پس از جورابهای نانویی رونق محصولات کاربردی حوزه نانو برای شکست کرونا چهره دیگری از این فناوری را برای مردم روشن کرد.
گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، محیا معصومی - هنگامی که صحبت از فناوری نانو میشد مردمان عادی معمولا مصداقش را جورابهای نانویی میدانستند و از نوع و کیفیتش تعریف میکردند، اما چند ماهی میشود که به لطف کرونا ماسکهایی نانویی هم در کنار جورابها جای خود را بین مردم باز کردند.
کرونا با تمام مشکلات و سختیهایش برای مردم، اما فرصتهای بسیاری را به ارمغان آورد که از آن جمله میتوان فعالتر و شناختهتر شدن نقش شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها را به ویژه در حوزه نانو بیان کرد. کرونا فرصتی شد تا چهره دیگری از فناوری نانو و تلاشهای ایران در این حوزه برای مردم روشن شود.
مزایای ماسکهای نانویی برای روزهای کرونایی کدخدایی مسئول ترویج نانو در صنعت در گفتگو با خبرنگار فناوری خبرگزای دانشجو در این باره توضیح داد: یکی از مهمترین محصولاتی که خیلی به جلوگیری از شیوع بیماری کرونا و انتقال آن کمک کرد، ماسکها و فیلترهای نانو الیافی بود که هم جامعه پزشکی و هم مردم از آنها استفاده کردند درحقیقت ماسکهای N۹۵ و N۹۹ که قابلیت خیلی خوبی برای جلوگیری از نفوذ عوامل بیماریزایی مثل ویروس کووید ۱۹ داشت به دلیل آن بافت ریز و منسجم و در هم پیچیده نانو الیاف باعث میشود که فیلتر مناسبی باشد و از بیماریها و ویروسهای موجود در هوا جلوگیری کند.
کدخدایی با بیان اینکه استفاده از ماسکهای نانویی مشکلی برای تنفس فرد ایجاد نمیکند، عنوان کرد: اکثر اوقات با استفاده از ماسکهای الیاف ریز، حالت خفگی به ما دست میدهد، ولی نانویی بودن ماسکها این ویژگی مثبت را دارد که در عین داشتن بافت ریز و جلوگیری از ویروسها، اما در تنفس فرد مشکلی ایجد نمیکند.
گذر از بحرانها با فناوری نانو
اما در این راه تنها ماسکهای نانویی نیستند که مردم ایران را در عبور از بحران کرونا همراهی میکنند، نانوییها اقلام و تجهیزات موثر دیگری را برای مبارزه با کرونا طراحی و عرضه کردند که هرکدام در نوع خود گرهای از کار باز میکند.
مسئول ترویج نانو در صنعت با اشاره به محلولهای نانویی ضدعفونی کننده سطوح منحصرا درمورد ویروس کووید ۱۹ گفت: از آنجایی که یکی از راههای انتقال کرونا آلودگی سطوح است در این روزها استفاده از محلولهای ضدعفونی کننده مورد استقبال قرار گرفت که علیرغم قابلیت ضدعفونی مناسب، اما به دلیل بو و متصاعد کردن گازهایی خاص برای افراد مختلف به ویژه آنان که آلرژی داشتند، ایجاد حساسیت کرد و این به بحث دیگری برای کاربرد نانو تبدیل شد.
وی درباره دیگر محصولات نانویی برای شکست کرونا توضیح داد: به صورت مقطعی پرداختن به طراحی و تولید عوامل و تجهیزات مناسب برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا رادر دستور کار قرار دادیم مثلا دستگاههای مجهز به فناوری نانو برای تصفیه و پاکسازی هوا و محیطی که فرد در آن تنفس میکند یا کیتهای تشخیصی که با مکانیزمهای اعمالی تنها با گذاشتن چند قطره خون بیمار مشکوک میتواند آنتی بادیها و عوامل ویروس کرونا را به خوبی نشان دهد.
پیش به سوی شکست کرونا
وی بیان کرد: علاوه بر محصولات صنعتی در این حوزه، کارهای مطالعاتی و تحقیقاتی بسیاری برای مبارزه با کرونا در زمینه فناوری نانو درحال انجام است که تا تائید نهایی نشدن تستهای بالینی و تحقیقی آنها را اعلام نمیکنیم.
