همزمان با هفته جهانی فضا، آخرین جزئیات همراه با ویژگیهای ماهوارههای ایرانی را برای شما معرفی میکنیم، این قسمت ناهید!
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، همزمان با هفته جهانی فضا قصد داریم تا دستاوردهای محققان، کارشناسان و پزوهشگران ایرانی در طراحی و ساخت ماهوارهها را معرفی کنیم پس با ما همراه باشید با معرفی ماهواره ناهید.
ایران بعد از کشورهای شوروی (۱۹۵۷)، ایالات متحده آمریکا (۱۹۵۸)، فرانسه (۱۹۶۵)، ژاپن (۱۹۷۰)، چین (۱۹۷۰)، بریتانیا (۱۹۷۱)، هند (۱۹۸۰) و اسرائیل (۱۹۸۸) نهمین کشوری است که مستقلا موفق به پرتاب ماهواره شده است. ایران تاکنون حدود ۱۳ ماهواره به فضا پرتاب کرده که یکی از آنها ناهید نام دارد.
ماهواره ناهید ۱، یک ماهواره تحقیقاتی است که در قالب راهبرد دستیابی به ماهوارههای زمینآهنگ و به منظور آزمایش برخی از فناوریهای کلیدی در این ماهوارهها تعریف شده است. پروژه ماهواره ناهید توسط پژوهشکده سامانههای ماهوارهای طراحی، ساخته، تست و تجمیع خواهد شد. دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان پیمانکار اصلی با پژوهشکده همکاری داشته و در کنار بخشهای دیگری از صنایع کشور وظیفه تامین بخشهایی از این ماهواره را بر عهده دارد.
ماهواره ناهید ۱ یک ماهواره مکعب مستطیلی محصور به مکعبی به بعد ۸۰ سانتیمتر است که افزون بر صفحات خورشیدی نصب شده روی بدنه، از دو صفحۀ خورشیدی بازشونده بهره میبرد. این ماهواره با جرم حداکثر ۵۰ کیلوگرم در مدار بیضوی ۲۵۰ در ۳۷۰ کیلومتری با زاویه میل ۵۵ درجه به عملیات پرداخته و بازکردن صفحات خورشیدی و ارتباط در باند Ku را در این مدار به آزمون خواهد گذاشت.
از بازشدن صفحات خورشیدی تصویربرداری شده و با استفاده از تصاویر، نرخ گسترش صفحات تخمین زده میشود. وضعیت ماهواره ناهید به صورت سه محوره و با دقت ۱۰ درجه تعیین و کنترل میشود. ارتباط مخابراتی این ماهواره در باند S و بدون نیاز به نشانهروی انجام میشود.
از این ماهواره در بهمن سال ۱۳۹۵ رونمایی شد. اوایل امسال رئیس پژوهشگاه فضایی کشور اعلام کرد که سه ماهواره از ۶ ماهوارهای که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرده در نوبت پرتاب قرار دارند، در این پژوهشگاه طراحی و اجرا میشود که از این تعداد ماهواره ناهید ۱ تحویل داده شده است. اما هنوز تاریخ دقیقی برای پرتاب این موشک به همراه ماهواره ناهید ۲ مشخص نشده است.
ماهواره ناهید ۲ نیز از نوع مخابراتی است که ساخت مدل مهندسی آن به پایان رسیده و وارد فاز کیفی آن شده است. این ماهواره یک میکرو ماهواره مخابراتی است که برای انجام ماموریتهای مخابراتی در مدار LEO و توسعه تکنولوژی زیر سیستمهای حساس ماهوارههای مخابراتی GEO طراحی شده است. این ماهواره قابلیت انجام ماموریتهای متعددی را دارد که در دو دسته اولیه و ثانویه تعریف شدهاند.
در ماموریتهای اولیه تمرکز بر توسعه و تست تکنولوژیهای اساسی مورد نیاز، از جمله آزمون انتقال مداری با استفاده از پیشرانش تک مؤلفهای و دستیابی به عمر عملیاتی دو سال است. آزمون موقعیتیابی رادیویی مستقل از GPS، آزمون اعمال گشتاور وضعیت با استفاده از پیشرانش، ارتباط مخابراتی S&F، اندازهگیری تشعشعات (دزیمتری) و آزمون ارتباط همزمان تلفنی به عنوان ماموریت ثانویه در نظر گرفته شده است.
ماهواره ناهید ۲ یک ماهواره مکعبی شکل است که توان مورد نیاز خود را با استفاده از آرایههای خورشیدی روی بدنه تامین میکند. این ماهواره با توجه به الزامات ماموریتی تعریف شده از یک زیر سیستم کنترل وضعیت سه محوره با دقت نشانهروی سه درجه RMS در هر راستا بهره میبرد. ارتباطات مخابراتی ماهواره ناهید۲ در باندهای فرکانسی S و KU و UHF و VHF انجام میشود و برای کنترل حرارت زیر سیستمهای بحرانی همچون پیشرانش از ترکیب کنترل حرارت فعال و غیر فعال در این ماهواره استفاده شده است.