۵۳ روز از اعتراضات مردم غیزانیه گذشته و اکنون پروسه آبرسانی به این بخش در حال طی شدن است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هانا چراغی؛ * غیزانیه، واژهای نام آشناست که این روزها همه از آن به عنوان نماد محرومیت و ضعف در سیستم آبرسانی مناطق مختلف یاد میکنند. ریشه رسانهای شدن غیزانیه به سوم خرداد ۹۹ برمی گردد.
اکنون، ۵۳ روز از اعتراضات مردم غیزانیه گذشته است؛ اعتراضاتی که ریشه در ضعف سیستم آبرسانی این بخش داشت. بعد از اینکه مردم این منطقه به دلیل عدم تحقق وعدههای استاندار خوزستان و عدم پاسخگویی سایر مسئولان مربوطه در زمینه حل مشکل آبرسانی به غیزانیه طاقتشان تاب شد، تصمیم گرفتند جاده ترانزیتی اهواز-امیدیه را مسدود کنند و با متوقف کردن عبور و مرور خودروها در این مسیر، صدای مظلومیت خود را به گوش مسئولان استانی و کشوری برسانند.
غلامرضا شریعتی، زمستان سال ۹۵ وعده داد: ظرف ۳ ماه مشکل آب شرب روستاهای غیزانیه حل میشود!
حرف از وعدههای استاندار خوزستان به میان آمد، خالی از لطف نیست که این وعدههای بی سرانجام را مرور کنیم... غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان زمستان سال ۹۵ در راستای بررسی وضعیت آبرسانی به روستاهای غیزانیه از این بخش بازدید داشت و در این بازدید طی دو مصوبه، مقرر کرد که ظرف ۳ ماه مشکل آب شرب این روستاها حل شود! گفته شده که یک بخش این مصوبه، شامل ۲۵ کیلومتر لوله گذاری از تاسیستات شهرستان کارون (ایستگاه خسروی) به دهستان مشرحات بوده و در پی آن، سازمان آب و برق موظف شد لولههای مورد نیاز را خریداری و به شرکت آبفا تحویل دهد.
مصوبه دوم نیز شامل ۵۵ کیلومتر لوله گذاری میشد که یک بخش آن از شیبان تا صفیره برعهده شرکت آبفا بود و بخش دیگر از صفیره تا تاسیسات نزهه به عهده آبفا و شرکت نفت بوده است.
۱۲ اردیبهشت ۹۹ برای بار دیگر استاندار خوزستان از منطقه غیزانیه بازدید داشت و باز هم وعده حل مشکل آبرسانی این بخش را داد. هر چند که هنوز وعده سال ۹۵ او محقق نشده بود! این بار شریعتی اظهار کرد که ظرف ۴۵ روز آینده مشکل آبرسانی غیزانیه حل میشود و وعده داد که این آبرسانی پایدار خواهد بود.
استاندار خوزستان اردیبهشت ۹۹ گفت: ظرف ۴۵ روز آینده مشکل آبرسانی غیزانیه حل می شود.
بازار وعده دادن استاندار خوزستان همچنان داغ بود تا اینکه اعتراضات مردمی صورت گرفت، چرا که هیچگونه آبرسانی آن هم به صورت پایدار انجام نشد و برخی از روستاهای غیزانیه اصلا آب نداشتند. برخی روستاها در هر ۴۸ ساعت، یکبار آبرسانی صورت میگرفت و در تعدادی از روستاها هم هر ۴ روز یکبار برای ۴ ساعت آبرسانی انجام میشد! این در حالی است که غیزانیه دارای ۸۵ روستا است و ۳۰ هزار نفر جمعیت دارد و ۱۸۰ حلقه چاه نفت با تولید روزانه حدود ۶۰۰ هزار بشکه در آن واقع شده است.
رسانهای شدن ماجرای اعتراضات غیزانیه و شروع موج مطالبه گریهای مردمی و جهادی و... برای حل مشکل آبرسانی این منطقه در نهایت، منجر به افتتاح فاز نخست پروژه آبرسانی به این بخش شد.
۲۴ خرداد بود که شریعتی در آیین افتتاح این پروژه گفت: با افتتاح این پروژه، قرار است به ۱۲ روستا به صورت ۲۴ ساعته و ۱۸ روستا به صورت ۱۰ ساعته آبرسانی شود. این خط لوله احداث شده میتواند حداقل ۹۰۰۰ متر مکعب آب را انتقال دهد و به طور کلی الان حدود ۱۷ هزار متر مکعب آب انتقال پیدا میکند که قبل از این پروژه ۶۵ میلیاردی ، این رقم حدود ۳۰۰۰ متر مکعب بوده است.