به گفته کدخدایی، تمامی این محصولات در دوران کرونا جایگاه خود را پیدا کرده و رونق یافتهاند چرا که تا پیش از این مردم اهمیت ضدباکتری یا ضدویروس بودن برخی محصولات نانویی را نمیدانستند، اما با بروز چنین بحرانهایی آثارش دیده و توجه آنها جلب شده است. به عنوان مثال تا پیش از این اهمیت زدن ماسک به چشم نمیآمد، اما با انتشار کرونا ویروس همگان دریافتند که ماسکهای به ویژه نوع نانویی آنها میتواند در بحث پیشگیری موثر باشد.
مسئول ترویج نانو در صنعت ادامه داد: مطالعات و تحقیقاتی که برای پیشگیری و مقابله با کرونا مطرح است استفاده از فناوری نانو روی داروهای ضدویروس کووید ۱۹ است که البته پس از تائید تستهای نهایی اعلام خواهند شد.
بازار محصولات نانویی رونق یافت
وی در پاسخ به این سوال که رونق بازار محصولات نانویی در چند ماه اخیر تا چه اندازه چشمگیر بوده است، عنوان کرد: تا قبل از کرونا تنها چند شرکت دانشبنیان ماسکهای نانویی تولید میکردند و کارشان رونق زیادی نداشت، اما در این دوران کرونازده نه تنها تولید و عرضه ماسکهای آنها افزون شد بلکه خط تولید دستگاههای تولید ماسک در چند نقطه کشور راه اندازی شد و حتی شرکتهایی که تا پیش از این ماسکهای معمولی تولید میکردند با خرید نانوالیاف و ارتقای محصولات خودشان به تولید ماسکهای نانویی روی آوردند و اینگونه شد که ماسکهای نانویی به تولید انبوه رسید و اهمیت محصولات هایتکی مثل نانو خیلی خوب بر مصرفکننده نشان داده شد.
اولویت با تامین نیاز ایرانیان است
کدخدایی اظهار داشت: درصورتی که فناوری تولید ماسک در کشور نبود بابت خرید هر ماسک از خارج کشور باید ۴ دلار پرداخت میشد، اما این فناوری در کشور و تولید داخل آن نشان داد که برای هر ماسک میشود کمتر از یک دلار هزینه کرد و وقتی توانایی داشته باشیم خودکفا شده و میتوانیم خود را از محصولات مشابه و کم کیفیت خارجی بینیاز کنیم.
وی درباره صادرات محصولات حوزه فناوری نانو در دوران شیوع کرونا بیان کرد: توانایی صادرات خوبی داریم و این کار را از طریق دفاتر خود در برخی کشورها از جمله چین یا اندونزی میتوانیم دنبال کنیم، اما اولویت نخست را بر تامین نیازهای کشور گذاشتیم، چون حال که دنیا از شیوع یک پدیده غافلگیر شده بحث تامین نیاز داخل سخت است.
مسئول ترویج نانو در صنعت ادامه داد: درحال حاضر تقاضای خارجیها برای دریافت ماسکهای نانویی ایران بالاست و علیرغم توانایی شرکتهای دانشبنیان برای این امر، اما اولویت ما همچنان بر تامین نیاز کشور است البته شرکتهایی که لزوما به اسم فناوری نانو شناخته نشدند از طریق همین فناوری تاکنون صادرات محدودی را به کشورهای دیگر داشتند مثل صادرات شیلدهای تولید داخل.
«ما میتوانیم» گامی مطمئن برای تولید ثروت از نانو
به گفته وی، دستگاههای نانو الیاف به کره جنوبی صادر میشوند و برای ارسال آنها به چین نیز مذاکراتی شده است بنابراین این قابلیت در کشور وجود دارد، اما پس از تامین نیاز داخل صادرات انجام میشود.
کدخدایی تاکید کرد: در حال حاضر بحث پژوهش و تحقیقات حوزه نانو برای مقابله با کرونا بسیار مطرح است که فازهای قبل از صنعتی شدن را میگذرانند و امیدواریم هرچه زودتر این تحقیقات هم وارد فاز صنعتی و به بازار عرضه شوند تا بتوانیم ضمن بهبود کیفیت زندگی مردم، تولید ثروت از فناوری نانو را بیش از پیش شاهد باشیم. وقتی «ما میتوانیم» باور داشته باشیم مطمئنا گام بزرگی را برای تولید برداشتهایم.