشود یک معضل و مسئله فرهنگی است که نشان دهنده تغییر نگاه جامعه به بسیاری از روابط و تبدیل نابه هنجاریهای گذشته به هنجار است.
وی گفت: یکی از عواملی که روی این موضوع تاثیر گذاشته است، ریشه هنجارها و نا به هنجاریها است؛ اینکه در رسانه ملی این موضوع به راحتی به نمایش گذاشته میشود و عادی شمرده میشود و در فیلمها نشان داده میشود که فرزند در مقابل مخالف بودن خانواده دست به خودکشی و فرار میزند باعث تغییر ذائقه در جوانان و نوجوانان ما میشود و نگاه آنها را به مسائل این چنینی عادی میکند.
این عضو اتحادیه انجمن دانشجویان مستقل اضافه کرد: یکی از عواملی که در ایجاد اتفاقاتی شبیه فرار رومینا موثر است، بلوغ زودرس در نوجوانان است و شرایط نوجوانانی که به بلوغ زودرس رسیده اند باید به گونهای باشد که تحت لوای خانواده بتوان به آن رسیدگی کرد، اما متاسفانه این بستر امروز فراهم نیست. مسئولان ما باید تدابیری برای آموزش نوجوانان ما که میخواهند در سن کمتر ازدواج کنند، بیندیشند.
وی اظهار داشت: سوال اینجاست الان که با چنین فضایی در جامعه روبرو هستیم و نابه هنجاریها تبدیل به هنجار شده اند راه حل چیست؟ از نظر من نباید از اهمیت فرهنگ سازی در جامعه غافل شد با فرهنگ سازی درست میتوان زمینه را برای ازدواج نوجوانانی که به بلوغ زودرس رسیده اند و خواهان ازدواج هستند از نظر حمایتهای معنوی و مادی فراهم کرد. همچنین در کنار این امر باید قوانین مثل لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت مردان هر چه سریعتر در دست بررسی و اصلاح و تصویب قرار بگیرد تا برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی قوانین سلبی وجود داشته باشد.
بد نیست کارشناسان و .... یک لایحه ای هم برای حفظ آبروی پدران و مادران تنظیم کنن!!!!!!؟؟؟؟؟