به گفته شریعتی، در فاز دوم پروژه، قبلا آب روستاهای منطقه از مجمتع آبرسانی کم توره تامین میشد، اما الان از طریق مجتمع آبرسانی رامشیر آبرسانی میشود که بالغ بر ۳۳ روستاست و در شرق بخش غیزانیه قرار دارد. فاز نهایی این پروژه ۲۸ کیلومتر خط لوله انتقال آب به صفیره است که ۸ کیلومتر آن انجام شد و فاز دوم هم طی ۵۰ روز آینده تکمیل و به بهره برداری میرسد.
اما شواهد نشان میدهد که با وجود اینکه بیش از ۳۰ روز از افتتاح فاز یک پروژه آبرسانی بخش غیزانیه گذشته، هنوز هم آبرسانی در این منطقه به صورت پایدار انجام نمیشود.
طبق بررسیهایی که انجام دادیم، پروژه آبرسانی فاز یک غیزانیه در حال تکمیل است، اما هنوز به شکل پایدار این مهم انجام نشده است و از ۳۰ روستایی که در فاز یک قرار دارند، آبرسانی ۱۲ روستا به صورت ۲۴ ساعته و آبرسانی ۱۲ روستا به صورت ۱۲ ساعت صورت میگیرد. ۶ روستای دیگر، در طور روز فقط ۸ ساعت آب دارند و البته این آبرسانی پایدار نیست و قطعی دارد.
آبرسانی فاز ۲ غیزانیه هم هنوز انجام نشده، اما مراحل تکمیل پروژه آن، به همت نیروهای جهادی و مطالبه گرانی که در منطقه حضور دارند و مسئولان و نهادهای دغدغه مند، در حال انجام است. مشکل آبرسانی این فاز ، مربوط به لوله کشیهای قدیمی است که باید تعویض شوند و این پروسه حداقل تا ۴۵ روز دیگر طول میکشد.
مشکل آبرسانی فاز دو غیزانیه، مربوط به لولهکشیهای قدیمی است و باید تعویض شوند و این پروسه حداقل تا ۴۵ روز دیگر طول میکشد.
ناگفته نماند که در فاز ۲ پروژه آبرسانی به غیزانیه، ۳ روستا واقع شده اند (غیزانیه، عوده، نزهه) که قریب به ۲۰۰۰ خانوار در آنها ساکن هستند و نیاز است که شبکههای داخلی این روستاها هم بروزرسانی شوند تا مشکل آبرسانی رفع شود.
در فاز سه این پروژه نیز هنوز اقدامی برای آبرسانی صورت نگرفته و طبق بررسیهایی که انجام شده، آبرسانی آن حدودا ۳ ماه طول میکشد ، چرا که هیچ نوع لوله کشی در این بخش صورت نگرفته و انجام آن، زمان بر است. البته قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) به تازگی در این منطقه حضور پیدا کرده و بررسیهای اولیه برای حل مشکل آبرسانی این فاز انجام داده است.
از زمانی که مشکل آبرسانی غیزانیه رسانهای شده، نهادها و ارگانهای مربوطه پای کار آمدند و این در حالی است که پیش از انجام مطالبه گریهای فعالان رسانهای و جهادی و مردمی در این زمینه، اقدامی برای رفع مشکلات مردم غیزانیه انجام نگرفت و فقط به دادن وعدههای بی سرانجام بسنده میکردند!
گفتنی است، اکنون با همکاری همه ارگانهای مربوطه، حدود ۵۰ تانکر آب در غیزانیه فعال شده و از طریق آنها روزانه حدود ۳۰۰ حوضچه آب در روستاهای دور افتاده این بخش پر میشوند. البته این آبرسانی در خانههایی صورت میگیرد که ساکنان آن، وضعیت مالی مطلوبی ندارند.
نکتهای که نباید از آن غافل شد این است که این آبرسانی شامل آب شرب نمیشود و فقط برای شستوشو و استحمام و تأمین آب مورد نیاز احشام مورد استفاده قرار میگیرد و همچنان مردم ناچارند آب شرب را خریداری کنند!
لازم به ذکر است، پیگیریهای خبرگزاری دانشجو، پیرامون حل مشکل آبرسانی بخش غیزانیه همچنان ادامه دارد.